Hlavní navigace

T-Mobile začíná stavět optiku, připojit chce postupně až milion domácností

11. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kabelovým operátorům roste nová konkurence. Mobilní operátor chce do stavby optických přípojek jen v letošním roce investovat 20 až 30 milionů eur.

Už ne jen mobilní, ale také kabelový operátor a zároveň prodejce různých obsahových služeb. Tak má vypadat budoucnost českého T-Mobilu. Firma v letošním roce plánuje začít se stavbou vlastních optických přípojek k domácím uživatelům. Cílem je postupně na optiku dostat asi milion českých domácností, oznámil generální ředitel firmy Milan Vašina.

Operátor už od loňska připravuje projektové podklady a na přípravu projektů vyčlenil necelou stovku zaměstnanců. Celková výše investic do optiky v roce 2018 má být mezi 20 a 30 miliony eur (500–800 milionů Kč). Se začátkem výstavby operátor počítá na druhé pololetí letošního roku.

Dlouhodobým cílem je podle Vašiny připojení asi 25 procent domácností v Česku, což může zabrat pět až deset let, potvrdil technický ředitel firmy Branimir Marić. Podle odhadů operátora si to vyžádá investice ve výši 400 až 600 milionů eur, tedy mezi 15 a 16 miliardami Kč (operátor počítá s průměrnými náklady přibližně 400 až 600 eur na jednu domácnost).

Konkrétní místa, kde chce s pokládáním kabelů začít, zatím operátor prozradit odmítá. „Je to konkurenční záležitost, snažíme se místa vybírat podle toho, kde si myslíme, že bychom mohli mít komerční úspěch,“ říká Vašina. Podle Mariće nepůjde jen o velká města, T-Mobile se bude spíš orientovat na lokality, kde momentálně vysokorychlostní připojení chybí.

Rychlost až 2,5 Gb/s

Podle Vašiny je možné, že někde operátor využije už existující infrastrukturu, jak mu umožňuje zákon o usnadnění stavby sítí. K jeho praktickému naplnění ale podle Vašiny chybí fungující registr pasivní infrastruktury.

Stejně tak je podle generálního ředitele možné, že někde T-Mobile bude postupovat akvizicemi lokálních operátorů nebo sdílením sítí (podobně jako dnes sdílí infrastrukturu pro mobilní sítě s konkurenčním O2). Ani v tomto případě ale zatím operátor podrobnosti nesdělil.

Je také možné, že se T-Mobile přihlásí do chystaného druhého kola dotací na stavbu vysokorychlostních sítí, které připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Bude záležet na podmínkách, upřesnil Vašina.

Technologicky chce T-Mobile svou síť stavět jako GPON (Gigabit Passive Optical Network) – sítě tedy mají být tzv. pasivní (bez aktivních prvků mezi centrálou a zákazníkem), což znamená nižší náklady na jejich budování. Maximální teoretická přenosová rychlost je v takových sítích asi 2,5 Gb/s (v praxi ale bude pravděpodobně nižší, spíš mezi 500 Mb/s a 1 Gb/s).

UX DAy - tip 2

Operátor zároveň bude posilovat svou páteřní optickou síť. V současné době je na optiku napojeno asi 20 procent základnových stanic operátora, řekl Lupě Marić. S nárůstem používání mobilních dat a budoucím nástupem 5G sítí je proto potřeba páteřní síť posílit.

Podívejte se: Krok za krokem: jak se svařuje optické vlákno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).