Hlavní navigace

Televizory Samsung 2013: chytrá (drahá) evoluce, dva tunery a hodně DVB-T2

8. 3. 2013
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Minulý rok doznaly televizory tohoto výrobce zásadních změn. Letos, jak se zdá, se kruh doplněný o dva tunery a tudíž opravdový PiP, uzavírá.

Tři pilíře roku 2012 hlásaly: „Smart Interaction“ (hlasové a pohybové ovládání, resp. úpravy nastavení přes rozpoznání tváře), „Smart Content“ (rozšíření aplikační nabídky šité na míru, a to včetně lokální) a „Smart Evolution“, tedy možnost aktualizace televizoru nejen co do firmwarových vlastností, ale hlavně co do hardwaru. Podívejme se proto na modelové řady pro letošní rok rovněž i okem roku minulého a zjistěme, co Samsung slíbil a splnil, případně nesplnil.

Účet mu vystaví především jedna funkce – Smart Evolution, tedy tzv. „chytrá evoluce“, nebo chcete-li „chytrý vývoj“, zajišťující po dobu pěti let (do roku 2017) hardwarově stále aktuální televizor. Tahle funkce bude, spíše ale už dopředu řekněme „mohla by být“, pro majitele nejvyspělejších televizorů Samsungu klíčová. Není ale nejlevnější a nezachrání vše, k čemuž se ještě dostaneme.

Zásadní novinky doplňuje zavedení dvoutunerových televizorů nabízejících opravdový PiP (Picture in Picture – obraz v obraze) a nikoli to, co nám doposud výrobci za PiP vydávali (a vydávají). V praxi to znamená, že se špičkové televizory KONEČNĚ (!) vracejí do starých dobrých dob kvalitních CRT přístrojů, na kterých jste mohli jeden kanál sledovat a druhý mít jen kontrolně puštěný a čekat, kdy vám začne fotbal či skončí reklamní přestávka. Dnes už je možné říci, že Samsung nebude v tomto ohledu sám. Ohlásil to již i Panasonic, jak jste si mohli přečíst přímo z uvedení jeho televizorů zde.

Základní vize televizorů Samsung pro rok 2013

  • Přicházejí dvoutunerové televizory a tudíž i opravdový obraz v obraze (PiP). – Silná je podpora prý už českého DVB-T2 u LCD televizorů.
  • Smart Evolution, resp. karta Evolution Kit dává majitelům nejvyšších řad 7 a 8 z roku 2012 možnost upravit televizor na model roku 2013. Bez druhého tuneru, ovšem.
  • Všechny televizory se zabudovanou WiFi mohou odeslat obraz z tuneru na chytrý telefon či tablet, v případě TV se dvěma tunery jde odeslat i pouze druhý kanál.
  • Přepracovaný Smart Hub, tedy ústřední rozcestník chytrého televizoru, dovoluje zcela nové funkce. Televizory vyšších řad umějí také odvodit z vámi sledovaných pořadů, resp. kanálů, na co se díváte nejraději, a následně vám nabídnou podobný obsah z nejrůznějších v daném okamžiku dostupných zdrojů. Třeba i Youtube.
  • Výrazně byla snížena spotřeba, a to jak u plazmových, tak u LCD modelů. Řada televizorů tak mohla být zařazena do třídy energetické účinnosti A či dokonce A+.

Foto: Samsung

Špičková dvoutunerová řada F8500 vyniká, mimo jiné, velice zajímavým podstavcem, vysouvací kamerou či procesorem se čtyřmi jádry dovolujícími multitasking, tedy běh více aplikací na jedné obrazovce.

Dvoutunerové mašinky jsou tady

Letošní hit se bude jmenovat „televizory se sedmi tunery“. Sedmička byla vždy šťastné číslo a i když se často píše a mluví o šesti, zapomíná se na ten analogový. Někdy ale situaci zkomplikuje i DVB-T2, které ovšem v současnosti mnoho firem u nás nenabízí, protože je jednak příliš brzy od uvedení českého D-Booku a jednak jim situace v zemi české a moravské nepřipadá v tomto ohledu příliš stabilní, čemuž se nedivím. Vraťme se ale k sedmi tunerům a Samsungu, který DVB-T2 nabízí k čemuž se ještě dostanu. V každém případě to znamená, že u nejvyššího plazmového modelu F8000 najdete sedm tunerů, avšak nikoli nejspíše DVB-T2.

