Hlavní navigace

Pelíšky, pohádky a Jaromír Soukup. Co budou dávat televize o Vánocích?

9. 12. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: TV Nova
Nejvýnosnější televizní sezóna je zase tady. České stanice se změní v automaty na pohádky, Barrandov odvysílá koncerty a Němci se neobejdou bez Popelky.

Pokud se plánujete přidat k milionům diváků, kteří každoročně dělají radost programovým ředitelům televizních stanic rekordní sledovaností vánočních pořadů, nabízíme vám přehled, co uvidíte od 24. do 26. prosince na hlavních českých programech. Revoluci nečekejte, vánoční vysílání je sázkou na jistotu a na obrazovce se tedy protočí nejoblíbenější filmové klasiky a střihové pořady. Tradicí ale také je, že Česká televize uvede několik nových původních pohádek.

Česká televize

O letošních Vánocích budou nové pohádky celkem čtyři. 24. prosince to bude v 19 hodin Princezna a půl království v režii Karla Janáka, den poté Čertí brko v režii Marka Najbrta (od 20 hodin) a 27. prosince od 20 hodin česko-slovenská koprodukce Čarovný kamínek (režie Kristína Herczegová). Čtvrtou pohádkovou novinkou bude příběh Kde bydlí strašidla natočený ve znakovém jazyce (24. prosince v 11.45 na ČT2).

Štědrý den obohatí na ČT1 také Anděl Páně 2 (od 20.30) a Pelíšky. Na ČT2 je připraven Vánoční galakoncert Lucie Bílé a pořad První Tichá noc, který vypráví příběh světově nejoblíbenější koledy.

O prvním svátku vánočním nasazuje ČT1 kromě pohádek klasickou komedii Vesničko má, středisková (ve 21.40), hlavní večerní program na ČT2 obstará francouzská komedie Zvíře s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli.

Ve čtvrtek 26. prosince bude ČT1 od osmi večer vysílat Tři oříšky pro Popelku a po nich komedii století, film Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Na ČT2 obsadí hlavní vysílací čas opět Jean-Paul Belmondo, tentokrát v komedii Velký šéf. Po něm si můžete vychutnat western Clinta Eastwooda Bledý jezdec.

Nova

Štědrovečerní nabídce TV Nova vévodí pohádka Tři bratři (ve 20.15), která uzavře celodenní maraton animovaných i hraných příběhů. Po ní přijde řada na jinou dlouholetou součást vánočního vysílání, komedii o lásce prostitutky a bohatého obchodníka Pretty Woman. Nova Cinema uvede rodinný film Strašidlo cantervillské a americkou kriminálku Training Day.

25. prosince bude v prime time česká pohádka Nejkrásnější hádanka a po jejím skončení naváže katastrofický film o zničující bouři Do posledního dechu. Kdo dává přednost komediím, může přepnout na Novu Cinema, kde bude snímek Čtvery Vánoce nebo třetí díl série Zahulíme, uvidíme.

Na 26. prosince si Nova připravila pohádku Jak se budí princezny a po ní slavný akční film Skála, který je populární i kvůli chybám v českém dabingu. Nova Cinema uvede romantický film Doktor Hollywood a snímek Bílá smrt o vraždě na výzkumné základně v Antarktidě.

Prima

Ani televize Prima se nevyhne smršti vánočních filmů a pohádek, na Štědrý den uvede už ráno animák Trollové, bude i Princ Bajaja nebo Sedmero krkavců. Hlavní večerní slot však vyhradila komedii Sám doma, po které následuje druhý díl americké komedie Táta je doma. Na Coolu poběží celý den hlavně Simpsonovi, večer bude patřit Partičce a Teorii velkého třesku.

Den poté bude na Primě druhý díl Sám doma, tentokrát se malý Kevin ztratí v New Yorku. V podvečerním slotu bude Pyšná princezna. Na Coolu večer začne repríza třetí řady Teorie velkého třesku.

26. prosince Prima odvysílá po osmé hodině večer jednu z nejoblíbenějších pohádek, film S čerty nejsou žerty. A české peklo vystřídá romantická komedie o zhýčkaném africkém princi hledajícím nevěstu za oceánem, snímek Cesta do Ameriky. Na Coolu bude Autosalon a další díly Teorie velkého třesku.

