Hlavní navigace

Názor k článku Super WiFi má zase snadnější cestu do málo pokrytých lokalit od Karel - Moc odborně na mne tento článek nepůsobí, jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2012 22:34

    Karel (neregistrovaný)

    Moc odborně na mne tento článek nepůsobí, jako by se autor pouštěl na hřiště, kde moc nehrává. Ony totiž jsou fyzika či radiotechnika dosti exaktní vědy včetně terminologie, no a ty vlny se šíří pořád stejně jako za Marconiho nebo Popova, byť by uživatelé IT chtěli něco jiného.
    Tak třeba ty "bílé mezery" jsou iluze. Využití kmitočtového spektra je od 9 kHz do 275 GHz už dávno mezinárodně naplánováno a to spojitě (u nás toto upřesňuje národní kmitočtová tabulka). Ony mezery se musí udělat na úkor něčeho jiného nebo vzniknou díky uvolnění jinými službami. Přenos rychlostí 22 Mb/s na vzdálenost cca 100 km je očividně nesmysl, pokud by se ovšem nejednalo o stanice na vysokých kótách se značnými výkony a směrovými anténami. Navíc mezi VHF a UHF je dosti významný rozdíl. Digitální Česko má web v konstrukci od 19. 1. 2011 - odtud bych toho moc nečekal. Kmitočtové skákání je běžně užíváno už dávno a to i v prakticky tomtéž režimu, který článek popisuje (viz trunky kolem 460 MHz). Mají-li data běhat nějakou rychlostí, je k tomu potřeba pásmo o určité pásma šířce (Shannon-Kotělnikov-Nyquist). Sdružení řady úzkopásmových kanálů do jednoho datového přenosu - to je přece podstata OFDM. Atd., atd.

    http://www.ctu.cz/predpisy-a-opatreni/kmitoctova-tabulka.html

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).