Hlavní navigace

Názor k článku Také si kupujete včerejší noviny? od Flasi - Nevznikají úplně nové lesy. Fakticky se v současnosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2011 1:02

    Flasi (neregistrovaný)

    Nevznikají úplně nové lesy. Fakticky se v současnosti sází jenom tam, kde v minulých desetiletích les byl (a byl vykácen)).
    Tolik k formálnímu rozporu ohledně vzniku lesů - myslím, že zde nejsme ve skutečném sporu.

    Že les nezanikne i když .... No to je váš názor ovlivněný 20. stoletím. Lesy v historii byly káceny a sázeny a káceny. Pokud významně poklesne poptávka po dřevu, tak se část pokácených lesů už nebude vysazovat znova. Dneska vám připadá přeměna pokáceného lesa na něco jiného příliš nákladná, ale se změněnou ekonomikou to už nebude muset takhle platit.
    Co je irelevantní je to, že většina zalesněných míst by těžko hledala jiné uplatnění. To se jistě týká výše položených lesů, zejména na prudkých stráních. Můžeme se bavit, jestli je to opravdu většina, nebo menšina. Ale i kdyby to byla menšina, tak je to úplně jedno. Jde o to, že zalesněných míst, která by se dala smysluplně přeměnit je dost. A z mého subjektivního hlediska by spoustě lidí právě tyhle lesy chyběly nejvíc - protože to jsou lesy, ke kterým mají "blízko" (myšleno fyzicky).

    Co se taky může stát je to, že si majitel spočítá, že se mu nevyplatí sázet nový les a starat se o něj a že se mu ani nevyplatí to přeměňovat na jiné využití. A nechá to svému osudu - teď neřešme jaké má zrovna teď tenhle stát páky s tím něco dělat. On tam sice les nakonec sám vznikne - ale s velkým zpožděním. Čili v nějakém 50letém horizontu se to bude podporovat trend celkového úbytku lesů.

    Já netvrdím a netvrdil jsem, že ta úměra je přímá - že za každých x% snížení ceny dřeva se sníží plocha lesů o y% procent. Spíše se bude jednat o skok - do snížení o x% ceny dřeva se nebude nic moc dít a potom až to klesne o více než x%, tak se poměrně rychle nastartuje přeměna y% rozlohy lesů na jiné využití. Ten vztah prostě existuje a za určitých podmínek se projeví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).