Hlavní navigace

Názor k článku Televizní vysílání bude personalizované. A reportéry budeme my sami od Filip Jirsák - Na to prorokování o volbách jsem odpověděl níž,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2018 18:15

    Filip Jirsák

    Na to prorokování o volbách jsem odpověděl níž, dalšímu diskutujícímu.
    Ano, chtěl byste hlavně rychle neověřené drby místo oficiálního výsledku od volební komise. Tak v tomto případě mají média veřejné služby jednoznačně vyčkat na ověřené oficiální výsledky, protože ve zbrklém ohlašování každého nesmyslu není žádná přidaná hodnota média – to klidně můžete jít na Twitter nebo si pustit nějaký infotainment.

    Proti veřejnoprávním poplatkům je i část pirátů a část SPD, asi by se našla docela silná skupina jejich odpůrců i v ANO.
    Kde kdo je proti kde čemu, ale o čem to vypovídá? Ty skupiny, které jste vyjmenoval (a zapomněl jste na KSČM a část ČSSD) jsou i proti demokracii, ale rozhodně bych z toho nevyvozoval, že by bylo lepší tu demokracii zrušit. (A mimochodem to není vůbec náhoda, že skupiny lidí, kteří nechápou výhody demokracie, a lidí, kteří nechápou výhody médií veřejné služby, mají velký průnik.)

    z veřejnoprávní televize žádný užitek není. Zároveň k následujícímu: Co považujete za přínos veřejnoprávní televize? To je zajímavý myšlenkový postup, nejprve něco kategoricky tvrdit, a teprve pak se na to zeptat. Ty nejdůležitější přínosy médií veřejné služby:
    • Oproti komerčním médiím podstatně větší nezávislost na ekonomickém sektoru, a vzhledem k propojení ekonomického sektoru na politiku, které je dnes v podobě Andreje Babiše už úplně veřejné, i větší nezávislost na politice.
    • Možnost věnovat se tématům, která nejsou ve středu zájmu, nebo jsou drahá nebo nemají okamžitý přínos – např. kultura, zahraniční zpravodajství, dlouhodobé projekty a dokumenty. To zahrnuje i vysílání pořadů pro menšiny.
    • Záznam současného dění pro budoucnost. To, že se dnes můžete dívat na 20, 40 nebo 60 let staré zpravodajské záznamy, dokumenty nebo třeba záznamy inscenací, je možné jenom díky tomu, že to před těmi X lety někdo natočil a archivoval. Až si za dvacet let vzpomenete, že potřebujete filmový záznam z dnešní doby, bude pozdě začít řešit, kdo to natočí. Nebýt České televize, měl byste za těch dvacet let na výběr z dnešní doby akorát mezi Ordinací v růžové zahradě a ulicí.

    Všimněte si, že ze všech tří jmenovaných bodů máte užitek bez ohledu na to, zda média veřejné služby sledujete. Je to podobné jako u těch hasičů – možná budete mít vy sám užitek v budoucnosti, a užitek máte i z toho, když pomohou někomu jinému (protože třeba když uhasí barák souseda, nepřeskočí oheň na váš barák).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).