Hlavní navigace

T-Mobile chystá v Česku stavbu nového velkého datacentra

5. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Operátor ze skupiny Deutsche Telekom potřebuje novou kapacitu. Nové velké datové centrum je označováno také jako CE Colo 2.

Tuzemský telekomunikační operátor T-Mobile a jeho německý mateřský podnik Deutsche Telekom podle informací Lupy chystají stavbu nového datového centra v Praze. Půjde o rozsáhlý projekt, který je někdy také označován jako „CE Colo 2“ s odkazem na původní pražské datacentrum CE Colo, které T-Mobile získal v rámci odkupu společnosti GTS.

Informaci o chystaném projektu potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, mimo záznam se o něm zmiňují i přímo lidé z T-Mobilu. Společnost se oficiálně ke stavbě nevyjadřuje. „Je fakt, že potřebujeme novou kapacitu, ale zatím řešíme, jakou formou a za jakých podmínek,“ vzkazuje operátor.

T-Mobile ve skutečnosti o novém velkém datacentru uvažuje už několik let, existuje i řada plánů. Historicky bylo vytipováno už několik lokalit pro stavbu. Podle posledních informací se zdá, že by datový komplex mohl stát poblíž jižní spojky v Hostivaři, nedaleko datacentra ServerPark od VSHostingu. T-Mobile se podle informací z trhu už baví s možnými partnery projektu.

Operátor v Česku aktuálně provozuje celkem šest datacenter o celkové ploše přesahující 6600 metrů čtverečních. Čtyři objekty se nachází v Praze a menší pak v Brně a Ostravě. Firma v minulosti zvažovala, že datové sály vybuduje také ve zmodernizovaných ústřednách mobilních stanic (MSC) v regionech. To už údajně v plánu není. „Další menší datové sály v regionech jsou posuzovány individuálně dle aktuálních požadavků ze strany klientů,“ říká společnost.

Odliv mozků

Pro Deutsche Telekom jsou datová centra a služby kolem doručování dat a IT služeb důležitou oblastí. Podnik kvůli posílení v těchto oblastech udělal strategické kroky. Němci koncem roku 2013 za 546 milionů eur koupili skupinu GTS a získali tak silnou středoevropskou optickou síť a řadu datových center, včetně těch od dceřinky CE Colo.

Datové centrum T-Mobilu na Vyšehradě v Praze.
Autor: Jan Sedlák

Datové centrum T-Mobilu na Vyšehradě v Praze.

V Česku se T-Mobile také plně sloučil se značkou T-Systems, která ICT služby a datová centra měla na starost. Operátor tak například provozuje datové centrum na Vyšehradě (bývalý PragoNet). To mateřský Deutsche Telekom považuje za svůj stěžejní středoevropský datový uzel, přes který proudí velká část provozu v rámci regionu.

Proces slučování T-Mobilu a GTS nebyl jednoduchý. Druhá jmenovaná firma se mimo jiné potýkala s odlivem mozků. Dřívější šéf GTS a dnes ředitel O2 Tomáš Budník po svém odchodu k modrému operátorovi začal své dřívější kolegy přetahovat.

Konkurence roste

T-Mobile v Česku vedle samotných datových center či optických linek začal více investovat také do cloudových služeb. V rámci T-Cloudu tak například nabízí aplikace jako Office 365, zálohování, videokonference nebo ekonomický systém Helios. Služby se mají postupně rozšiřovat.

Tipy C

Součástí novějšího typu služeb je i zpracování informací. T-Mobile sbírá z mobilní sítě takzvaná signalizační data, tedy záznamy o komunikaci přístrojů. Jde až o miliony záznamů za sekundu, díky kterým lze zjistit informace jako rozložení obyvatelstva, mobilita obyvatel v prostoru a čase a tak dále. K dispozici jsou i některé informace z billing systémů (věk a podobně). Tyto údaje jsou pak kombinovány s další hromadou dat z různých zdrojů. Vznikají tak big data projekty jako monitoring dopravy. Projekt běží v interním datacentru v Roztylech.

T-Mobile v datových službách soupeří s tradičními konkurenty včetně O2. Před několika měsíci do hry přibyl také Karel Komárek a jeho KKCG, respektive společnost DataSpring. Ta i díky evropským dotacím ve výši přesahující 127 milionů korun postavila u Hodonína datové centrum, odkud chce provozovat i vlastní cloudové služby. Tento byznys má jít přímo proti T-Mobilu či O2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).