Hlavní navigace

Takhle si televize rozdělily vánoční hity. Některé získala i TV Seznam

28. 11. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Každoročně diváci nadávají, že vánoční program je plný pohádek a stokrát obehraných filmů. Jedno překvapení ale bude: Barrandov skoro vynechá pořady Jaromíra Soukupa.

České televizní stanice každoročně platí dohromady desítky milionů korun za práva k vysílání českých filmů vyrobených před rokem 1991. Prvorepublikové černobílé veselohry s Vlastou Burianem, komedie ze socialistických dob nebo tradiční pohádky pomáhají díky neklesajícímu zájmu televizí financovat údržbu filmového dědictví.

Loni například volné kanály odvysílaly celkem 115 filmů s datem premiéry do roku 1964 (k jejich uvedení poskytuje souhlas Národní filmový archiv). Dalších 270 filmů bylo s datem výroby 1964–1991. O ty se stará Státní fond kinematografie a Národní filmový archiv s nimi na základě rámcové smlouvy obchoduje.

Největší koncentrace starých filmů je na obrazovkách právě v období Vánoc a Silvestra. Každá stanice chce získat ty nejlákavější pohádky, protože se před televizí sejdou celé rodiny. Hlavním výrobcem nových pohádek je Česká televize, která i díky tomu pravidelně vítězí v žebříčcích sváteční sledovanosti. Komerční televize v průběhu let také investovaly do pohádek, ale jejich celkovým počtem se zdaleka nemohou rovnat tomu, co má „na skladě“ veřejnoprávní stanice.

Proto se soukromá média snaží podat nejlepší nabídku a získat osvědčené magnety na diváckou přízeň, jako je třeba pohádka Tři oříšky pro Popelku. Tu několik let po sobě na Štědrý den vysílala Česká televize. Letos ji získala TV Nova. Na ČT1 se prý vrátí příští rok.

Co se dozvíte v článku
  1. Česká televize
  2. TV Nova
  3. TV Prima
  4. TV Barrandov
  5. TV Seznam

Česká televize

„Štědrovečerní pohádka je pro nás jedním z pomyslných vrcholů celoročního programu. Fenomén, který dokáže k obrazovkám v jeden okamžik přivést hned několik generací diváků. Tradici drží Česká televize již 29 let a ani letos tomu nebude jinak. V televizní premiéře uvedeme filmovou pohádku Tajemství staré bambitky 2 a na Boží hod výpravnou televizní pohádku Krakonošovo tajemství. V obou je vše, co mají správné pohádky mít. Jsou vtipné, napínavé a nechybí dobrý konec,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Tajemství staré bambitky 2 volně navazuje na děj prvního dílu úspěšné stejnojmenné televizní pohádky. Pokračování představí kromě známých hrdinů i jednu novou postavu. Tou je královna Julie v podání Veroniky Khek Kubařové, kterou se snaží bývalí protřelí rádci zneužít k vlastnímu prospěchu.

Tajemná vlašská kniha, záhadný cizinec i nový majitel zámku v podhůří Krkonoš sehrají důležitou roli v druhém premiérovém příběhu, kterým je Krakonošovo tajemství. ČT1 jej uvede na 1. svátek vánoční. 

„Bylo mi líto, že dlouho nevznikla žádná filmová nebo televizní, která by se Krakonošovi věnovala, protože je to nesmírně zajímavá a originální postava a takových v našich pohádkách není mnoho. Když jsem psala scénář, tak jediná role, o jejímž obsazení jsem měla jasnou představu, byl právě Krakonoš a David Švehlík,“ doplňuje scenáristka příběhu a kreativní producentka ČT Barbara Johnsonová.

Pohádek bude ve vánočním vysílacím schématu České televize několik desítek, chybět nebude zmíněný první díl „Bambitky“, oba díly Anděla Páně, loňská štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu ani další oblíbené filmy (mj. Pelíšky, Pyšná princezna, Lotrando a Zubejda, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!). Specialitou předvánočního programu jsou Adventní koncerty České televize.

TV Nova

„Na Štědrý večer nabídneme nejklasičtější z filmových pohádek – letos totiž v hlavním vysílacím čase uvedeme nesmrtelné Tři oříšky pro Popelku s legendární Libuší Šafránkovou. V rámci vánočního schématu nabídneme i nedávný norský remake tohoto československého ‚rodinného stříbra‘ s názvem Tři přání pro Popelku,“ láká programová ředitelka Novy Silvia Majeská.

Nejdéle uváděný seriál v tuzemské televizní historii, podvečerní Ulice, bude mít speciální štědrovečerní díl. Ten letošní se navíc nebude odehrávat v důvěrně známém prostředí studiových kulis v Hostivaři. Místo povědomých dekorací diváky zavede na Šumavu, do městečka Kašperské Hory, odkud pochází jedna z nejoblíbenějších postav seriálu. „Nemá to být klasický díl Ulice, který se odehraje od rána do večera, čas tu může plynout trochu jinak, stejně jako samotný příběh. Rádi bychom, aby byl vánoční speciál výpravnější, abychom ho vytáhli ven z ateliérů, a jeho diváky každý rok něčím mile překvapili,“ vysvětluje kreativní producentka Silvia Klasová.

