Hlavní navigace

Názor k článku Televize veřejné služby je snílkovství, říká Václav Klaus od anonym - Ve svém předchozím příspěvku jsem se zaměřil hlavně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2007 8:42

    anonymní
    Ve svém předchozím příspěvku jsem se zaměřil hlavně na nízkorychlostní datové přenosy po nekvalitních linkách, teď bych chtěl obrátit vaši pozornost na superkvalitu.

    Proč by ČRo nemohl být světový průkopník v kvalitě vysílání? Posluchači D-dur jsou jistě to správné publikum. Takže FLAC přes multicast na IPv6 (případně vysoké bitové rychlosti u ztrátových kodeků (MPEG4 SLS nebo časem i ALS)! Datově a nákladově to je zanedbatelné (jeden JEDINÝ tok navíc o rychlosti cca 1-2Mbps do NIXu). Ta rychlost 1-2Mb/s byla vybrána jako něco ještě běžně dostupného na DSL v ČR, ale samozřejmě můžete mít jinou představu o tom, kolik se dá protlačit ke koncovému zákazníkovi na většině sítí v ČR.

    Jako další dobrý nápad pro streamování mě napadá prostorový zvuk. Za formáty pro začátek bych zvolil asi DTS nebo DD, protože ty mají zabudované skoro všechny audio receivery, které mají majitelé těchto systémů doma. Později bych se podíval i na možnost MPEG Surround.

    Při výběru kontejneru je dobré vedle MPEG2 TS nezapomínat i na Ogg. Za plně svobodně řešení bych považoval vícekanálový Ogg Vorbis :-)

    Další zajímavé diskuze, jakým směrem v technice šíření signálu postrčit ČRo a jak využít digitální přenosové soustavy, které v současnosti používají (DVB-T, DVB-S), se objevily třeba tady a tady zde na serveru. Zajímavé čtení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).