U špičkových LCD řad, tedy F7000 a F8000 (F8500 se u nás prodávat zatím nebude) budou k dispozici tunery analogový a dvojice DVB-C, DVB-S/S2 a dvojice DVB-T, přičemž vždy jde i o verzi příjem HD (MPEG-4). Navíc pak ještě DVB-T2, takže jich tu celkově bude osm! Ostatně s DVB-T2 Samsung letos velmi překvapil. Nejenže tunery bude mít, a to dokonce už od LCD řady F6400 výše (na plazmy zatím nedošlo), ale mají být dokonce i poplatny českému D-Booku. V něm jde pak především o podporu české znakové sady, protože jinak se příliš od modelů pro severské země neliší.


Foto: Samsung

Evolution Kit (7490 Kč) dovoluje jednoduše rozšířit schopnosti televizoru, takže z modelu roku 2012, budete mít model letošní se čtyřjádrovým procesorem. Nezapomeňte ale, že nejde o aktualizaci týkající se počtu tunerů.

Chytrá evoluce je opravdu tady, ale bez druhého tuneru

Koncepce Smart Evolution dává majitelům nejvyšších řad 7, 8 a 9 možnost držet krok se současností, aniž by rok co rok kupovali nový přístroj (Evolution Kit je plánován pro modely 2012–2017). Klíčová je technologie zjevně i pro Samsung a zatím se neobjevil žádný jiný výrobce, který by ji také nabízel. Čas ukáže, zda proto, že to nepokládají za důležité, nebo proto, že to konkurence zatím ještě nestihla.

Samsung v každém případě splnil své slovo a prostřednictvím speciální karty zvané Evolution Kit v ceně 7490 Kč nabídne nejen softwarová (např. další chytré funkce), ale hlavně hardwarová vylepšení, takže přemění televizor s dvoujádrovým procesorem na výkonnější čtyřjádrový. Karta obsahující procesor, grafiku, paměť a příslušný firmware, se zasune do speciální mechaniky na zadní straně televizoru a převezme skoro veškeré jeho funkce. Včetně odpovědnosti za operace se zvukem a obrazem, nastavení atd. Najednou tak budete mít z modelu 2012 model roku 2013 s vyšším výkonem procesoru, aktualizovanou nabídku, resp. menu.

Evolution Kit však bohužel nedokáže z jednotunerového televizoru udělat dvoutunerový a tato část televizoru jde zcela mimo něj. Je proto otázkou, zda to budou majitelé při takto vysoké ceně reflektovat. Tipnul bych si, že jich bude spíše méně, než více i když otázkou je, jak se upgrade bude ve skutečnosti chovat, což se pro vás pokusíme co nejdříve zjistit.


Foto: Samsung

Zástupce šestkové řady, model F6800, vyniká zajímavým rámečkem, shora a zdola tenčím, a překvapivě navrženým podstavcem. Jinak nabízí například procesor s dvojím jádrem, nejúspornější pohotovostní režim (0,1 W) a dokonce i tuner DVB-T2.

Nové a vylepšené funkce

S-Recomendation pomáhá televizoru na základě dříve shlédnutých pořadů a jejich hodnocení odhalovat váš oblíbený obsah a je dostupná nejen pro televizory, ale i pro domácí kina a Blu-ray přehrávače. Udržuje si tak přehled ve všech možných oblastech, včetně sociálních sítí a lokálně uložených multimédií.

Vylepšeno bylo i ovládání hlasem a gesty (Smart Interaction), takže nyní například můžete používat běžný jazyk a televizoru jde zadat i příkaz, aby našel dostupné pořady, třeba podle herce nebo žánru. Rozpoznání běžné hovorové řeči bude k dispozici postupně v průběhu roku, na češtinu dojde s největší pravděpodobností příští rok.

