Hlavní navigace

Swap.cz: uchytí se mobilní sdílení fotografií?

19. 7. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na český trh vstupuje unikátní komunitní portál swap.cz pro sdílení fotografií z mobilního telefonu. Portál kromě toho obsahuje i doprovodné služby, jako je fotoseznamka a fotobazar, a navíc soutěže o ceny. Služba funguje především přes WAP, webové rozhraní je omezené, i když se od června nemálo změnilo. Má nová služba šanci v ČR uspět?

Teprve nedávno byla představena nová česká komunitní služba swap.cz, sloužící k mobilnímu sdílení mobilních fotek. Zní to složitě až zmateně, ale není tomu tak. Po registraci na swap.cz získáte vlastní složku, kde můžete publikovat fotografie pořízené mobilním telefonem a přidávat k nim své komentáře.

Swap.cz může být zajímavou službou, protože mobil má po ruce dnes prakticky každý a nemalá část mobilů je vybavena vestavěným fotoaparátem, takže swap.cz má šanci stát se studnicí pikantních a kuriózních fotografií, ale i horkých aktualit, o něž se budou moci autoři okamžitě podělit s ostatními uživateli služby swap.cz. Stačí trochu popustit uzdu fantazii a teoretických možností využití je dost a dost od bulvárem zavánějících snímků obsahu nákupního košíku mediální celebrity po fotodokumentaci aktuální (ne)plynulosti dopravy na dálnici D1. V galerii jsou dále třeba i speciální sekce k vystavování fotografií věcí na prodej nebo (foto)seznamka.

Součástí je i obdoba služeb Palec a Líbímseti – do galerie nahrajete vlastní fotografii a ostatní uživatelé vás hodnotí. Potenciálních i již připravených možností využití je dost a dost. A aby to nebylo tak jednotvárné, je dále kromě fotoseznamky a fotobazaru pro uživatele připraven chat nebo pravidelné soutěže o hodnotné ceny.

Prohlížení fotografií ve složkách jednotlivých uživatelů bylo nejdříve možné jen přes WAP, což je nelevná záležitost (připomínám, že třeba ani v rámci Eurotel Data Nonstop již není přístup na WAP volný). Pokud jste se podívali na swap.cz z „normálního“ prohlížeče na počítači, čekala na vás jen informační stránka. Ale po relativně krátké době veřejného testování byla poptávka po přístupu ke službě i z počítače nezanedbatelná, a tak spuštění i webové (nejen wapové) verze služby bylo nasnadě. Tomáš Randus ze společnosti WireNode, která za swap.cz stojí, v neděli 10. července prozradil:  „Bohužel během několika málo dní se tak stane, ale donutili nás k tomu uživatelé, nicméně to nebude plnohodnotné prohlížení, nechceme dělat služby pro web.“

Změna přišla promptně – již druhý den, v pondělí 11. července. Z nové verze webových stránek swap.cz je možné v omezené míře prohlížet fotografie a nové přidávat. Bohužel není např. možno změnit uživatelské heslo. Pod položkou „nastavení“ se totiž skrývají odkazy ohledně nastavení mobilního telefonu (WAP, MMS). Ostatně na webu se píše: „Swap.cz je mobilní aplikace, znamená to, že je určena pro různá kapesní zařízení – mobilní telefony, PDA a MDA. Tyto stránky slouží jen k propagaci a podpoře mobilních uživatelů.“

Proč tak autoři lpí na zaměření pro mobilní využití, prozradil Tomáš Randus, když jsem se ho ptal, jak vznikl nápad rozjet tuto službu: „Měli jsme dojem, že něco podobného zde není, existuje několik podobných služeb, ale vždy se jedná o web, a tady nabízíme čistě mobilni službu.“. Tedy jde o vyplnění volného místečka na trhu a získání prvenství na českém trhu v této oblasti.

