Hlavní navigace

SUSE v Praze staví světovou IT centrálu a stává se největší nezávislou open source firmou

10. 4. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Roli hraje výborná pověst pražského vývoje. SUSE se chce také výrazně rozkročit mimo Linux.

Německá linuxová a open source společnost SUSE v České republice vybuduje další z pilířů svého fungování. V Praze už několik let funguje jedno ze stěžejních vývojových center, kde se pracuje třeba na kernelu, a nyní k tomu postupně přibude interní IT tým. Podle informací Lupy ho má v první fázi tvořit asi patnáct lidí s tím, že se celkově počítá s asi třiceti zaměstnanci.

Vytvoření centrální IT jednotky v Praze souvisí se změnami, kterými si SUSE prochází. Švédská investiční skupina EQT v červenci loňského roku oznámila, že SUSE kupuje za 2,5 miliardy dolarů. V polovině letošního března došlo k finálnímu oddělení od dosavadního vlastníka v podobě Micro Focus, pod který spadají Borland nebo bývalá softwarová divize Hewlett Packard Enterprise (HPE).

SUSE, podobně jako další podniky v Micro Focusu, používalo interní IT systémy poskytované v rámci celé skupiny. To se do jisté míry děje i nyní, kdy má linuxový podnik se svým dřívějším majitelem po nějakou dobu podepsanou smlouvu. Během toho se ale postupně přechází na vlastní IT infrastrukturu. O ni se má starat tým v Praze.

„Volba na Česko padla z toho důvodu, že pražský vývoj má uvnitř SUSE opravdu velice dobrou reputaci a je řazený po bok centrály v Norimberku,“ uvádí pro Lupu představitelé SUSE. Do českého hlavního města se tak nabírají pozice jako šéf IT (CIO), kyberbezpečnostní šéf (CISO) a další. Vedle toho se nadále nabírají lidé na vývoj technologií jako OpenStack, Linux nebo Kubernetes.

Největší nezávislá open source společnost

SUSE se po oddělení z Micro Focusu stalo plně nezávislou společností, které nový majitel dává volnost a cíl dále růst. Podnik už sedm let v řadě neustále roste a vloni si připsal meziroční poskočení tržeb o 15 procent a dostat se má na 400 milionů dolarů. V loňském roce bylo nabráno 300 nových zaměstnanců a současný celkový počet je 1750 lidí.

Nils Brauckmann, SUSE
Autor: Jan Sedlák

Nils Brauckmann, SUSE

„SUSE bude brzy největší nezávislá linuxová společnost,“ uvádí při setkání na konferenci SUSECON v Nashvillu výkonný ředitel SUSE Nils Brauckmann. „Stane se tak díky tomu, že byl Red Hat vcucnutý IBM,“ naráží Brauckmann na monstrózní obchod, kdy si Big Blue pořídila Red Hat za 34 miliard dolarů. Ten je v číslech nadále hodně před SUSE. V loňském roce rovněž rostl o 15 procent na 3,4 miliardy dolarů a stále posouvá hranice toho, kolik čistě linuxová a open source firma může generovat.

Brauckmann nyní uvádí, že pod novým investorem bude moci SUSE rychleji růst, a to ne pouze organicky jako doposud. SUSE by mělo mít k dispozici kapitál na případné odkupy dalších společností, a to zejména z oblastí, které jsou strategické do budoucna. Většinu příjmů SUSE nadále tvoří Linux jako takový, významné aktivity se ale soustředí kolem cloudů, DevOps a tak dále (tedy OpenStack, Kubernetes a další).

„Linux pro nás bude vždy jádrem, ale budeme klást mnohem větší důraz také na další aplikace,“ navazuje Brauckmann. „Linux je pro nás stále růstový byznys, ale další aplikace nám rostou rychleji. Přišla jistá éra open source, kdy se tyto technologie nasazují i v enterprise IT,“ doplňuje Michael Miller, který v SUSE působí jako prezident pro strategii. To, jaké firmy chce SUSE kupovat, nekomentuje, ale uvádí například, že je zajímají projekty kolem Kubernetes.

Velký nepoměr

Nástup open source do (nejen) korporátního prostředí a určitá míra zbavování se závislosti na vendor lock-inu je fakt, který lze už nějakou dobu pozorovat. Ostatně i na cloudu Microsoft Azure je asi 50 procent virtuálních strojů linuxových (SUSE bylo prvním oficiálním partnerem Azure pro Linux). A stejně tak většina lídrů dnešního IT (Google, Facebook, Microsoft a další) často své technologie kvůli rychlejšímu vývoji a ekosystému jako open source uvolňují.

Velká část zákazníků chce používat více cloudů a od více dodavatelů. SUSE, podobně jako IBM s Red Hatem, v tomto hybridním modelu velkou šanci.
Autor: Jan Sedlák

Velká část zákazníků chce používat více cloudů a od více dodavatelů. SUSE, podobně jako IBM s Red Hatem, má v tomto hybridním modelu velkou šanci.

V celé open source oblasti ale stále existuje velký nepoměr. Pokud se například vezme celý kombinovaný trh s cloudy o velikosti 180 miliard dolarů, čistě open source firmy z něj spravují pouze asi pět miliard dolarů. Navíc jasný open source lídr v podobě Red Hatu byl pohlcen IBM, a i když Big Blue slibuje ponechání samostatnosti, nemusí tomu tak být a už nyní jsou ostatně vidět první odchody lidí.

