Hlavní navigace

Názor k článku Tohle je výsměch. Úplné uvolnění dat o jízdních řádech CHAPSem se zase nekoná od Filip Jirsák - Koncového uživatele přece zajímá, zda najde v uživatelsky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2015 8:15

    Filip Jirsák

    Koncového uživatele přece zajímá, zda najde v uživatelsky příjemném rozhraní funkční spoj, což aplikace Chapsu plní.
    Jak jsem psal, pro mne to ta aplikace neplní.

    MD asi nemohlo nebo nechtělo řešit správu dat vlastními silami, proto smluvně přeneslo tuto agendu na Chaps.
    Proti tomu vůbec nic nemám. Ale to, že si to ministerstvo nechá od někoho provozovat, vůbec neznamená, že má dotyčný získat monopol na data.

    Seznam se probudil pozdě a moc jej štve, že zakázku dostal někdo jiný...
    To je nějaká alternativní realita?

    Možná za data Seznam nabízel i nějaký peníz (kolik nevíme), ale zřejmě ne dost, aby to Chapsu stálo ztrátu smluvní výhody :)
    Jenže CAHPS žádnou takovou výhodu mít nemá. Ta data jsou státu, takže k nim má mít přístup každý, kdo o ně má zájem. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč ta data poskytnout jenom jedné soukromé firmě.

    Co se aplikace Chapsu týče, podporovány jsou systémy od WXPSP2 výše, což - vzhledem k tomu, že WXP již jako OS výrobcem podporovány nejsou - je solidní rozsah, který pokryje nějakých 95% (odhad) uživatelů v ČR. Pokud používáte nějaký starší (W2k) nebo obskurnější systém (linux), je přece možné využívat k vyhledávání spojů webovou verzi (pokud i pro váš OS existuje funkční prohlížeč s podporou základních webových technologií).
    O tom, jaký systém a jak budu používat, si s dovolením rozhodnu já sám, nevím, proč by o tom měl rozhodovat CHAPS. Když jsem v metru a potřebuju si vyhledat nějaký spoj na mobilu, je mi podpora Windows XP a internetový vyhledávač opravdu na dvě věci.

    Já osobně nestojím o více verzí JŘ
    Vy jste pupek světa a všichni se musí řídit podle vás? Nebo by vaše jasnost ráčila připustit, že někdo jiný může mít jiný názor?

    stačí mně jeden dobře fungující
    To mně by stačil taky. Ale IDOS to rozhodně nesplňuje.

    Navíc zdarma.
    To pro mne není důležité.

    Co si přát víc, pokud zrovna nekopu za Seznam?!
    CO víc si přát? Třeba aby kdokoli mohl udělat aplikaci pro jízdní řády, která bude lepší než IDOS. Nebo aby to kdokoli mohl implementovat do svých aplikací, které nejsou určené primárně pro vyhledávání spojů. Se Seznamem to nemá vůbec nic společného, k těm datům chce přístup spoustu subjektů, Seznam to jen díky své velikosti dokázal pořádně rozvířit. Spíš se ptejte opačně – kdo jiný než CHAPS má zájem na zachování současném stavu? Vás se to přece nijak nedotkne, že bude mít data třeba i ten Seznam, IDOS vám bude fungovat pořád dál a buď pořád stejně, nebo líp. Takže co vám na tom vadí?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).