Hlavní navigace

Názor k článku Telefónica přechází na čistě elektronické smlouvy, zvládnou to ale i její zákazníci? od Jiří Peterka - ad 3: podepisující osobu je ono zařízení SignoSoft:...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2013 10:39

    Jiří Peterka

    ad 3: podepisující osobu je ono zařízení SignoSoft: to si samo vygeneruje soukromý klíč a nemusí ho nikomu dávat (na rozdíl od veřejného klíče, který je součástí onoho self-signed certifikátu). Soukromý klíč nemusí opouštět ono zařízení, resp. jeho obslužný program. Vzhledem k tomu, že jde o jednorázový úkon, může být soukromý klíč dokonce ihned smazán.

    ad 4: to je požadavek na zajištění integrity jedné konkrétní datové zprávy (zde: smlouvy) a ten je splněn: když změníte to, co je konkrétním podpisem podepsáno, bude integrita porušena a pozná se to.

    Vy asi máte na mysli něco jiného: jak zajistit, aby Telefónica nevzala ta biometrická data o konkrétním zákazníkovi XY (jeho nasnímaný vlastnoruční podpis, plus data o rychlosti a přítlaku), a nepřipojila je k úplně jiné smlouvě. Jak píšu v článku, to je na důvěře: musím důvěřovat Telefónice, že to neudělá (ona tvrdí, že to její řešení z principu ani neumožňuje).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).