Hlavní navigace

Televizor Samsung PS64E8090GS: ochutnejte předprodukční vzorek pro rok 2012

7. 3. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Máme tu první model Samsungu letošního roku, a to v předprodukční podobě. Korejci ho ovšem pojali ve velkém stylu a dovezli do Česka pro jistotu nejvyšší a také největší model plazmy s úhlopříčkou plných 164 centimetrů! Zabral asi půlku mé malé domácnosti a na noc jsem ho musel uklízet stranou, abych prošel. Jinak má tenhle drobek všechno z toho, o čem jsme vás před nedávnem informovali v přehledovém článku o novinkách Samsungu pro rok 2012. Včetně rozhraní pro budoucí aktualizaci hardwaru (Evolution Kit), které je na zadní straně, a nadupaného dvoujádrového procesoru. Inu, nejvyšší model…

Televizor, který má být v prodeji od dubna, je jedním slovem obrovský. Už jen přepravní box má na každé straně úchytové otvory pro dvě ruce a když ho vytahujete, musíte na to být dva, stejně jako na montáž. Navíc je to plazma, která by se neměla pokládat…

Přiznám se, že jsem byl nabídkou na vyzkoušení zpočátku trochu zděšen, protože něco tak velkého jsem doma ještě neměl (jen jednou 60", tedy 152 cm) a umístit ho bylo dosti komplikovaně. Televizor nakonec skončil na podlaze, ale při pohledu z pohovky mu to bylo jedno a do pohledového úhlu jsem se bez problémů vešel, i když je v horizontálním směru, znatelně nižší než ve směru vertikálním. Vem ale náročné přemísťovací a umísťovací operace čert. Už jen mít doma zástupce nejvyšší plasmové řady 8000 a moci si s ní pohrát je malý zázrak. Mimochodem panel je povětšinou hluboký pod 35 mm, pouze ve spodní části vysoké asi 120 mm je hloubka větší – 50 mm. To je rozhodně úspěch. Navíc nebylo ani slechu po větráku i po mnoha hodinách provozu. Nejspíše tu vůbec není a plazma je nejen tenká, ale i tichá.

A abych nezapomněl – pokud vám nevychází přepočet úhlopříčky na centimetry, tak oficiální údaj je 64,5 palce…

Samsung PDP8000_(60,EU) s fotkou

Elegantní, na fotografii pomalu až subtilní. Ve skutečnosti je to pěkný macek široký skoro 1,5 metru a také pěkně těžký a poněkud neskladný na zacházení i pro dva lidi. Ale jak ho jednou instalujete…

Instalace, včetně WiFi

Karta pro DVB-S/S2 se stejně jako přístupová karta k DVB-C zasouvá do speciálního slotu na zadní straně vyžadujícího adaptér, který k dispozici nebyl (jak vidno i plasma může být ultratenká, o čemž ostatně svědčí adaptérový kabel pro SCART). Instaloval jsem tedy televizor pro příjem DVB-T, což byla klasicky hračka.

Instalace však nebyla ještě zcela dopracovaná, protože ve výběru umístění byly pouze tři země, nicméně s Německem jsem se chytl bez problémů, byť bez češtiny v názvech pořadů v EPG. Jinak byl ale televizor prakticky kompletně lokalizován, včetně titulků v multimédiích a menu.

Následné setřídění kanálů bylo jednoduché, stejně jako vstup na domácí síť přes zabudované WiFi, které podporuje jako obvykle WPS i prosté zadání přístupového hesla.

Samsung PDP8000_(60,EU) dálkáč

Vypadá hodně zajímavě a rozložení je opravdu výborné. Nezvyklá „tlačítka, netlačítka“ jsou zabudovaná do hladkého povrchu a výstupky označují pouze jednotlivé funkce. Je to trochu nezvyk….

Ovládání v duchu předchozího roku

Až na dálkový ovladač ovšem. Ten je zcela nový, zcela jiný a dá se i podsvítit. Je rozhodně velice zajímavým počinem.

Rozložení je výborné, ale budete si nejspíše muset trochu zvykat na nezvyklá tlačítka, netlačítka provedená v jedné rovině (něco málo je vidět na připojené fotografii).

Menu se ovládá pohodlně obvyklou kombinací šipkových tlačítek, Enter uprostřed mezi nimi a Return, resp. Exit šikovně umístěnými kolem.

