Hlavní navigace

Svině se neříká. Za jaké vulgarismy dostávají televize napomenutí?

30. 7. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Andrea Piacquadio, Pexels.com, podle licence: Public domain
Divákům vadí, když se v televizním vysílání mluví sprostě. Zakazuje to i zákon, ale přesto vulgarismy nikdo nemůže pokutovat, i když se vysílají přes den.

Častým předmětem stížností, které diváci posílají Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, jsou pořady a filmy se sprostými slovy. Televizní stanice je vysílají i přes den nebo v hlavním vysílacím čase. Zákon se k tomu staví jako chytrá horákyně: na jednu stranu sprosťárny přes den zakazuje, zároveň však neumožňuje takové jednání pokutovat. Takže je na odpovědnosti každé stanice, kolik vulgarismů a v jaké souvislosti odvysílá. Vysílací rada může jen poslat upozornění na porušení zákona, z něhož nevyplývají žádné další povinnosti.

Citlivě jsou sprostá slova vnímaná hlavně v pořadech, které sledují děti a teenageři. Letos v květnu takto podráždila diváky televize Nova, protože v hudební soutěži SuperStar zazněly během jedné minuty tři vulgarismy. Problém byl v tom, že záznam soutěže navíc zopakovala v sobotu ráno, jak bylo u SuperStar obvyklé, a ani v této repríze vulgarismy nevypípala.

Monitoring se týká také stanic, jejichž licenci sice drží firma sídlící v Česku, ale program se vysílá třeba prostřednictvím satelitu do jiných států. To je i případ maďarského kanálu Film Cafe, jenž patří do portfolia AMC Central Europe se sídlem v pražském Karlíně.

V lednu se v odpoledním schématu objevila americká komedie Šéfka (The Boss), v níž se sprostými slovy nešetřilo už od začátku. Mezi nejmírnější výrazy patřily nadávky „svině“, „obrovská krysa“ a „do hajzlu“. Protože úřední zápis musí upozornění na porušení zákona důkladně zdůvodnit, mohou se v něm zájemci dočíst, že více než dvanáctkrát zazněly varianty vulgárního popisu orálního sexu. Celkově monitoring zachytil přes tři desítky sprostých slov. V jiném, večerním filmu Tohle je ráj (Wanderlust) se mimo jiné objevily „vulgarismy a nadávky ve smyslu penis“.

Je na uvážení vysílací rady, kdy má použité slovo vulgární význam nebo slouží jako nadávka. Zákon to nijak blíž nespecifikuje. Při výkladu pojmů tedy rada vychází z jazykovědného rozboru nebo z definic vulgarismů a nadávek v otevřených zdrojích. „V této souvislosti je třeba podotknout, že ve funkci nadávky zdaleka ne vždy figurují pouze vulgární výrazy. Výše uvedený zákonný zákaz se tak vztahuje i na nadávky, k nimž jsou užity výrazy, které svou podstatou nejsou hrubé, ale jsou použity s cílem urazit nebo ponížit adresáta,“ vysvětluje úřad.

Autorkou paragrafu, který zákaz vulgarismů zavedl, byla někdejší poslankyně KSČM Ivana Levá. Do zákona ho prosadila před 14 lety kvůli reality show VyVolení a Big Brother, jejichž účastníci na sebe ve vysílání ječeli jednu nadávku za druhou. Oba pořady tehdy vyvolaly velkou diskusi o nutnosti upravit zákon, takže Levá našla podporu i u poslanců z dalších politických stran.

„Jako bývalá kantorka dobře znám stesky učitelů, jak se pod vlivem televize mění chování dětí, jejich slovní hrubost a arogance. Myslím si, že slušné televize ví, o čem mluvím, a budou tento paragraf zákona respektovat,“ řekla tehdy poslankyně.

Za tu dobu se televizní trh s omezením smířil, k čemuž bezesporu přispěla absence pokuty v zákoně. „V rámci Asociace televizních organizací jsme se shodli, že vulgarismy je třeba i nadále omezit, nicméně s ohledem na praktické zkušenosti doporučujeme text zákona pozměnit,“ řekla loni na odborné konferenci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání právnička České televize Markéta Havlová.

Podle dnešního zákona by se neměly sprosťárny objevovat ve vysílání samoúčelně. V uměleckých dílech zaznít mohou, pokud to vyžaduje kontext děje – třeba kriminálníci těžko budou mluvit vzorně spisovným jazykem. I takové pořady ale může televizní stanice zařadit do vysílání mezi 22.00 a 6.00.

