Hlavní navigace

Všechno v jednom. Jak Švýcaři připravili chytrý box pro milovníky seriálů a sportu

24. 2. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Swisscom
Napůl státní švýcarský operátor Swisscom vyšel vstříc zákazníkům, kteří milují seriálové maratony. Svým novým zařízením hýčká i sportovní fanoušky.

Typičtí zákazníci internetových televizí mají často jednoduchý požadavek. Chtějí multimediální box, díky němuž mohou na svém televizoru přepínat z oblíbených sportovních stanic na Netflix. Nechtějí naopak řešit, kolika firmám mají platit měsíční poplatky za různé služby. Ať prostě operátor dodá zařízení s jedním ovladačem a inkasuje svůj paušál. A pokud na stejném boxu půjdou hrát hry nebo přehrávat hudba, tím lépe.

Jeden z hlavních švýcarských operátorů Swisscom uvažuje právě tímto směrem. Polostátní akciová společnost (švýcarský stát vlastní 51 %) už v roce 2016 přišla s boxem Swisscom TV Box UHD. Od té doby ho postupně vylepšovala, upravovala podle zpětné vazby uživatelské rozhraní a přidávala nové kanály nebo funkce.

První větší změnou bylo v roce 2018 nasazení systému Entertainment OS3 s přepracovanou úvodní stránkou, hlavním menu a novou, uživatelsky definovatelnou sekcí Personal Universe.

Teď přichází čtvrtá generace operačního systému s novým přístrojem, který dostal název Swisscom IP 2000. Zákazníci s předchozími přístroji si na aktualizaci systému ještě počkají. 

Na vývoji nového zařízení se tradičně podílel Swisscom s firmou Synaptics, samotné výroby se ujala firma Arcadyan (dálkový ovladač dodává Ruwido). Vizuálně přístroj mírně připomíná Google Home Mini v křídové barevné variantě. Má však čtvercový tvar se zaoblenými rohy. Je přibližně o 1,5 cm širší a o 2 cm vyšší než předchozí UHD box. Větší rozměry jsou výsledkem dodatečné instalace reproduktoru a umístění mikrofonu.


Autor: Swisscom

Autor: Swisscom

Přístroj je postaven na čipsetu Synaptics® VideoSmart™ BG5CT (čtyřjádrový ARM A53 @1.6 GHz/15K DMIPS s 64-bit architekturou a grafikou PowerVR Series8XE GE8310) s technologii zpracování videa QDEO, která podporuje Advanced HDR (Dolby Vision i Technicolor HDR). Zde zůstal Swisscom taktéž věrný svému předchozímu dodavateli, neboť tyto součástky původně vyráběla společnost Marvell pod názvem Armada. V roce 2017 proběhla akvizice celé divize Multimedia Solutions právě do rukou Synaptics Inc.

Box disponuje plně integrovaným hlasovým asistentem s vlastní spouštěcí frází, kterou je zde „Hey, Swisscom“. Stejně jako v případě Alexy od Amazonu nebo služby Google Assistant lze ovládat nejen samotnou Swisscom TV, ale i další smart zařízení v domácnosti. Mikrofony hlasového asistenta jsou vypínatelné (fyzický vypínač na boku zařízení).

Pokročilá personalizace a tmavý mód

Operační systém Entertainment OS4 je vybavený pokročilou personalizací, kdy si uživatel může nastavit podle svého přání prakticky cokoliv. S verzí 4 přišla zásadní vizuální změna – tou je zrušení světlého módu služby, která je nově dostupná pouze v tmavém režimu.


Autor: Swisscom

Autor: Petr Faistauer

Možnosti personalizace

Hlavním lákadlem je však hlasový asistent, na jehož vývoji spolupracovala už zmíněná společnost Synaptics. Nepotvrzené spekulace na odborných švýcarských fórech se zmiňují o tom, že by měl brzy spolupracovat i se značně více rozšířenou Alexou od Amazonu. Disponuje podobnými funkcemi jako známější asistenti, je tedy možné ho využít jako centrum „chytré domácnosti“.

Kvůli ochraně soukromí je systém hlasového asistenta ve výchozím stavu vypnutý. Před prvním použitím je nutné mikrofon zapnout vypínačem a provést jednoduché nastavení. Vzhledem k úředním jazykům Švýcarské konfederace komunikuje hlasový asistent v němčině, angličtině, francouzštině a italštině.

Grafické rozhraní pro zobrazení hlasových povelů bylo přepracováno a nyní se už nezobrazuje na celé ploše, ale ve vrstvě nad právě běžícím obsahem. 

K ovládání dalších zařízení slouží aplikace Swisscom Home App připojená přes WLAN prakticky k jakémukoliv routeru dodávanému společností Swisscom (s výjimkou základního Internet Box Light a starých modelů s označením Centro). 


Autor: Swisscom

Televize může být jen jednou z komponent chytré domácnosti

Něco pro seriálové maratonce

Z multimediálního obsahu vsadil Swisscom především na Netflix plně integrovaný do celého ekosystému. Zákazníkům nabízí tarif „X“, který v sobě už zahrnuje poplatek za přístup do této nejznámější online videotéky.

