Hlavní navigace

Názor k článku Tomáš Chlebničan (CHAPS): Data, která má Bileto a Seznam, pocházejí od nás od Filip Jirsák - Ano, celou akci vyprovokoval Seznam, protože ti, kteří...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2014 10:21

    Filip Jirsák

    Ano, celou akci vyprovokoval Seznam, protože ti, kteří se o to pokoušeli dříve, neměli dostatečnou sílu jít do toho sporu. Že je ta situace nenormální se ví několik let. To, že bude mít data i Google, myslím Seznam vůbec netrápí. Navíc Google se dohodl přímo s DPP a možná s dalšími subjekty, takže ta data, která Google chce, už dávno má (mimochodem, dřív než Seznam – je otázka, zda Seznam nebyl k integraci jízdních řádů do map „vyprovokován“ Googlem).
    K udržování a administrativní náročnosti – neptal jsem se na obecné věci, ptal jsem se na to, co konkrétně to znamená. Chaps dostane definovaným způsobem data jízdního řádu ve strojově zpracovatelném formátu, který si sám nadefinoval. Co s tím pak tedy konkrétně dál dělá?
    Seznam asi nemá zájem rozšiřovat své podnikání o provoz CIS JŘ. CIS JŘ je veřejný informační systém, povinnost poskytovat do něj data je dána zákonem, a vedle té funkce, aby úředníci měli přehled o jízdních řádech, má také tu podstatnou funkci poskytovat informace o jízdních řádech veřejnosti. Proč by právo na poskytování informací z tohoto systému měla mít jedna firma, proč ta data nemají být otevřená a nemá k nim mít přístup každý?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).