Hodně podporované je nyní i přenášení obrazu z televizoru na jiná zařízení. Umějí ho všechny přístroje se zabudovanou WiFi, které tak mohou odeslat obraz z jednoho tuneru na chytrý telefon či tablet. V případě, že se jedná o televizor se dvěma tunery, jde jeden kanál sledovat a druhý odeslat. Je docela dobře možná, že to půjde i na jiný, obdobně vybavený, televizor Samsung. Zatím to ale není potvrzeno.

Mnoho z vás se zajímá o podporu „vylepšeného teletextu“, tedy HbbTV. Tu mají všechny chytré televizory, tedy oficiálně označené jako Smart TV. Pokud jde o připojení k internetu přes bezdrátové WiFi, to můžete u LCD očekávat od modelu F6400 s tím, že možná bude i u F5500 a klasicky i u některých kousků dělaných tu a tam speciálně pro velké řetězce, kde se modelová výbava většinou vymyká z běžného standardu. V případě plazem jde o řady F5500 a vyšší.


Foto: Samsung

Zatočená televize? Proč ne! S ultratenkou obrazovkou z organických diod (OLED) jdou dělat různé kousky.

Změna přístupu ke Smart TV

Funkce Smart Hub, tedy ústřední rozcestník chytrého televizoru, byla přepracována a nyní nabízí pět panelů s dynamicky se měnícím obsahem z nichž pro české zákazníky budou z počátku dostupné tři (překlad je neoficiální): Fotografie (Photos), „Video a hudba“ (Videos & Music) a „Vlastní obsah a aplikace“ (Social & Apps). Teprve ve druhé fázi budou i v Česku k dispozici i „Preferované pořady“ (On TV) a „Filmy a televizní pořady“ (Movies & TV Shows). Je zřejmé, že bude záležet na Samsungu, které spojence si v tomto ohledu zvolí. Dá se ale předpokládat, že nejspíše půjde o Voyo a Topfun. A co vlastně výše zmiňované panely nabízejí?

  • Fotografie (Photos), „Video a hudba“ (Videos & Music) vám dovolují organizovat a prohlížet nejrůznější multimediální obsah nejen na televizoru, ale i na dalších připojených zařízeních, jako jsou tablet, chytrý telefon, multimediální server atd.
  • „Vlastní obsah a aplikace“ (Social & Apps) – v prvním případě jde o vámi vytvořený obsah a také oblíbená videa z různých zdrojů, včetně Youtube, v druhém – Apps – o přehledně uspořádané, stažené aplikace, tedy typicky widgety.
  • „Preferované pořady“ (On TV) ukazují aktuálně sledovaný program k němuž funkce na základě vašich preferencí (pořadů na které se rádi díváte) dokáže sestavit podobný v brzku vysílaný obsah.
  • „Filmy a televizní pořady“ (Movies & TV Shows) – výběrový obsah doporučovaný opět na základě vámi sledovaných pořadů zaměřený na obsah dostupný u nejrůznějších poskytovatelů, včetně například online videopůjčoven.

Foto: Samsung

Tenoulinký rámeček a klasický podstavec uvozují i řadu F7000 vybavenou už osmi tunery, včetně DVB-T2. Není tedy problém jeden kanál sledovat a druhý mít zmenšen v radostném očekávání třeba fotbalového mače.

Plazmy v černi nebo temné hnědi

Všechny televizory jsou buď v černé, nebo temně hnědě (v originále magnum), mají tenké provedení (kolem 5,6 cm hloubky), úzké rámečky (F8500 tzv. extra úzký), zabudovanou základní příručku, ochranu proti vypálení obrazu a s výjimkou základní řady F4500 (mimochodem jmenují se stejně, jako LCD, takže trochu chaos) jsou v rozlišení Full HD (1 920×1 080 bodů). Zvukově všechny podporují minimálně dvojici Dolby Digital Plus, resp. Pulse a DTS Studio Sound. Od řady F5500 nabízejí i virtuální zvuk, nejvyšší model F8500 dovoluje i detailní úpravy zvuku. Všechny pracují s dvojicí širokopásmových reproduktorů vyzařujících směrem dolů a všechny také mají výkon zesilovače 2× 10 W. Oboje je tak trochu překvapením, což je i absence subwooferu.

