Hlavní navigace

Názor k článku Tomáš Braverman (Heureka.cz): Podáváme žalobu na Google, chceme 395 milionů ušlého zisku od Petra Větrovská - Jen zmíním pár technických nepřesností. Slevu 20 %...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2020 10:45

    Petra Větrovská

    Jen zmíním pár technických nepřesností. Slevu 20 % Google nikdy nepotvrdil, stanovisko Googlu vždy mluví o slevě "až 20 %", jaké výše dosahuje v jednotlivých segmentech nebo konkrétního inzerenta není vůbec známo. Podle všeho to 20 % spíše není.

    Německá studie, která říká, že kliky z Shopping Ads jsou o 30 % dražší než z vyhledávačů jednak nesrovnávala v ČR, z tohohle pohledu je to trochu zavádějící. Mám ale za to, že jde především o míchání dvou věcí, které se dost dobře porovnat nedají. Google využívá složitější mechanismy pro bidding a zohledňuje řadu faktorů, což vede k tomu, že nabídne více, pokud "vidí" vyšší pravděpodonost, že uživatel nakoupí. Zejména u Smart Shopping Ads to logicky vede k vyšší ceně za kliknutí, protože mechanismus se snaží vybírat ty nejhodnotnější kliky a omezuje ty, které jsou sice levné, ale nic moc z nich nebude. Primárně jde ale o to, že cenovou nabídku určuje inzerent a zejména u e-shopů se bavíme o inzerentech, kteří si hlídají efektivitu a zaplatí za kliknutí jen tolik, kolik se jim vyplatí. Pokud jsou ochotni Googlu zaplatit více, tak je to spíš proto, že je pro ně tato návštěvnost hodnotnější (třeba lépe cílená, s lepším konverzním poměrem) a stojí to za tu cenu. Je to tržní cena.

    A jedna nepřesnost v názvosloví - Product Listing Ads (PLA) byly předchůdci současných Google Shopping Ads, které je nahradily někdy v roce 2013.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).