Hlavní navigace

Topfun získá investora i zajímavé smlouvy

3. 11. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Videopůjčovna Topfun byla u nás dlouho osamělým bojovníkem na poli online videa. Nově získává investora, smlouvy s majors a naději. Není už pro VOD trh pozdě?

Investor

První významnou zprávou služby Topfun je investor. Jde o stejného investora, jaký vstoupil do satelitní distribuční platformy Skylink, pro kterého je internetová videoslužba projekt, který zapadá do spektra nabízených služeb. S tím souvisí také změna provozovatele, namísto původní společnosti s ručením omezeným Divida bude provozovatelem Topfunu firma Topfun Media a.s. Detaily o investorovi ovšem zástupci Topfunu neupřesnili, a to ani výši investované částky, ze spekulací médií o investorovi do Skylinku se můžeme domnívat, že jde o J&T, což by význam investice zvyšovalo, jde o velkou skupinu orientovanou na náš region, která si umí své zájmy prosazovat, což je vůči velkým studiím potřeba, tam malí partneři nic nezmohou.

Nový obsah od velkých studií

Zřejmě to byl také investor a jeho zainteresovanost ve Skylinku, kdo pomohl prolomit bariéry u velkých filmových studií. Dosavadní obsah Topfunu totiž byl v lepším případě béčková produkce s ojedinělými výstřely směrem vzhůru. To by se mělo změnit. Od 15.10. Topfun uzavřel smlouvu se studiem Universal a od 1.11. se studiem Warner Bros, v prosinci údajně přidá Paramount a do konce března by měla přibýt i další velká studia, tedy Disney, Sony Pictures a 20th Century Fox. Smlouva u každého studia zajistí přístup k cca stovce úspěšných filmů za poslední léta a dále cca 25 novinek ročně. Navíc budou některé filmy k dispozici ve stejný den, kdy proběhne místní premiéra na DVD, samozřejmé ale také je, že u řady titulů to bude později, ovšem maximálně 60 dní po premiéře na DVD. Jako první vlaštovka může být například film Repo Men nebo Dostaň ho tam. Uveřejnění těchto filmů je ve stejný den, jako vycházejí na DVD.

Topfun nabízí dvě možné varianty nákupu licencí. Jedna na tzv 24 hodin – klasická videopůjčovna a druhá licence  – časově neomezená – kdy se lze na film dívat, kdy uživatel chce a bez omezení počtu přehrání. Novinky na 24 hodin budou v nabídce od 29 do 69 Kč, tedy zhruba za cenu půjčení DVD z klasické videopůjčovny. Mezi nejlevnější budou patřit například seriály. Ty nejdražší jsou megafilmy, některé megafilmy jako novinky budou k dispozici i za 49,–Kč. Filmy s časově neomezenou licencí budeme mít od některých studií dokonce o několik dní dříve než vyjdou na DVD a nejdráže do 350,–Kč, což už není vůbec málo, odpovídá to cenám levnějších běžných DVD (ne novinových edicí), ovšem bez pohodlné možnosti konverze do různých formátů.

Nově se hlavním webem služby stává topfun.tv.

Topfun

Už ne jen pro Windows

Nejčastěji zmiňovaným problémem „starého“ Topfunu bylo omezení na operační systémy Windows. Zřejmě to je problém přeceňovaný, protože většina potenciálních zákazníků byla schopná video ve formátu Windows Media Video s DRM přehrát, ale nevypadalo to dobře. Novinkou je tedy multiplatformnost. Tu ovšem zajišťuje Silverlight, řešení konkurenční vůči Adobe Flash a v open-source kruzích opět nikoliv oblíbené. Hroty kritiky by ovšem mohlo otupit, Silverlight plugin je dostupný pro všechny hlavní platformy a přehrát video by tedy neměl být problém ani na Linuxu, ani na Mac OS X. Filmy v Silverlightu jsou chráněny DRM technologií PlayReady firmy Microsoft, dostupné budou v kvalitě 720×576 bodů (všechny filmy majors studií), bitrate činí 2000 Kb/s.

Topfun silverlight

Nově je potřeba MS Silverlight. Vadí?

Marketing

Máme obsah, technologii schopnou ho dopravit a příliš netrýznit uživatele i ceny. Zbývá marketing, tedy přesvědčit uživatele. Služba Topfun je implementována u několika IPTV partnerů, za zmínku stojí RIOMedia a Netbox. Marketingovými partnery má být Centrum Holdings, TV Joj, Internet Billboard a Československá Filmová databáze. Ve spolupráci s Českými drahami mají slevu 15 % majitelé InKaret.

Pozdě, nebo přece?

Služba TopFun funguje na trhu od roku 2006, ale dlouho bez velkého úspěchu. Sice si našla celou řadu partnerů, ale trápila ji především omezená kvalita obsahu daná tím, že filmová studia se svými šlágry do nabídky nespěchala. Tomu odpovídají finanční výsledky. V roce 2007 byly tržby služby 1,2 milionu Kč, v roce 2008 vzrostly na 10,2 milionů Kč, ale to pořád není žádný šlágr, bylo by potřeba obrat služby ještě posílit o řád. Navíc v těchto číslech ze Sbírky listin jsou zahrnuty i další aktivity společnosti Divida. Dá se říci, že služba a samotné VOD je nyní v počátku nula – tedy startu. Odborné studie uvádějí, že v tomto oboru se v rámci ČR očekává v roce 2011 obrat téměř 1mld Kč.

Otázkou je, zda se trh nedostal za příslovečnou hranu, kdy už uživatele znechucené neustálým čekáním na obsah, za který budou moci utratit své peníze a přehrát jej ve svých zařízení dle vlastní volby, nepřestalo bavit čekat, až se vydavatelé smilují. Ve většině domácností se synonymem legální a levné distribuce videa staly úložné servery jako Uložto, které by přece neexistovaly, kdyby byly nelegální. Existují, daří se jim dobře a stahování obsahu z nich je zcela legální. Podle toho, jak dobře fungují, to vypadá, že legální je jejich samotný provoz a je tedy velmi těžké začít uživatelům znovu vysvětlovat, že by měli nakupovat za stonásobné ceny ve formátu, který si do svého tabletu nebo mobilního telefonu rozhodně nepřekopírují.

BRAND24

Navíc na tuzemském videotrhu bodují jiné formáty, především seriály TV Nova a také Stream, jehož návštěvnost v poslední době významně roste.

Boj TopFunu o přízeň uživatelů tedy bude zajímavé sledovat. Poslední překážky padají a nirváně by nemělo nic bránit. Pokud… pokud opravdu není na podobné business modely pozdě.

Použili jste někdy videopůjčovnu TopFun?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).