Hlavní navigace

Názor k článku Televizní vysílání bude personalizované. A reportéry budeme my sami od Filip Jirsák - Nikoli, problém je v tom, že vy vůbec...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2018 11:17

    Filip Jirsák

    Nikoli, problém je v tom, že vy vůbec nechápete, že systém prezidentských voleb nemá nic společného s objektivitou zpravodajství. Pochopte už konečně, že to, že vy jste se někde na Twitteru dočetl, že Trump už má vítězství v kapse, není ta úroveň ověření informace, se kterou by mělo pracovat jakékoli zpravodajství.

    Clintonové dokonce nepomohlo ani podplácení členů sboru volitelů, aby hlasovali v rozporu s mandátem od voličů
    Uvědomte si, že kritika zpravodajství je velmi směšná od někoho, kdo ničím nepodložené fámy prezentuje, jako kdyby to byla fakta.

    Média veřejné služby samozřejmě k demokracii vztah mají – to, že jejich role může být někde plněna jiným způsobem, na tom nic nemění. Z toho, že jiné demokratické státy nemají ústavu nebo ústavní osud také neplyne, že bychom klidně mohli bez náhrady zrušit Ústavu ČR nebo zrušit Ústavní soud, a nic by se nestalo.

    Je snaha politiky co nejvíc odstínit od přímého rozhodování o penězích pro média veřejné služby. Dnes to funguje lépe než dříve, i když stále nebylo přijato třeba automatické zvyšování poplatků o inflaci. Jinak přímé ekonomické tlaky jsou dnes podle mne nebezpečnější než tlak politiků, ostatně jak je vidět na Babišovi, když máte peníze, můžete mít i tu politiku. A poslední věc – v demokracii je důležitá různorodost. Takže i kdyby politické tlaky byly větší, než tlaky ekonomické, pořád může mít takové médium smysl – protože ty tlaky budou jiné, než ekonomické tlaky. Takže když už nemůžeme mít média, na která netlačí nikdo, pořád je lepší mít část médií, na která tlačí peníze, a část, na která tlačí politici, než jenom média, na které tlačí peníze.

    Tyhle všechny věci, co jmenujete, pamatuji z vysílání komunistické ČT
    No a co? Pamatujete z ní také barevný film, zvukový film, vůbec televizní vysílání. To všechno se má zrušit?

    40, 60 let staré a starší zpravodajské záznamy byly natočeny za totalitních režimů za účelem jejich propagandy
    Podle vás by bylo lepší, kdybychom ty záznamy vůbec neměli? Jak byste asi tak dnes lidem ukazoval, jak ta propaganda vypadala, kdyby se nic nearchivovalo?

    Jinými slovy (2. a 3. bod) považujete "veřejnoprávní média" za jakýsi prostředek návratu (alespoň virtuálního) do totalitních časů.
    Ale houby, to jenom vy překrucujete a překrucujete.

    Nejde jenom o to vytvoření záznamu, on to musí někdo průběžně sledovat a vědět, co se děje, co se má zaznamenávat. To byste ty samé lidi akorát přesunul z médií na ministerstvo. Navíc když jsou povodně, někde v zahraničí vypukne konflikt nebo zemře nějaká významná osobnost, než byste na ten záznam vypsal výběrové řízení, bylo by po všem.

    Z vašich komentářů, kdy neustále něco překrucujete a výmysly předkládáte jako fakta, soudím, že pokud vidíte degeneraci v médiích veřejné služby, vidíte ji správně – ale problém je na vaší straně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).