Barrandov

Štědrý den na Barrandově potěší příznivce francouzských komedií – od osmi večer se předvede Pierre Richard ve snímku Hořčice mi stoupá do nosu. Pak se objeví generální ředitel Jaromír Soukup a uvede svou talk show Instinkty.

25. prosince Jaromír Soukup uvede reprízovaný speciální blok věnovaný Karlu Gottovi, včetně dokumentu Všechny lásky Karla Gotta, archivního rozhovoru s rodinnou Gottových v Exkluzivu Kateřiny Brožové a záznamu koncertu Zlatého slavíka z O2 Areny.

26. prosince přijde řada na Gottova klíčového spolupracovníka, skladatele Karla Svobodu. Zazní jeho největší hity. Poté Barrandov nabídne záznam společného koncertu Petry Janů a Věry Špinarové v pražské Lucerně, rozhovor Kateřiny Brožové s Lucií Bílou a před půlnocí i přímo Vánoční koncert Kateřiny Brožové.

Vánoce v zahraničí

Jakou televizní nabídku si užívají diváci v okolních státech? Posedlost českých a slovenských stanic pohádkami je v regionu neobvyklá. Výpravné pohádkové filmy sice vysílají i v zahraničí, ale ne jako hlavní večerní program a ani v takové míře.

Na Slovensku uvede veřejnoprávní Jednotka 24. prosince premiéru česko-slovenské pohádky Čarovný kamínek. Potom ji vystřídá Pyšná princezna. Dvojka po Svátečním slově nasadí televizní film z roku 1970 Rysavá jalovica a komedii Bičianka z doliny. Na Markíze poběží speciální díl seriálu Oteckovia, po němž následují Mrazík a Pelíšky. Klasiku v podobě Tří oříšků pro Popelku letos uvede Joj, po osmé večer naváže Byl jednou jeden král.

V Polsku čeká diváky prvního programu národní televize TVP1 koncert koled a duchovní hudby za účasti prezidentského páru. Po něm zprostředkuje přenos sváteční mše z baziliky sv. Petra ve Vatikánu. Na druhém programu TVP2 mezitím poběží americká romantická komedie Dopisy pro Julii a britský akční thriller Past. Polsat bude diváky bavit americkou komedií Sám doma.

Rakouská ORF1 zařazuje jako hlavní pořad film Asterix a olympijské hry, a kdo by snad neměl příběhů francouzského hrdiny dost, může se po skončení rovnou podívat na to, jak bude s Obelixem čelit samotnému Caesarovi. Na ORF2 provede diváky bývalá alpská lyžařka Alexandra Meissnitzerová komponovaným večerem ze Salcburku, v němž připomene dávné vánoční zvyky a význam svátků. Naváže hudební program. Soukromá ATV odvysílá zábavní pořad s písničkami a vyprávěním, hlavním pořadem po osmé večer pak bude americká romantická komedie Deník princezny 2: Královské povinnosti.

BRAND24

Němci mohou 24. prosince přepínat mezi filmem Májová bowle z roku 1944 na ARD, hudební show s moderátorkou Carmen Nebelovou na ZDF, filmem Pán prstenů: Dvě věže na Pro7, animákem Mimoni na RTL nebo klasickou komedií Sám doma na Sat1. Bavorská stanice BR nabídne Vánoce s hospodskými muzikanty, po nichž přepne na přenos mše z Vatikánu. Na MDR se hlavního programu ujme hudebník Frank Schöbel, po něm budou celebrity vyprávět veselé vánoční příhody a v pořadu se bude vzpomínat i na Karla Gotta.

K vánočním svátkům v Německu ovšem tradičně patří také legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. Jen 24. prosince ji odvysílá pět stanic (ARD v 17.10, One v 18.50, RBB ve 20.15, WDR ve 20.15 a SWR ve 22.00). Na první svátek vánoční poběží na ARD, NDR, WDR a One. 26. prosince ji zařadí RBB a MDR. A opozdilci budou mít šanci ještě 29. prosince na programu KIKA a 6. ledna na BR. Jde tedy celkem o 13 uvedení tohoto filmu v letošní vánoční a novoroční sezoně.

O Vánocích se budu dívat...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).