„Plně integrovaný“ v tomto případě znamená, že filmy a seriály dostupné přes videotéku Netflix jsou zařazeny i do vyhledávání, uživatelských seznamů a hodnocení společně s pořady standardních TV kanálů v nabídce tarifu „X“.


Autor: Petr Faistauer

Netflix je implementován na úrovni plánu Standard. Samozřejmě je možné přejít na vyšší tarif Premium za příplatek 5 CHF měsíčně, a to přímo na stránkách Netflixu.

Pokud už zákazník Netflix má a přihlásí se svým uživatelským kontem, tarif Basic mu je automaticky převeden na střední plán Standard (což přináší HD a možnost sledování na dvou zařízeních současně). U vyšších tarifů k žádným změnám nedojde. Rozdíl v ceně balíčků Standard nebo Premium je vyúčtován přes společnost Swisscom. 

Tarif „X“ je kompatibilní s novým TV boxem (IP 2000) a předchozím UHD boxem (IP 1400). Pokud klient používá starší HD box, podmínkou pro využití tohoto tarifu je zakoupení nového typu IP 2000 (jednorázově za 129 CHF).

Ale na své si přijdou i ti, kteří Netflix nechtějí a spoléhají na tradiční televizní vysílání. 

Pro příznivce tzv. „binge watching“, tedy sledování všech epizod seriálu bez přestávky, box nabízí hned tři zajímavé vychytávky. Funkce „Play Next“ přehraje další dostupný díl, dále je možné nahrávání celých sezón seriálu dvojím stisknutím tlačítka „Record“ a potěší i přeskakování reklam „Ad Skip“ (prozatím pouze u vybraných kanálů).


Autor: Petr Faistauer

Vyhledávání oblíbeného seriálu napříč stanicemi


Autor: Petr Faistauer

„Play Next“ vyhledává všechny epizody nebo řady seriálu v aktuálně dostupných datech elektronického programového průvodce. Podle nastavení lze vyhledávat buď jen na určité programové pozici, nebo na všech kanálech dostupných ve zvoleném tarifním balíčku. 

Výsledek vyhledávání je přehledně sestaven nejprve podle sezóny a dále podle času vysílání, programové pozice a čísla/názvu epizody na kartě pořadu s vlastním ovládacím menu.

Červeně označené tlačítko „Record“ na dálkovém ovladači je multifunkční. Jedním krátkým stiskem se nahraje pořad, dvě krátká stisknutí obstarají nahrání celé sezony/série a jedno dlouhé stisknutí vyvolá seznam nahrávek.

Sport a obsáhlá videotéka

Sportovní fanoušky si Swisscom TV vysloveně hýčká. Například zvláštními ligovými stránkami v menu u ledního hokeje nebo fotbalu. Také kromě jiného i plnou nabídkou Teleclub Sport, Sky Sport, DAZN a Red Bull TV. 

Takové hýčkání ale má i svou cenu. V nejnižší variantě základní nabídky je 6 sportovních kanálů, v prostřední 7 a v nejvyšší 15. Dále je možné připlatit si za balíček „Teleclub Sport“ nebo platit za jednotlivé přenosy (pay per view). Sky Sport a DAZN jsou za příplatek dostupné ve vlastních aplikacích.

Jednou ze zajímavostí v tarifní nabídce Swisscom TV (netýká se jen tarifu X) je dostupnost panevropského kanálu Eurosport. V základní nabídce s výjimkou nejnižší nabídky S je dostupný Eurosport 1 a Eurosport 2 v jazyce podle volby klienta a v rozlišení SD. 

V balíčku „Top +“, který má německou, francouzskou nebo italskou jazykovou mutaci tohoto kanálu, je vždy ještě Eurosport 1 HD v angličtině plus Eurosport 1 a Eurosport 2 v rozlišení HD.

Při splnění určitých podmínek je programová nabídka Swisscom TV (s omezeními a pouze na mobilních zařízeních) pro švýcarské rezidenty za minimální poplatek nebo zcela zdarma. Tato služba se nazývá TV Air Free.

Samozřejmě se nezapomíná ani na fanoušky filmů a seriálů, kterým je nabízeno (v konečném součtu) až 83 kanálů s filmovým nebo seriálovým obsahem. Navíc k tomu ještě několik videoték sdružených pod značkou Teleclub (Teleclub Now, Teleclub Play). Patří tam i zmíněný balíček Teleclub Sport.

BRAND24

Stejně jako klasické lineární vysílání ve Swisscom TV je i videotéka Teleclub členěna s použitím konceptu Personal Universe. Samozřejmostí je plná dostupnost jak prostřednictvím set-top boxu, tak z webového rozhraní na PC nebo na mobilním zařízení (webový a mobilní přístup je součástí všech tarifů Swisscom TV).

Nový typ boxu IP 2000 má rovněž nainstalovanou hudební aplikaci Spotify, umožňuje přístup do Steamu, do herní aplikace Blacknut a také do cloudu (myCloud) k ukládání vlastních souborů, kupříkladu fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).