Televizory Samsung 2013 – plazmy
Modelové řady F4500 F5000 F5500 F8500
Charakteristika základní řada, HD Ready, začíná tenký návrh základní řada, začíná rozlišení Full HD střední třída, začíná 3D, Smart TV, HbbTV, nahrávání, dvoujádrový procesor, ovládání přes telefon, internet, včetně webového prohlížeče nejvyšší řada, integrovaná kamera s rozpoznáváním tváře, ovládání gesty a hlasem, ultratenký návrh, podpora Evolution Kit, dva tunery, DVB-S, nejspíše bez DVB-T2
Cena 15.990 Kč (PS51F4500AWX, 130 cm) 18.990 Kč (PS51F5000AWX, 130 cm) 24.990 Kč (PS51F5500AWX, 130 cm)
79.990 Kč (PS64F8500SLX, 163 cm)
Smart TV ne ne ano ano
Evolution Kit ne ne
ne
ano
3D; brýle v ceně ne ne
ano; ano (2×)

ano; ano (2×)
Dodávané úhlopříčky 109 cm (43"), 130 cm (51") 130 cm (51"), 152 cm (60"), 163 cm (64") 130 cm (51"), 152 cm (60")
163 cm (64")
Obrazovka 1 024×768 bodů (HD Ready) 1 920×1 080 bodů (Full HD)
1 920×1 080 bodů (Full HD)
1 920×1 080 bodů (Full HD)
Tuner DVB-T/C (vše i HD) DVB-T/C (vše i HD)
DVB-T/C (vše i HD)
2×: DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2
Dva tunery ne ne ne
ano
Zvuk 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W
Ethernet (LAN); zabudovaná Wi-Fi ne ne ano ano
Udávaná spotřeba 130 cm: 82 W, pohotovostní režim 0,3 W 152 cm: 135 W, pohotovostní režim 0,3 W
152 cm: 135 W, pohotovostní režim 0,3 W

třída energetické účinnosti C; 230 W, pohotovostní režim 0,4 W
Roční spotřeba energie (standard EU) * 130 cm: 120 kWh 152 cm: 197 kWh 152 cm: 197 kWh 336 kWh

poznámka: * – při sledování 4 h denně

Chytré televizory, což znamená řady F5500 a F8500, už rovněž podporují aktivní 3D, HbbTV a odeslání obrazu na další zařízení. V případě dvoutunerového F8500 by to mělo jít i s kanálem z druhého tuneru. Jestliže naopak toužíte po DVB-T2, u plazem ho nejspíše nenajdete ani u nejvyššího F8500. Tuto informaci se mi však nepodařilo potvrdit, takže si ji raději před nákupem ověřte.

Zavedeno je opět Wi-Fi Direct a Bluetooth (to platí i u některých vyšších LCD řad) mající podporu pro klávesnice a myši, nejen pro 3D brýle. Pokud jde o zbylá rozhraní, minimem je dvojice HDMI, jedno USB a mj. i optický digitální zvukový výstup. Více USB a HDMI najdete od řady F5500 výše.


Foto: Samsung

Opět tenoulinký rámeček a opět jinak koncipovaný podstavec. Před sebou máte nejvyšší u nás prodávanou řadu, F8000 s naprosto špičkovou výbavou zahrnující mj. osm tunerů, včetně DVB-T2, vyklápěcí kameru a také subwoofer.

LCD v černé i stříbrné

Především je třeba říci, že všechny LCD televizory jsou vybaveny podsvícením LED diodami. Pokud jde o tunery, zvolil Samsung zajímavou politiku. Satelitní najdete totiž i v základní „chytré“ řadě F4500, dále pak mj. v řadě 5 (výjimkou je F5000). Dva tunery jsou opět jen v nejvyšších řadách, tj. v 7 a 8 (nepočítám S9 ležící mimo klasické řady) s čímž souvisí i dnes populární možnost odeslat obraz na další zařízení, např. chytrý telefon. Při jednom tuneru, pochopitelně půjde vždy o ten samý kanál. Jde to už například u zmiňované F4500 a také u řady 5 s výjimkou základní F5000, která ovšem nepatří mezi chytré televizory.

