Hlavní navigace

Názor k článku Televize veřejné služby je snílkovství, říká Václav Klaus od anonym - Jestli zrušíme veřejnoprávní statut ČT a ČRo, opravdu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 9. 2007 13:39

    anonymní
    Jestli zrušíme veřejnoprávní statut ČT a ČRo, opravdu nás pak budou komerční vysílatelé informovat o tom, co dělali námi zvolení poslanci (nemyslím jen kauzy a průsery), čeho dosáhla a co pro občany změnila státní správa, vysílat vzdělávací dokumenty a pořady, učit cizí jazyky ... ?

    Jsou prostě věci, které nejsou komerčně přitažlivé a přesto jsou obecně prospěšné. Cílem ČT/ČRo by neměl být zisk nebo koláč sledovanosti, ale nezaujaté informování (stalo se "to a to") o věcech, které jsou vykonávány za občana v jeho zastoupení a/nebo příspívají k jeho celoživotnímu vzdělávání.

    Co vytýkám ČT a částečně i ČRo je:
    - nesnaží se o maximální jednoduchost a rozmanitost dostupnosti svého obsahu (různé vysílací sítě + podpora nových technologií)
    - nepodporují otevřené standardy (většinou používají uzavřená firemní řešení), takže informace může konzumovat jen vyvolený jedinec (ano, mluvím především o prasečích uzavřených formátech firmy Microsoft versus např. Ogg)
    - už z podstaty vysílání svých obsahů, informace jen jednorázově prolétne vzduchem a zmizí v nenávratnu, dokud se neobjeví jedna její repríza. Obsah musí být dostupný 24/7 ONLINE! Kde jsou ty jazykové kurzy, dokumenty o struktuře a fungování státní správy, práva a možnosti zastupitelské demokracie (jak odvolat svého poslance, pokud se začne chovat jako prase u koryta), seriály pro lidi, kteří chtějí začít podnikat (jak kde co nahlásit, založit, vyplnit, nájmy, smlouvy, normy, předpisy, ...), možnosti dalšího vzdělávání, možnosti studia, praxe a dočasné práce v zahraničí, vysvětlení pracovního práva (povinnosti a práva zaměstnance), ekologický dopad našeho chování a ochrana životního prostředí, udržitelnost dalšího vývoje, ... Desítky a desítky témat, o kterých se asi taktně mlčí, aby lidi byly stádo ovcí. Nastudování a pochopení každé z uvedených oblasti trvá každému člověku týdny. V TV by se mohl podívat na 2 dokumenty každý s dobou trvání jedné hodiny a hned by byl poučený a třeba by začal něco nového a přispěl více k GDP než svou prací od 9 do 5 v kanclu.

    Jsem si velmi dobře vědom následného ekonomického/politického/ideového rozporu: zda povinnost obstarávat si informace a vzdělávát se má každý jedinec a tedy rezignovat jako společnost (tj. občané tohoto státu) na ty, kteří jsou líní, blbí nebo neschopní si je opatřit (tzn. rozdělit tak občany na líně a blbé, a schopné a chytré) nebo zda je pro společnost výhodnější podporovat alespoň minimální informovanost všech občanů.

    Ach jo, ten věčný spor o osobní blaho a profit jedince versus blaho a profit skupiny. Je celek větší než součet dílčích částí? Jestli někdo zná odpověd, dejte mi vědět :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).