Samotné publikování lze kromě webového formuláře ve „velkém“ prohlížeči na počítači provést přímo z mobilu díky MMS nebo odesláním fotografie e-mailem. Bohužel ale třeba takový proprietární J2ME e-mailový klient od Seznamu  k tomuto účelu vhodný není, protože nepodporuje přílohy. Naštěstí dnešní moderní mobily již mají e-mailového klienta v základní výbavě. Pak je tu ještě již zmíněná možnost publikovat formou MMS – mobil s fotoaparátem umí téměř zákonitě i posílat MMS. Je reálné, že přibude i nějaká mobilní aplikace určená pro Symbian nebo napsaná v J2ME pro snadnější publikování fotografií. „Možná na toto téma budeme s někým spolupracovat, rádi bychom,“ říká Tomáš Randus.

Z technologického hlediska je příchod takové služby, jako je swap.cz, na trh více než dobře načasovaný. Loni se celosvětově prodalo přes čtvrt miliardy fotomobilů a dnes jsou i ty levnější mobilní telefony vybaveny alespoň VGA „digitálem“ (rozlišení 640×480 pixelů) a u dražších kousků se běžně setkáváme s megapixelovými „digitály“. K tomu se občas přidá blesk (ve skutečnosti jde jen o primitivní přisvícení LED diodou, ale i to stačí), vyvážení bílé nebo redukce červených očí. Díky programu Panoman není problém na smartphonech pořizovat i panoramatické fotografie. Navíc WAP je dnes snad již na každém novém mobilním telefonu, stejně tak GPRS (nebo rychlejší EDGE), takže v nedostatečném rozšíření techno­logií potenciální problém swap.cz nehledejme.

Horší už to bude s provozními náklady. Příklad: imaginární Josef Novák je zákazníkem Eurotelu a používá předplacené služby Go s tarifem Fun Go, protože často posílá SMS zprávy a volá do všech sítí. K WAPu se připojuje přes GPRS, a tak ho jeden přenesený kilobyte vyjde na 0,70 Kč s DPH. Prohlížení fotografií přes mobilní telefon se mu tedy pěkně prodraží, protože fotografie pořízená fotomobilem mívá od 25 kB výše, a to těch 25 kB je naprosto minimální hranicí. Mobilní připojení přes GPRS třeba kvůli odeslání fotografie e-mailem přímo z mobilu vyjde na korunu za přeneseny kilobyte (a 0,60 Kč za každou hodinu spojení). Samotná služba naštěstí nebude zpoplatněna. Tomáš Randus alespoň ani po ukončení veřejného testování zpoplatnění služby nepředpokládá.

Pro zákazníky Eurotelu, který zpoplatnil přístup na WAP přes GPRS v rámci tarifu Eurotel Data Nonstop, přináší Tomáš Randus dobrou zprávu: „Služba není blokována na WAP připojeni a skrze APN Internet ji lze použít také.“

DT24

Je tu ale i možnost ekonomičtějšího použití: fotku pořízenou fotomobilem nebudete ihned vystavovat přes mobilní telefon, ale počkáte si, až přijdete domů, přes bluetooth či datový kabel si fotku stáhnete do svého počítače a využijete služeb webového uploadovacího formuláře. A fotky jiných uživatelů budete prohlížet výhradně přes webové rozhraní služby. Pak už ale swap.cz ztrácí na unikátnosti, protože jak přiznává Tomáš Randus, podobných služeb založených na bázi webové aplikace je už dost a dost a dokonce si díky Coppermine Photo Gallery nebo Singapore Photo Gallery můžete udělat takovou službu sami.

Shrnuto a podtrženo: swap.cz přichází s (minimálně v Česku) originální službou, která přináší uživatelům zajímavé možnosti a z technologického hlediska je dostupná. Stop by masovému prosazení této služby mohly vystavit jen ne zrovna lidové ceny mobilního (nepaušálního) připojení, to ale ukáže až čas.

Hlasujte o novém designu Lupy
Nová Lupa bude v novém kabátě. I vy můžete svým hlasem rozhodnout, jak bude vypadat. Pomožte nám vybrat ten nejlepší design! Hlasovat můžete až do 27. července 2005 na adrese /design.php3

Oslovuje vás služa Swap.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).