Znaky menu jsou jasné a dobře čitelné (lokalizace zde byla bezchybná) a můžete z něj vyvolat i příručku, či spíše pomoc s nastavením, a nějaké ty další informace, protože o komplexní příručce se mluvit nedá.

Pohodově se ovládá také SmartHub. Ovládání samotných widgetů pak už závisí na jejich konkrétním naprogramování, ale kupříkladu s idnes problém většinou nebyl, i když zde by se trochu průhlednosti hodilo.

Ovládání na televizoru kupodivu nebylo žádné, nebo jsem ho prostě nenašel. Jen vlevo dole a zespodu bylo tlačítko pro vypnutí televizoru (zjevně nikoli úplné vypnutí), které však zatím nevykazovalo žádnou činnost. Celkově vzato je ovládání příjemné a pohodlné, jen si možná budete muset zvyknout na dálkový ovladač s atypickými tlačítky. Je ale nádherný a věřím, že to půjde rychle.

Samsung PDP8000_(60,EU) menu kanál

Menu má výborně čitelná písmena a tudíž i perfektně zvolený font. Ovládání samo je jasné a průhledné, jen na prvotní instalaci jsem v něm nenarazil. Nechme se překvapit.

Nekonečné a jako obvykle parádní EPG

Po vstupu do EPG se – jak je u Samsungu zvykem – obraz ani zvuk nepřeruší a hned v hlavním náhledu vidíte i začátek podrobnějších informací k pořadu. Listovat s ním můžete libovolný počet dnů dopředu a i když konec jistě někde bude, já na něj nenarazil. Na kolik dnů vám program bude k dispozici, ovšem záleží na jeho poskytovateli a obvykle to bývá sedm, osm dnů.

EPG zatím nebylo lokalizováno do češtiny, resp. bylo lokalizováno jen částečně. Pokud se na pořad chcete nechat upozornit, stačí jen zmáčknout OK a následně vybrat položku „Plán sledování“ (je tu i „Plán nahrávání“). Televizor se pak přepnul na nastavený pořad i z multimédií (z přehrávaného filmu), z pohotovostního režimu se však nebudil.

Televizní program se stahoval vždy pouze pro daný multiplex, na kterém jsem se nacházel.

Samsung PDP8000_(60,EU) Smart Hub 1

Samsung SmartHub dělá přesně to, říká název. Vstupujete přes něj do multimédií (AllShare) na widgetový i otevřený internet a třeba i do EPG, i když tam můžete vstoupit i přímo. (Jak vidíte, focení v malé místnosti s obrovským televizorem není zcela jednoduché…)

České servery

Přes tlačítko Content se dostanete do Smart Hubu z něj pak na webový prohlížeč, i když to půjde – zdá se – i přímo přes tlačítko „internet & TV“, které zatím nepracovalo.

K dispozici je jak otevřený internet s možností zadat libovolnou webovou adresu, tak možnost jít přes widgety. Když jsem je aktualizoval, objevily se i poslední oznámené jako iDNES či videopůjčovna Topfun. Jsou tu ale i další obvyklé servery jako například Youtube.

Samsung PDP8000_(60,EU) Smart Hub 2

Ve SmartHubu ve volbě Samsung Apps najdete už i widgetový internet pro české aplikace. Zatím jde o zpravodajství idnes a videopůjčovnu Topfun.

Nastavení vysloveně spousta

Režimů pro zvuk je pět, pro obraz čtyři (zajímavý je Odpočinek s velice příjemným barevným rozložením) a pro poměr stran obrazu jich tu najdete pět, včetně 4:3, 16:9 a automatického formátu. Ten solidně zachovával (alespoň co mohu posoudit) změny jdoucí s příchozím pořadem.

Vedle obvyklých nastavení můžete u obrazu upravit i poměr zelené a červené a v pokročilých nastaveních vyvážení na bílou, gama korekci, pleťové odstíny, RGB barvy či třeba černou udělat ještě černější…

Ovlivnit můžete celou řadu úsporných opatření a příslušné volby najdete v menu System pod Eko řešení, takže jak vidíme, Samsung mu stále ještě nevyčlenil menu vyšší úrovně ani tlačítko na dálkovém ovladači.

Samsung PDP8000_(60,EU) klávesnice

Letos poprvé můžete připojit i klávesnici a myš, resp. si přímo od Samsungu zakoupit VG-KBD1000, která už má vše v sobě.

