Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Televizní formáty a jak se v nich vyznat od Zdenda F. - Pamatuji analog od jeho spuštění (nejprve Vídeň, pak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2009 23:13

    Zdenda F.
    Pamatuji analog od jeho spuštění (nejprve Vídeň, pak i u nás) a za celou jeho éru jsem neviděl kvalitní analogový (SD) obraz přijímaný přes anténu.
    Nelíbí-li se vám současná digitální kvalita, nutno pořídit lepší zobrazovač.
    HD není o kvalitě, ale o detailech.
  • 12. 3. 2009 11:36

    ladik 12 (neregistrovaný)
    Myslim si, ze to je ukol pro CTU a RRTV aby stanovili minimalni kvalitativni kriteria pro verejne TV vysilani.
    Jinak to vypada tak, ze provozovatele pockaji,az divaci zapomenou, jak vypadal kvalitni analogovy (SD) obraz a pak jim nabidnou podobny obraz za priplatek s hlavickou HD.
  • 10. 3. 2009 13:02

    Rudolf Tesar
    Z me vlastni zkusenosti muzu rict, ze treba finska DVB-T (pouziva MPEG-2 a "samozrejme" i HDTV) uz je davno v obdobi digitalni nekvality. Pominu-li problemy pri prechodu, tedy hlavne nepokryti celeho uzemi digitalnim signalem a blazniveho problemu s titulky (finske televize chtely vysilat titulky "mimo obraz", Finsko je totiz dvojjazycna zeme a tohle by dost pomohlo, ale prakticky nikdy se tento problem nepodarilo vyresit - titulky se mnohym uzivatelum nezobrazovaly; komercni stanice dal vysilaly s puvodnimi "vypalenymi" titulky, verejnopravni se k tomu vratila po nejakem case a rade stiznosti - tezko rict, zda to zase nekdy zkusi, asi ne), tak kvalita finskych multiplexu je natolik silena, ze treba sledovat hokej byva prakticky k nicemu, protoze neni diky silene kompresi videt puk. Rychle menici se sceny vypadaji take hruzostrasne. Usmevne je, ze z tohoto duvodu snad nejhur vypadaji nektere znelky. To clovek pak nekdy ani nevi, co vlastne vidi. Duvod k takove kompresi? Napriklad 11 TV stanic a dve radia v multiplexu C nebo 7 TV stanic v multiplexu B. Uplne "nejlegracnejsi" pak je, ze jen sedm z tech osmnacti je neplacenych. Z velke casti ty neplacene funguji jako reklamni pro ty placene. Nastesti tedy na neplacenych kanalech hokej k videni moc neni. Stejne jako dalsi zajimave veci se presunul na placene.

    No neni ta HDTV skvela?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).