Asociace televizních organizací navrhla, aby se hranice posunula na osmou večer a zmizel zákaz nadávek.

Ačkoliv původní záměr byl, že z vysílání díky novému opatření zmizí samoúčelné vulgarismy v reality show, nakonec paragraf dopadá i na filmová díla. Když v dubnu 2018 odvysílala ČT1 film Prezident Blaník, vycházející z internetového seriálu o excentrickém lobbistovi jménem Tonda Blaník, zasypaly vysílací radu stížnosti. Diváci považovali film obecně za nevkusný, neuctivý k prezidentským kandidátům a podobně. Rada jim vysvětlovala, že úroveň politické satiry a tvůrčí styl jí hodnotit nepřísluší. Mimořádná byla ovšem frekvence vulgarismů, neboť řeč hlavního protagonisty se z nich prakticky výhradně skládá. Rada proto Českou televizi upozornila na porušení zákona, film totiž běžel od osmi večer.

Platná právní úprava, týkající se obsahu pořadů

Zákon 231/2001 Sb.:

§ 32 odst. 1 písm. e) – nezařazovat do vysílání pořady, které mohou vážně narušit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých zejména tím, že obsahují pornografii nebo hrubé samoúčelné násilí

§ 32 odst. 1 písm. g) – nezařazovat v době od 6.00 do 22.00 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých

§ 32 odst. 1 písm. h) –zajistit, aby rozhlasovému nebo televiznímu vysílání pořadů, na které se vztahuje ustanovení písm. g), bezprostředně předcházelo slovní upozornění na nevhodnost pořadu pro děti a mladistvé a aby pořad, který by mohl ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých, byl označen v případě televizního vysílání obrazovým symbolem upozorňujícím na jeho nevhodnost pro děti a mladistvé po celou dobu jeho vysílání

§ 32 odst. 1 písm. j) –nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat v době od 22.00 hodin do 6.00 hodin druhého dne.

Česká televize od ledna letošního roku zavedla piktogramy, které na začátku pořadu upozorňují diváky na potenciálně škodlivý obsah. Vulgární jazyk patří mezi pět základních kategorií grafických značek, vedle násilí, sexu, omamných látek a strachu. „Tímto krokem chce Česká televize především usnadnit rodičům orientaci v televizní nabídce a poskytnout jim jednoduchou formou informace o pořadu tak, aby se mohli snadněji rozhodnout, zda je pro jejich nezletilé děti vhodný, či nikoli,“ informovala tehdy mluvčí Karolína Blinková.

„Piktogramy se začnou postupně objevovat primárně u pořadů zařazených do programu po osmé hodině večer. Následně se tento systém stane standardní součástí našeho vysílání,“ vysvětlil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Loni dostala veřejnoprávní televize upozornění za odvysílání oceňovaného filmu Kobry a užovky z prostředí narkomanů, kde byl jeden vulgarismus za druhým. Radě se nelíbil také čtvrtý díl populárního seriálu Most! Dříve její pozornosti neušly seriály Trpaslík nebo Svět pod hlavou. Dnes by tedy stejné seriály zřejmě měly na začátku výstražnou grafiku.

Jindy ale může upozornění přijít za jediné slovo. To se stalo například televizi Nova, když v oblíbeném pořadu Tvoje tvář má známý hlas, kde herci a zpěváci napodobují slavnější světové kolegy, zazněl výraz „průser“. Tento díl z října 2016 tedy byl z pohledu rady paradoxně stejně závadný jako epizoda vysílaná o dva roky později, kde mohli diváci slyšet nejméně osm podstatně drsnějších výrazů. Jak už ale bylo řečeno, rada nemůže v této souvislosti udělovat pokuty, a tedy nemá ani žádný nástroj na odlišení intenzity prohřešku.

BRAND24

Přitom není rozhodující, jestli vulgarismy zazněly v češtině. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už v minulosti napomínala odvysílání výrazů jako „sexy bitch“ nebo „motherfucker“. Podobně dostala upozornění Prima za dřívější pořad o počítačových hrách Aliho parťáci, kde bylo při repríze kolem osmé ráno slyšet „bitch, suck my dick“.

Zároveň ovšem neplatí, že vysílací rada vytýká vulgarismy pokaždé. Když televize Nova odvysílala komedii Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntag, radní si celý záznam filmu přehráli. Vulgární výrazy je ale nechaly chladnými. Upozornění na porušení zákona si tehdy Nova vysloužila kvůli něčemu úplně jinému: ve filmu totiž bylo zařazeno víc reklamních bloků, než zákon dovoloval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).