Od řady 6500 výše je podporováno ovládání hlasem (zpočátku jen základní) a mluvíte vlastně do mikrofonu na dálkovém ovladači. Plné ovládání hlasem a pohyby najdete u řad 7 a 8. Pokud se zajímáte o DVB-T2, najdete ho, jak již bylo řečeno, od řady F6400 výše, přičemž nejasná je situace u F5500.

Televizory Samsung 2013 – LCD
Modelová řada F4000 F4500 F5000 F5300 F5400 F5500 F6100 F6400, F6500, F6600, F6700 F6200, F6300 F6800 F7000 F8000 S9
Charakteristika základní řada, HD Ready, začíná podsvícení LED základní řada Smart TV, dvoujádrový procesor, HD Ready, webový prohlížeč, DVB-S nižší střední, klasická TV, začíná rozlišení Full HD nižší střední, Smart TV, dvoujádrový procesor,  webový prohlížeč, DVB-S nižší střední, úzký rámeček, Smart TV, dvoujádrový procesor,  webový prohlížeč, DVB-S střední třída, Smart TV, dvoujádrový procesor,  zde začíná ultratenký návrh, DVB-S klasický televizor, 3D 3D, začíná Smart TV a min. dvoujádrový procesor, základní ovládání hlasem, zabudované Wi-Fi; nejúspornější pohotovostní režim, DVB-S, DVB-T2 dvoujádrový procesor, standardní tunery 3D, nejúspornější pohotovostní režim, DVB-S, DVB-T2 začíná procesor s se čtyřmi jádry, podpora Evolution Kit, ovládání hlasem i gesty, nejúspornější pohotovostní režim, DVB-S, DVB-T2 mj. vyklápěcí kamera, úhlopříčka až 191 cm, subwoofer, DVB-T2 špičková výbava i rozlišení 4K, neznámo zda bude mít DVB-T2
Cena 7.990 Kč (UE28F4000AW, 71 cm) 11.290 Kč (UE32F4500AWX) 14.490 Kč (UE42F5000AWX, 107 cm) 15.490 Kč (UE42F5300AWX, 107 cm) 8.290 Kč (UE22F5400AWX) 16.990 Kč (UE42F5500AWX, 107 cm) nestanovena 26.990 Kč (UE46F6500SBX, 117 cm) nestanovena 30.990 Kč (UE46F6800SBX, 117 cm) 54.990 Kč (UE55F7000STX, 140 cm) 59.990 Kč (UE55F8000STX, 140 cm) 999.000 Kč
Smart TV ne ano ne ano ano ano ne ano ano ano ano ano ano
Evolution Kit ne ne ne ne ne ne ne ne ne ne ano ano ano
3D ne ne ne ne ne ne ano ano ne ano ano ano ano
Dodávané úhlopříčky 48 cm (19"), 71 cm (28"), 81 cm (32") 81 cm (32") 56 cm (22"), 81 cm (32"), 99 cm (39"), 107 cm (42"), 117 cm (46"), 127 cm (50") 81 cm (32"), 107 cm (42"), 117 cm (46") 56 cm (22") 81 cm (32"), 99 cm (39"), 107 cm (42"), 117 cm (46"), 127 cm (50") 81 cm (32"), 102 cm (40"), 117 cm (46"), 127 cm (50"), 140 cm (55"), 152 cm (60") např. F6700: 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55") 81 cm (32"), 102 cm (40"), 117 cm (46"), 127 cm (50"); F6300: 152 cm (60") 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55") 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55"), 152 cm (60") 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55"), 165 cm (65"), 191 cm (75") 216 cm (85")
Obrazovka 1 366×768 bodů (HD Ready) 1 366×768 bodů (HD Ready) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 1 920×1 080 bodů (Full HD) 3 840×2 160 bodů (4K)
Tuner DVB-T/C (vše i HD) DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 DVB-T/C (vše i HD) DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 DVB-T/C (vše i HD) DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2; F6400: DVB-T/C (vše i HD), DVB-T2 DVB-T/C (vše i HD) DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2, DVB-T2 2×: DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 + DVB-T2 2×: DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2 + DVB-T2 2×: DVB-T/C (vše i HD), DVB-S/S2
Dva tunery ne ne ne ne ne ne ne ne ne ne ano ano ano
Zvuk 2× 3 W, 2× 5 W, resp. 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 5 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W 2× 10 W + 2× 10 W subwoofer zatím neudáno
Ethernet (LAN); zabudovaná Wi-Fi ne ano; ne ne ano; ne ano; ne ano; ne ne ano ano ano ano ano ano
Udávaná spotřeba 81 cm: energetická třída A+; 30 W, pohotovostní režim 0,3 W energetická třída A+; 31 W, pohotovostní režim 0,3 W 107 cm: energetická třída A; 58 W, pohotovostní režim 0,3 W 107 cm: energetická třída A; 58 W, pohotovostní režim 0,3 W energetická třída A; 58 W, pohotovostní režim 0,3 W 107 cm: energetická třída A; 58 W, pohotovostní režim 0,3 W 117 cm: energetická třída A+; 62 W, pohotovostní režim 0,3 W např. F6700, 117 cm: energetická třída A+; 62 W, pohotovostní režim 0,1 W zatím neznámo 117 cm: energetická třída A+; 62 W, pohotovostní režim 0,1 W 117 cm: energetická třída A; 71 W, pohotovostní režim 0,1 W 117 cm: energetická třída A; 71 W, pohotovostní režim 0,1 W zatím neudáno
Roční spotřeba energie (standard EU) * 81 cm: 44 kWh 45 kWh 107 cm: 85 kWh 107 cm: 85 kWh 85 kWh 107 cm: 85 kWh 117 cm: 91 kWh např. F6700, 117 cm: 91 kWh zatím neznámo 117 cm: 91 kWh 117 cm: 104 kWh 117 cm: 104 kWh zatím neudáno

