Hlavní navigace

Telecom připojení k Internetu spíše zdraží

8. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Míra naivity předvedená běžnými médii překročila únosnou mez a kolem celé včerejší události spojené novým konceptem Českého Telecomu pro připojení k Internetu se vytvořila nasládlá mlha mediální euforie. Ovšem internetové připojení nezlevní, jak se snaží Český Telecom naznačit. S největší pravděpodobností zdraží.

Včerejší denní tisk naznačuje, že průměrný novinář spolkl Českému Telecomu návnadu i s navijákem a kolem celé události obšírně rozebrané v článku Telecom nabídne Internet za paušál, ALE… se vytvořila nasládlá mlha mediální euforie. Například podle Práva Telecom nabídne o víkendu Internet za paušál, Hospodářské noviny naopak míní, že Telecom přichází s novým Internetem. Určitá skepse je patrná pouze v Mladé frontě Dnes, podle které Telecom zamíchá cenou Internetu, což je nepochybně pravda. Lépe tentokráte dopadla odborná internetová média, jejichž autoři vůči Českému Telecomu uplatňují jakousi „presumpci viny“. Přestože teorie byly často divoké, alespoň se články nenesly v naivně-optimistickém duchu.

Hůře než průměrný novinář však dopadl průměrný čtenář. Nezbývá než smeknout před komunikační strategií Českého Telecomu, která důsledným opakováním základní mantry celé kampaně („‚Free Internet‘ (…) není a nikdy nebyl zadarmo.“) vnesla do řad obyvatelstva div ne militantní nálady. Modelový vzorek populace se vyjádřil například v rubrice Líbí, nelíbí na portálu Tiscali: „Jedine, co mi na Vas a ostatnich ISP vadi je, jak jsem se ted diky Telecomu dozvedel, ze jste lhari. Proc tvrdite lidem, ze pripojeni k internetu u Vas je zdarma, kdyz je to lez? Telecom Vam neodvadi zadne penize?“ Dlužno poznamenat, že se to asi nedozvěděl na Tiscali, protože ten všechny zprávy o události stáhl.

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet

Tím vším se však Český Telecom snaží zastřít zásadní věc. Pokud totiž dojde k realizaci nového konceptu, nejenže se Internet nezlevní, ale spíše podraží. Český Telecom totiž anuluje dopady cenového rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) 03/PROP/2002 na sebe sama tím, že náklady z něj plynoucí zaplatí penězi zákazníků. Budou to totiž právě oni, kterým se na telefonním účtu objeví při volání do sítě alternativního operátora oněch 43 haléřů ve špičce a 17 haléřů mimo špičku propojovacího poplatku. Český Telecom po nich navíc bude chtít 65, resp. 20 haléřů za použití jeho sítě, zatímco v současnosti kasíruje pouze 37, resp. tři haléře. Český Telecom si tedy přilepší 75ti procenty.

Tato čísla jsou ovšem pouhá chiméra, ve skutečnosti si Český Telecom přijde na úplně jiné peníze. Všimněte si prvních 10 minut, které jsou v každém tarifu dražší. Český Telecom moc dobře ví, že ve špičce končí v prvních 10 minutách 75,6 procenta volání a mimo špičku 41,4 procenta. Díky tomu není skutečná cena minuty ve špičce 80 haléřů u tarifu Home Standard, ale 1,05 Kč. Mimo špičku se poté jedná 38 haléřů namísto Českým Telecomem inzerovaných 25 haléřů. Z tohoto hlediska je tvrzení Přemysla Klímy, generálního ředitele Českého Telecomu: „V některých případech je dokonce cena za propojení vyšší než částka, kterou za minutu strávenou na Internetu zaplatí zákazník,“ minimálně zavádějící.

Z historického hlediska se však spíše jedná o účelovou lež. Cenové rozhodnutí totiž uvádí, že částka odváděná Českým Telecomem alternativním operátorům za propojení je přibližně 44,7 procenta. Ve své tiskové zprávě z 18.9.2000 za­obírající se provizemi poskytovatelů internetového připojení (ISP) Český Telecom uvádí: „V ideálním případě tak může podíl některého z providerů dosáhnout souhrnné výše 43 %.“ Člověk pak ztěží rozumí tomu, proč byl Český Telecom v roce 2000 ochoten platit ISP 43 procent z ceny volání a v roce 2002 jej ruinuje 44,7 procenta, které by měl zaplatit alternativním operátorům (to se samozřejmě týká jen alternativních operátorů poskytujících vytáčené připojení, resp. Internet zdarma).

I pokud by provozovatelé Internetu zdarma na tento krok Českého Telecomu přistoupili a uživatel tarifu Internet Plus by při používaní jejich služeb nemusel platit 43, resp. 17 haléřů navíc za volání do sítě alternativního operátora, stejně to dle mého názoru cenu Internetu spíše zvýší. Pokud by totiž chtěli zachovat nynější cenovou hladinu, zbylo by na ně namísto současných 44,7 procenta ceny volání pouhých 15 procent (model ve špičce: 1–10 min: 1,40 – 1,30 = 0,10 Kč; 11+ min: 0,80 – 0,60 = 0,20 Kč; z 1,05 Kč asi 15 %). Nejsem si jist, zda je taková věc finančně únosná, zvláště když provozovatelům Internetu zdarma vzniknou další nemalé náklady. Zejména billingový systém nebude z nejlevnějších.

Tipy C

Zprávy z opačného konce bojiště

Fronta alternativních operátorů kupodivu nepostupuje jednotně. Aliatel, Contactel, GTS/KPNQwest, Jet2Web a Nextra se včera odpoledne společně sešli v Tiscali. Výsledkem je tisková zpráva, pod níž jsou podepsáni pouze čtyři z nich. Nextra a Jet2Web se nakonec aktivity nezúčastnili. Oficiální zdůvodnění Nextry je, že daný segment služeb se jí nijak netýká. Jet2Web tvrdí, že tisková zpráva je pojatá velmi emotivně. Aliatel je sice pod společným stanoviskem podepsán, ale na své tiskové kontakty rozeslal též materiál vlastní výroby. Emotivní náboj je tiskové zprávě třeba přiznat, ale nutno poznamenat, že oproti původním záměru je to jen slabý odvar (pisatel zapomněl smazat revizi textu). :-)

Při posuzování lze na celou záležitost nahlížet dvěma odlišnými způsoby. První se týká jakýchsi obecných etických principů, ze kterých vyplývá, že všichni na trhu by měli mít stejné podmínky a nikdo by neměl zneužívat svého postavení, svévolně obcházet rozhodnutí regulačních orgánů a poškozovat zákazníky. Ovšem z čistě obchodního hlediska nelze Českému Telecomu nic vytýkat a jsem si jist, že všichni alternativní operátoři by se na jeho místě zachovali stejně, jen kdyby měli tu možnost. Nedávná televizní reklama Aliatelu ostatně říká: „Nenechte se zmýlit luxusními kravatami. Tohle je byznys ostrých hochů. Pacifisté nepřežijí.“ Budoucnost je v rukou ČTÚ.

Nabídne-li Český Telecom skrze Quick nejlevnější "Internet zdarma", migrujete k němu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).