Placená videotéka Voyo přinese minisérii Král Šumavy: Fantom temného kraje, kterou pro Novu natočil jeden z nejúspěšnějších českých režisérů David Ondříček.

Ve vysílání TV Nova se dále objeví obvyklé pohádky Tři bratři nebo Nejkrásnější hádanka, trilogie Slunce, seno…, komedie S tebou mě baví svět nebo zlidovělý film Vesničko má středisková.

TV Prima

Štědrý den na Primě nabídne pohádky spíš přes den (Hurvínek a kouzelné muzeum, Dařbuján a Pandrhola nebo Sedmero krkavců). Do hlavního vysílacího času zařadila americkou komedii Sám doma, na který naváže romantický film o lásce, která nezná hranice – Navždy spolu. Slavnostní den završí bláznivá komedie Matky na tahu o Vánocích.

Už 20. prosince bude speciální vydání talk show Honzy Dědka pod názvem 7 pádů s Písničkou – televize se ho rozhodla věnovat památce zesnulé zpěvačky Hany Zagorové. V pátek 23. prosince se pak v hlavním vysílacím čase objeví Vánoční speciál Máme rádi Česko.

Z tradičních pohádek získala Prima letos Prince a Večernici (26. prosince), Šíleně smutnou princeznu (27. prosince) nebo Třetího prince (28. prosince). Z novějších uvede pohádku Když draka bolí hlava (25. prosince).

TV Barrandov

Štědrý den se na Barrandově skoro obejde bez pořadů Jaromíra Soukupa. V dosud zveřejněném programu na 24. prosince je jenom jeden: dopolední Vaření se Soukupem. Oporou večerního vysílání bude už tradičně koncert nizozemského houslisty. André Rieu při něm hraje skladby Johanna Strausse a speciálním hostem záznamu z Maastrichtu je například Lou Bega. Jde o koncert z roku 2016 a vyplní prakticky celý hlavní vysílací čas. Půl hodiny před půlnocí přijde na řadu repríza Exkluzivu Kateřiny BrožovéDagmar Havlovou.

V neděli 25. prosince mohou diváci Barrandova zhlédnout starší pořady zaměřené na Karla Gotta. Všechny lásky Karla Gotta vystřídá Tajemství Karla Gotta, po němž přijde Exkluziv Kateřiny Brožové s Karlem Gottem. Majitel televize bude i v tento den pouze vařit v dopoledním bloku.

TV Seznam

„Letošní Vánoce na Televizi Seznam budou ve znamení nejznámějších českých pohádek, které ve vysílání doplní vybrané zahraniční tituly. Jsem moc rád, že se nám podařilo zajistit skvělý vánoční program pro celou rodinu, na který diváky tímto srdečně zvu,“ říká Ivan Mikula, ředitel Televize Seznam.

BRAND24

Pohádkové Vánoce odstartují 23. prosince Pankrác, Bimbác a Servác v rodinné komedii Tři veteráni. Štědrý den pak bude podle tiskové zprávy patřit pohádkám S čerty nejsou žerty či Jak se budí princezny, v programovém přehledu jsou však obě pohádky uvedeny až v dalších vánočních dnech. Na 1. svátek vánoční nabídne TV Seznam tituly O statečném kováři, Obušku, z pytle ven! a Byl jednou jeden král… 2. svátek vánoční divákům zpříjemní Eva a Honzík v komedii Chobotnice z druhého patra.

Sváteční program ale začne už ve středu 21. prosince speciálem pořadu Moje místa. Hosty budou pohádkoví princové Jan Čenský a Jan Budař, které doplní princezna Sabina Laurinová. O den později bude následovat vánoční speciál Případů detektiva Murdocha.

Ohlášený vánoční program

ČT1

ČT2

Nova

Prima

Barrandov

Seznam

24. 12.

Tajemství staré bambitky 2 (19.00)

Anděl Páně 2 (20.40)

Příběh zrození

Mladý Mesiáš

Tři oříšky pro Popelku (20.30)

Láska nebeská (21.50)

Sám doma

Navždy spolu

André Rieu: Romantika v Maastrichtu

Exkluziv Kateřiny Brožové s Dagmar Havlovou

Vypečený Santa

Můj šálek kávy

25. 12.

Krakonošovo tajemství

Marečku, podejte mi pero!

Zvíře

Valmont

Nejkrásnější hádanka

Král Artuš: Legenda o meči

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku

Zase ona!

Všechny lásky Karla Gotta

Tajemství Karla Gotta

Jak se budí princezny

Tři dny ke svobodě

. 12.

O vánoční hvězdě

Policajt nebo rošťák

Růžový panter

Vesničko má středisková

Zelená míle

Princ a Večernice

Krásná pokojská

Vtip za stovku – Speciál

Křížem krážem muzikálem
S čerty nejsou žerty

Kouzlo Vánoc

Sestaveno na základě tiskových zpráv a programových přehledů TV stanic. Změny vyhrazeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).