Je tak možné, že zákazníci budou hledat alternativy a místo Red Hatu tak přijdou třeba právě za SUSE. „To, co IBM dělá s Red Hatem, přímo dopadá na možnosti SUSE do budoucnosti,“ myslí si například Al Gillen, který působí jako open source analytik v IDC.

Z hypu do reality

Open source ale někdy u zákazníků naráží na některé limity. Příkladem je OpenStack, pro nějž, na rozdíl třeba od VMwaru, stále neexistuje dostatek lidí, kteří mají jeho dobrou znalost a byli schopní se o něj starat, i když firmy jako SUSE přichází s vlastními distribucemi.

„OpenStack se sice z hypu dostal do jakéhosi reality módu, ale je stále příliš komplexní, než jak bychom si přáli. Stále na něj není dostatek vyškolených lidí a tady nás čeká ještě hodně práce,“ popisuje technický šéf SUSE pro Ameriku Brent Schroeder.

Nils Brauckmann, SUSE
Autor: Jan Sedlák

Nils Brauckmann, SUSE

To je i realita České republiky, kde OpenStack provozuje pouze několik firem (třeba České Radiokomunikace pro svůj Media Cloud). V minulosti zde značnou práci odvedl startup TCP Cloud, který koupil open source podnik Mirantis a vytvořil tak v Praze vývojové centrum. Někteří tuzemští zákazníci už ale podle informací Lupy od Mirantisu odcházejí kvůli ceně a například SUSE se jednoho z nich podařilo migrovat.

„Jsou otevřené obchodní případy, ale OpenStack dle mého masovou záležitostí v Česku nebude. Není na to ekosystém. Většinou OpenStack chtějí firmy, které chtějí využívat výhod a principů veřejného cloudu, ale zároveň si to provozovat jako cloud privátní,“ popisuje Martin Zikmund z českého SUSE.

Firma každopádně vydává nový SUSE OpenStack Cloud 9 a oznámila, že její OpenStack používají noví velcí zákazníci jako BMW. OpenStack Cloud 9 je první verzí, která plně kombinuje Helion koupený od HPE.

Většina stále pro Linux

Některé open source technologie to v Česku stále nebudou mít úplně jednoduché, protože jsme prostě malý trh. Příkladem je distribuovaný storage nástroj Ceph, který je ve světě čím dál oblíbenější (běží na něm i ProtonMail, kde se o Ceph a storage starají Češi). Ceph dává smysl nasadit u větších projektů (500 TB a více) a také u nás chybí mind set – partneři jsou zvyklí a umí prodávat disková pole á la EMC a pro zákazníky je to rovněž pohodlnější cesta.

Většinu příjmů SUSE v Česku tak nadále tvoří Linux. Ovšem nové oblasti, ze kterých chce firma globálně těžit, i u nás rostou rychleji. „Nepoměrně vysoký růst oproti Linuxu je právě u nových technologií. Čísla oproti Linuxu nejsou veliká, ale meziročně se roste o 200 až 300 procent,“ uvedl nedávno pro Lupu Miroslav Kořen, který obchod SUSE vedl a kterého před pár týdny nahradil David Vašák.

Ve firemním prostředí se u nás například hodně mění pohled na kontejnery, kde je prostor pro růst. SUSE se nově stalo certifikovaným service providerem v rámci organizace Cloud Native Computing Foundation (CNCF), která vývoj kolem Kubernetes po odčlenění z Googlu sdružuje.

Podpora perzistentní paměti

Kubernetes je pro SUSE důležitou součástí například v Cloud Foundry (to původně vyvinul VMware a později uvolnil jako open source, dnes spravováno v Cloud Foundry Foundation). Německá firma tuto technologii vzala, z virtuálních strojů „rozsekala“ do kontejnerů a umožňuje nasazovat právě pomocí Kubernetes. (VMs využívá Pivotal, který byl vyčleněný právě z VMwaru a EMC.)

Jde o code-to-production a například v Amazon Web Services lze díky SUSE kompletně zprovoznit Cloud Foundry za 45 minut. SUSE k tomu i jako open source vydalo nástroj Stratos, který je možné použít pro správu jakéhokoliv Cloud Foundry prostředí.

Jedním z dalších dílků do skládačky budoucích produktů SUSE je strojové učení. „Budujeme platformu pro machine learning, kde budeme schopní nabízet řadu knihoven, jako jsou TensorFlow a další. To pak půjde uceleně nabízet na trhu,“ přibližuje Schroeder.

Silnou růstovou oblastí má být i úzká spolupráce se SAPem, tedy další německou softwarovou firmou. SAP využívá SUSE pro chod své platformy HANA a v Česku se nyní mají rozjet větší osvětové akce, do kterých se zapojí ještě HPE. SAP se rovněž zapojil jako významný přispěvatel do Cloud Foundry (stejně jako do Kubernetes), už je druhý největší.

UX DAy - tip 2

Spolupráce se SAP HANA se má využít i v tom, že byl SUSE Linux Enterprise optimalizován na Intel Optane DC, tedy perzistentní paměť.

Cestu autora na konferenci SUSECON 2019 organizovala společnost SUSE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).