Hlavní navigace

Názor k článku Tak už i O2. Kellnerův operátor dohání konkurenci rodinným tarifem od Min - Velmi mě překvapuje jak výše útraty 2-3tis. měsíčně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2017 17:30

    Min

    Velmi mě překvapuje jak výše útraty 2-3tis. měsíčně v zemi, kde průměrná mzda nedosahuje ani tisíc eur, připadá lidem "normální". U operátorské trojky už ani nelze zjistit jaká je vlastně normální cena za minutu hovoru / GB dat všechno je poskytováno formou (ne)omezených tarifů bez ohledu na skutečnou spotřebu. Kolik vlastně reálně spotřebováváte se téměř nemáte šanci dozvědět a operátor se vás snaží přesvědčit, že to nepotřebujete vědět. Přitom tato 2-3tisícová útrata v rozpočtu rodiny představuje 30-40tis. ročně a zákazníkům, jak je vidět i v této diskuzi, to připadá normální a výhodné.

    Naše domácnost je atypická, je třígenerační, celkem 8 lidí, zatím máme 6 SIMek + internet za 3stovky s IPTV od místního providera. Každou chvilku někdo volá s nabídkou nesmyslných tarifů a absolovoval jsem také jednání o bussiness nabídkách (mj. četli jste někdy podmínky a sankce v těch smlouvách na dobu určitou?! - jen pro zajímavost, obchodník mi řekl doslova "To nikdo nečte, nepotřebujete to vědět!!!).

    Závěr tedy je ten, že pořizujeme teď důsledně dual SIM mobily, hlasovou SIMku máme všichni pouze předplacenou a pouze na příchozí hovory a SMSky, a vedle toho veškeré odchozí hovory odcházejí internetem přes VoIP s číslem mobilu vloženým přes CLIP (cena hovoru max. 0,6Kč/min. s vteřinovou tarifikací) a postupně rozšíříme do všech mobilů datové SIMky pro případy kdy nejste v dosahu nějaké WiFI. Zatím na data používáme předplacenku T-Mobilu (Twist online 0,4Kč/MB) měsíční spotřeba dat zatím nepřesahuje 0,2GB (minutový hovor přes SIP spotřebuje kolem 1/2MB dat). Rozpočet veškerých ICT služeb naší domácnosti je tedy následující: měsíčně platíme 1x pevný internet 300Kč, 1x nabití nějaké předplacené SIMky 200Kč, VoIP 200Kč (provoláme typicky kolem 5-6hodin odch. hovorů) a k tomu se každý rok kupuje do 5tis. nějaký nový mobil. Omezovat volání nijak nemusíme, většinou se volá méně, někdy více, hodně používáme ke komunikaci internet (Gtalk/Hangouts atd.) ale průměr nepřesahuje uvedené částky, utratíme cca 15tis. ročně. Velmi se těším na zrušení roamingu, budou-li operátoři trvat na současných podmínkách, začneme datové SIMky pořizovat v zahraničí. Propojovací poplatky spolu s tisícovkou ročně za nabíjení SIMek aby se udržely aktivní bude jediným příjmem našich operátorů. Doporučuju všem a bude-li nás víc tak se operátoři s nabídkami "uklidní". Obávám se ale že mnoha lidem platit takto předražené koncové tarify připadá "normální", takže už na nic nečekám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).