Hlavní navigace

Jak funguje DVB-T2 box Tesla TEH-500 a jaké podporuje aplikace?

3. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Tesla
Co má společného čínská firma Videostrong a tradiční česká značka spotřební elektroniky Tesla? Víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Tesla je dnes název spojený hlavně s podnikáním amerického miliardáře Elona Muska, ale my zůstaneme u běžné spotřební elektroniky. A tím i u tradiční české, respektive československé značky. Na její užívání má od roku 2011 licenci kyperská společnost Inter-Sat Ltd. přes svoji lokální organizační složku se sídlem v Brně-Židenicích.

Dnes si představíme hybridní přijímač digitálního televizního vysílání Tesla TEH-500 DVB-T2. Media box a set-top box v jednom je v zásadě shodný přístroj jako produkt MeCool M8S Plus DVB-S/T od čínského výrobce Videostrong. Jen má vylepšené provedení a rozšířenou kapacitu paměti.


Autor: Tesla

Box Tesla TEH-500 DVB-T2 je vybaven operačním systémem Android TV ve verzi 7.1.2 (Nougat) s nadstavbou TV Centrum (KODI 18.x Leia). Má 2 GB RAM a 8 GB ROM, pohání ho čtyřjádrový procesor Amlogic S905D a disponuje grafickým procesorem ARM Mali 450.

Na připojený USB disk je možné nahrávat pořady a podporováno je také odložené nahrávání v době vaší nepřítomnosti. Přijímač zobrazuje český teletext, elektronického programového průvodce u jednotlivých stanic a vysílání je možné posouvat díky funkci timeshift.

Připojení k internetu zajišťuje LAN port anebo Wi-Fi (2,4 GHz, 802.11 a/b/g/n). Přístroj má dva porty USB 2.0, jeden výstup HDMI 2.0 a klasické AV rozhraní pro starší televizory. Po zapojení antény na něm naladíte televizní vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC. Přehrávání videa je podporováno až do rozlišení 4K.

Velikost přístroje je 13×9,8×2 cm.

Box podporuje většinu českých aplikací s online archivy televizních stanic, například iVysílání České televize, iPrima, Nova Plus, Televize Seznam, Mall TV, Skylink Live TV a další dostupné v obchodě Google Play. Lze použít i alternativní zdroje ke stažení aplikací, jako např. Aptoide.

V následující galerii si můžete prohlédnout ladění programů a elektronického programového průvodce.

Předvedeme si také už zmiňované online archivy televizních stanic.

Dalším modelem původně z nabídky značky MeCool je i Tesla QX4 – neboli M8S Pro, konkrétně jeho verze Pro W, osazená CPU Amlogic S905W. Změněna byla pouze barva lišty, lemující otvory chlazení. Zde se jedná o klasický OTT/IPTV box, nikoliv o hybridní. Znají ho zákazníci různých operátorů.


Autor: Archiv operátorů

1. Skylink Live TV (CZ verze), 2. Skylink Live TV (SK verze), 3. ZapniTV MediaBox, 4. MeCool M8S Pro W

Nutno upozornit, že pod označením Tesla QX4 existují dva vzhledově odlišné přístroje a zde pojednáváme o přístrojích z novější dovezené série. Mají odlišné dálkové ovladače, ZapniTV MediaBox má ve vybavení novější variantu. Boxy pro Skylink Live TV v obou lokalizovaných provedeních mají letitý základní model, používaný v masovém měřítku k valné většině starších přístrojů nebo k budgetovým no-name modelům neznámého původu. Oba ovladače jsou ve standardním infračerveném provedení.

BRAND24

Přístroj Tesla QX4 je vybaven čtyřjádrovým 64bitovým procesorem Amlogic S 905W. Grafický procesor je ARM Mali 450, operační paměť má kapacitu 2 GB, vnitřní paměť je 16 GB. Operační systém je opět Android 7.1.2 Nougat.

Variantu MeCool M8S Pro W, která je předlohou tohoto boxu, jsme podrobněji představili ve starším článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).