A co by vám u LCD nemělo ujít? Za pozornost určitě stojí nejen nejvyšší model F8000 (F8500 se u nás zatím prodávat nebude), ale i chytrá řada F4500 nabízející za příznivou cenu sice jen HD Ready ale také výtečnou výbavu, včetně satelitního tuneru. Papírově velice dobře vypadá zejména F5500 dodávaná v celé řadě úhlopříček od 81 do 127 cm a vybavená rovněž satelitním tunerem (ceny od 12 490 Kč), kde se navíc ještě zcela neví, zda bude s DVB-T2, či nikoli.

BRAND24

Movité technické fandy pak bude nejspíše upoutávat „milionová“ S9 s úhlopříčkou 216 cm (85") a obrazovkou s rozlišením plných 3 840×2 160 bodů. Je tu ovšem jeden velký otazník: je jím právě samotné rozlišení nazývané 4K nebo také UHD (Ultra High Definition, tj. ultra vysoké rozlišení). Na uvedení televizorů jsem nebyl, takže se nemohu podělit o první dojmy, ale zádrhel je evidentní. S9 pochopitelně nabízí i patřičnou konverzi z nízkého i vysokého (HD) na rozlišení 4K. Je jen otázkou, jak se s tím televizor vypořádává, navíc při úhlopříčce neuvěřitelných 216 cm.

Opravdu by mě zajímalo, jak vypadá převod běžného českého televizního signálu z DVB-T v klasicky nízkém rozlišení a s mizerným datovým tokem kolem 2 Mb/s. Ať už to ale dopadne jakkoli, televizor dorazí do Česka nejspíše v květnu (ostatní většinou dříve), a sám o sobě představuje nádherný kousek minimalistického, a také velice chytrého a nesmírně nápaditého, designu (viz foto níže).


Foto: Samsung

Ultravysoké rozlišení, nebo-li UHD je k dispozici u exkluzivní řady S9 s úhlopříčkou 216 cm (85"). Na lednovém veletrhu CES, ale Samsung představil obdobné přístroje s úhlopříčkou 110 palců, tj. 279 cm. Pozoruhodná ale není jen velikost, nýbrž i nebývalý, a také nebývale zdařilý, design.

Připadá vám karta Evolution Kit zajímavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).