V úsporách můžete vypnout obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk, zvolit jdou další čtyři stupně úspory, včetně vypnuto. Zapnout jde i tzv. eko čidlo reagující na okolní světlo a nastavit lze i hodnotu minimálního jasu buněk s plazmatem.

V menu System pak také najdete propracovanou ochranu proti vypálení buněk skládající se z posunutí bodu na několik způsobů, zobrazení vzoru a také nastavení okrajů pro obraz typu 4:3, kde volíte stupeň šedé. U zvuku lze manuálně upravit pětipásmový ekvalizér a stereováhu.

Připojit už u letošních modelů můžete i klávesnici a myš, což minulý rok ještě nešlo, a volby například pro přidání Bluetooth klávesnice najdete taktéž v menu. Samsung ostatně klávesnici s dotykovou destičkou pod označením VG-KBD1000 také sám nabízí, resp. bude nabízet.

Samsung PDP8000_(60,EU) multimedia hudba

V multimédiích je velice pěkně udělána i práce s hudbou. Povšimněte si podpory dlouhých názvů, přehrávání formátu FLAC a možnosti ovlivnit zvukový režim.

Excelentní multimédia

Do multimédií se dostanete z AllShare, i když toto slovo navozuje dojem nějaké té sítě. Svým způsobem má pravdu. Je tu vlastně vše na jednom místě s přístupem k nejrůznějším multimédiím umístěným na nejrůznějších datových zařízeních, včetně sítě DLNA. Příjemné je, že je to vlastně veskrze univerzální.

Multimédia jsou jako obvykle rozdělena na hudbu, fotky a video, ale už v prvním náhledu vidíte naposledy spouštěné soubory a přidané novinky. Jakmile si vyberete třeba film, objeví se vám klasický adresářový náhled, ve kterém se pohybujete běžným způsobem, tedy OK, šipková tlačítka, případně Return a Exit, takže budete jako doma.

Fotografie se natahují rychle, včetně těch ve 3D (formát MPO), které se ovšem dají přepnout i do 2D. V hudbě se ukazují i fotografické náhledy alb, přehrán byl i formát FLAC, dále pak obvyklé MP3 a WMA (WAV nikoli).

U videa bylo vidět excelentní navázání na poslední pozici třeba i po odskoku do televizního tuneru nebo i když jste pustili nějaký jiný film, či spíše „spoustu něčeho jiného“. Mezi formáty, které se přehrály, byly filmy v DivX i XviD s titulky v srt a sub, dále HD nahrávky z kamer a fotoaparátů (MTS, M2TS, MOV, MP4, H.264) a dokonce i jedna se zvukem v dts.

Použité písmo na externí titulky je výrazné a ovlivnit můžete synchronizaci s videem i jejich velikost. Operativně lze také nastavit parametry zvuku a obrazu, což se v multimediích vidí málokdy. Ostatně i v hudbě můžete zvukové parametry upravit, resp. se přepnout mezi přednastavenými režimy.

Po videu se můžete všestranně posouvat a nespoléhat pouze na převíjení, a na to narazíte u televizoru skutečně málokde. Je tu nejen přímý skok na čas, ale také přímý skok na scénu, který si už pamatujeme tuším z předloňska (celý film si televizor rozdělí na úseky s obrazovými náhledy à la DVD). Jen přeskok o kapitolu/skladbu dál jsem zatím na dálkovém ovladači nenašel.

Samsung PDP8000_(60,EU) 3D brýle

Elegantní, nicméně při bočním světle velice problematické, aktivní 3D brýle SSG-4100GB. Jsou velice subtilní (a to jsou ještě napájené…), ale kupodivu dobře sedí.

Aktivní 3D

Brýle pro aktivní 3D, které jsem nalezl v balení se jmenují SSG-4100GB (viz foto) a jsou zcela nové, tenounké a lehounké, nicméně také bez postranic, takže nevhodné pro toho, kdo má při sledování prostorového obrazu světlo z boku, což je konkrétně můj případ. Jinak jsem se do nich pohodlně vešel i s mými dioptrickými brýlemi a seděly velice dobře.

K dispozici je několik 3D režimů, včetně konverze 2D-3D, která překvapivě dobře fungovala i na filmech promítaných přes rozhraní USB (jistý posun je znát). V tomto okamžiku si můžete vybrat ze tří 3D režimu: z konverze a vertikálního či horizontálního 3D obrazu (obrazy nad sebou či vedle sebe).

