Hlavní navigace

Názor k článku Středočeský web Tojecool.cz skončí od kolemjdoucí - Chápu vaše znechucení, ale opak je kupodivu pravdou....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2012 19:41

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Chápu vaše znechucení, ale opak je kupodivu pravdou. Teprve nyní dochází k tomu, že korupce je veřejně propírána, veřejnost vyvíjí tlak, média si začínají být více jistá a i policie i soudy dělají kupodivu odvážnější kroky. Ukazuje se totiž, že všude dorůstá generace lidí, kteří studovali až po revoluci a mají jiný pohled na svět.

    Ale tohle bylo jasné už od začátku - při každé změně trvá nejméně jednu, většinou dvě až tři generace, než se nový systém usadí, lidé budou vyrůstat v novém prostředí a i mezi politiky, úředníky, policisty, soudce... nastoupí novější generace. Bohužel nejde nikdy čekat, že lidé, kteří prožijí zásadní část života v diktatuře se přes noc změní v odpovědné, odvážné demokraty. Navíc každá společenská změna vynese v první chvíli nahoru to největší bahno - různé šíbry, zloděje i "obyčejné" hajzlíky co si jen chtějí trochu líznout, když vidí, že to projde.

    I když to zní divně, já osobně jsem rád, že mohu prožívat dnešní dobu, kdy se propírají korupční kauzy a něco se konečně začíná dít. Jde to pomalu (vždy to jde příliš pomalu), ale aspoň něco. A přes všechnu špínu také vidím spoustu pozitivního zejména v komunální politice, v běžném občanském životě, v drobné ekonomice (lidé a obce bohatnou a investují do svého okolí), ekologii, dopravě a mnoha a mnoha dalších věcech.

    Jen doufám, že dalších aspoň dvacet let nepřijde žádný další velký šok, jak je ve zdejší krajině poměrně časté. Ono by to totiž přineslo jen další špínu, zase by nahoře byli noví zloději a nic by se nezlepšilo. Ještě tu jednu generaci to chce utřepat, uvědomit si, že lidé sami mají moc a mohou tvořit onu takzvanou občanskou společnost. Ale jak říkám, chce to ještě jednu generaci...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).