Jakmile jsem 3D pustil v běžném televizním vysílání, automaticky jsem byl přepnut do konverze, u níž lze nastavit i perspektivu a hloubku, a také prohodit obraz pro levé a pravé oko.

Při zkoušení nejrůznějších testovacích 3D ukázek byl vidět solidně provedený prostor, kde se mi – častěji než u modelů v minulém roce – ukazovaly objekty před obrazovkou, a to i u ukázek pouštěných přes USB (MPG, TS, MP4). Solidní byly i 3D fotografie, ale tady, více než u videa, byly při bočním světle znát interference.

Pokud jste tedy v obdobné situaci jako já, dejte si na to u aktivního 3D pozor, ať už si vyberete jakoukoli značku. Konkrétně u Samsungu by měly být stále ještě v nabídce brýle s bočnicemi, které lze v tomto okamžiku jen doporučit.

Samsung PDP8000_(60,EU) L90

Při 164 cm úhlopříčky je plazmový panel povětšinou hluboký pod 35 mm a pouze ve spodní části (cca 120 mm) je hloubka větší (50 mm). Větrák nejspíše zabudován není. Alespoň já jsem ho nikdy neslyšel.

A dojem? Kvalita je vidět už teď!

I obyčejný 350 MB seriálový díl nevypadá na 164 centimetrové obrazovce tak hrozivě, jak jsem se obával a je vidět, že resamplování je skutečně na úrovni jaká se opravdu málo vidí. Vidět to bylo ostatně i na pozemním digitálním ČT 24, které kvalitou právě neoplývá. Jen rychlejší pohyby či švenky kamery byly patrnější, ale dočkejme času, tedy hotového výrobku. Líbila se mi multimédia, kde je vidět další posun, i když už minulý rok byla opravdu na výši.

Spotřebu jsem neměřil, ale vzhledem k principu plasmy se dá počítat s hodně velkým rozptylem v závislosti na typu scény a 164 cm úhlopříčky si samozřejmě vezme své i když výrobce mluví o jejím snížení, což si ověříme možná už tento měsíc (úplné parametry na počátku března ještě nebyly k dispozici). V každém případě Samsung PS64E8090GS není televizor pro děti na hraní. To je myslím evidentní a ti, kdo ho budou chtít, jistě nebudou bazírovat na ceně energie.

Zvukové i obrazové režimy jsou dobře odlišeny, zvuk samotný je velice slušný, což není vzhledem k rozměrům a nejvyšší třídě televizoru překvapivé. Obraz z HD je jako brus, včetně Blu-ray disků, a tak jediné, co už teď bylo u panelu trochu omezující, byly pohledové úhly v některých směrech, což bylo znát i v případě 3D. Ale uvidíme…

Potěšující je, že firma ujednotila ovládání, dotáhla menu (i když jsem si nevšiml položky „První instalace“) a nabízí v tomto modelu s dvoujádrovým procesorem až neskutečný výkon.

Ke kvalitě obrazu a zvuku se vyjadřovat nebudu, ale je to opravdu nadějné a příjemným překvapením (i přes vědomí nejvyšší třídy) byla pro mě úroveň resamplování i v okamžiku málo kvalitního signálu.

Není otázkou ceny, jak bude tenhle televizor úspěšný, protože těžko můžeme očekávat nějaké masové prodeje. Bude to však otázkou především v poměru k obdobnému modelu u Panasoniku.

Výbava je pochopitelně na té nejvyšší úrovni, takže nemáte ani problém s napojením sítě přes WiFi, jsou tu i poslední hitové funkce Samsungu (Family story a Fittness), o nichž se více zmiňuji v přehledovém článku, ale které jsem zde ještě vyzkoušet nemohl. Musím však říci, že tohle je hodně zajímavý přístroj do opravdu velkých obýváků. A samozřejmě i pro toho, kdo si ho bude moci dovolit nejen prostorově, ale i finančně.

Samsung PDP8000_(60,EU) parametry

Balení obsahuje (předběžně):

BRAND24

– dálkový ovladač (zřejmě budou dva)
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– čtyřramenný natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (počítačový, třížilový)
– utěrka
– příručka částečně přímo v televizoru

foto: autor a Samsung

Jakou úhlopříčku preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).