Hlavní navigace

Týdenní revize: Internetová reklama roste navzdory krizi

28. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Minulý týden se v Praze sešli ministři EU s komisařkou Redingovou, aby jednali o novém evropském regulačním rámci. Opera Turbo má umožnit rychlé surfování prostřednictvím mobilního připojení. Nový vlastník značky VOLNÝ představil svou vizi, chce proniknout do mobilního segmentu. Microsoft vyvíjí bezpečnější prohlížeč. Zadavatelé reklamy utratili loni na českém Internetu 5 miliard korun. Vodafone spustil m-platby.

Minulý týden se ve španělské Barceloně konal tradiční mobilní kongres, na kterém kromě Applu nechyběl žádný z velkých hráčů telekomunikačního průmyslu. Zatímco na jihu Evropy firmy představovaly své produktové novinky, V Praze se bez větší odezvy v médiích sešli resortní ministři celé EU s komisařkou Redingovou. Zástupci Evropské komise a Rady Evropské unie se snažili najít kompromis a domluvit se na společném postupu v oblasti podoby nového evropského regulačního rámce. Ačkoli jeho projednávání v Evropském parlamentu již začalo a minulý čtvrtek návrh formálně postoupil do tzv. druhého čtení, stále zůstává řada otevřených otázek. A nejsou to žádné drobnosti, které by se už jen „dolaďovaly“.
Jiří Peterka: Stalo se: dobře utajená konference v Praze a světový kongres v Barceloně

  Konference Evropské komise a Rady Evropské unie v Praze

Photo: © EU2009.cz, 2009

Facebook

Facebook patří mezi nejoblíbenější sociální sítě. Nedávno na sebe upozornil kauzou nových podmínek, ve kterých nebylo výslovně uvedeno, že provozovatel nemůže pracovat s daty uživatelů, kteří zruší na Facebooku svůj účet. Aktualizované podmínky se však provozovatel záhy po obrovské vlně kritiky rozhodl nahradit původními. Ačkoli se v posledních týdnech diskutuje o možných rizicích, která v sobě sociální sítě, zejména v oblasti možného zneužití osobních údajů skrývají, příliv nových uživatelů neklesá. Navíc ohromná uživatelská základna láká na Facebook firmy, ale také politiky. Ti, kteří už si účet založili, jej považují za další distribuční kanál pro svůj program či místo, kde mohou oslovit své voliče nebo s nimi diskutovat. Co si o Facebooku myslí čeští politici?
Jan Handl: České osobnosti na Facebooku

Opera

Opera Software chce vytáhnout do boje proti svým konkurentům na poli desktopových prohlížečů a dobýt tak zpět své ztracené pozice. Management Opery, povzbuzen prvním opravdovým větším komerčním úspěchem, za který lze označit prohlížeč Opera Mini, chce tento koncept přenést i na své další produkty. I v případě jejich použití by se data nejprve stahovala na servery Opery, kde by došlo ke kompresi kódu a prvků stránky pro odeslání na cílové zařízení. Opera si od tohoto postupu slibuje snížení přenosu dat a tím nejenom zrychlení přenosu stránek, ale hlavně nižší zatížení mobilních datových sítí.
Karel Wolf: Opera Turbo chce nabídnout komfort rychlého Internetu i na tom pomalém

opera turbo - cil

Schéma fungování konceptu Opera Turbo

Jen pár dní poté, co vyhledávač Google označil celý Internet za potenciálně nebezpečný, se nemohli uživatelé Gmailu několik hodin dostat do svých e-mailových schránek. Podle oficiálního prohlášení byl na vině rutinní proces údržby na jednom z evropských datacenter, který tentokrát způsobil přetížení sítě. Problém se týkal i řady uživatelů Google Apps.
Webdev blog na Lupě: Nefachčí Gmail
Jiří Macich: Gmail: několikahodinový výpadek, Google se omlouvá
Jiří Macich: Google: při výpadku Gmailu nikdo o data nepřišel

Logo NetClub
Hostem třetího NetClubu v roce 2009 bude Martin Saidler. Ten je společně se svou švýcarskou investiční skupinou Centralway Holding AG zakladatelem třicítky internetových společností v USA i Evropě, mezi jinými například Scout 24. Vybírá si projekty na Internetu v oblasti softwaru, komunikace a médií. Za získaný podíl poskytuje společnosti přístup ke strategickým informacím, kontakty na evropské trhy a posiluje finanční zázemí firmy. Martin Saidler už tímto způsobem vstoupil v Česku do řady společností, mimo jiné do projektů Invia.cz, Jyxo.cz, Blog.cz či H1.cz. Registrovat na březnové setkání se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.

Apple tento týden uvedl betaverzi čtvrté generace svého webového prohlížeče Safari a to jak pro Mac OS X, tak pro MS Windows. Naopak vydání definitivní verze konkurenčního prohlížeče Mozilla Firefox 3.1 se protahuje a není tajemstvím, že důvodem jsou problémy s integrací TraceMonkey, která měla zajistit výrazně rychlejší zpracování JavaScriptu. Také Microsoft nezahálí. Začal pracovat na prototypu nového prohlížeče s názvem Gazelle, u kterého by měl být kladen důraz zejména na bezpečnost.
Patrick Zandl: Apple uvolňuje betaverzi Safari 4 i pro Windows
Jiří Macich: Vydání Firefoxu 3.1 blokuje „jen“ TraceMonkey
Jiří Macich: Z Firefoxu 3.1 nakonec Firefox 3.5? I to je možné
Jiří Macich: Gazelle: prototyp nového prohlížeče od Microsoftu

Subjekt Volný logo

Na konci minulého roku došlo k další konsolidaci operátorů na českém telekomunikačním trhu. Společnost Dial Telecom tehdy odkoupila pobočku Telekom Austria, která byla známa spíše pod značkou Volný. Jedním z prvních kroků nového vlastníka byla změna názvu z Telekom Austria Czech Republic a.s. na VOLNÝ a.s.. Následně ukončil nabídku IPTV služby Volný TV. V současné době dochází k začleňování nové akvizice do „skupiny Dial Telecom“. Na tiskové konferenci vedení skupiny, která proběhla minulý týden, sice nepadla zmínka o nových produktech, službách či změnách maloobchodních cen, nový vlastník však prozradil své ambice v mobilním segmentu a neopomněl přitom zkritizovat regulátora, za rozdílný přístup k mobilním a fixním operátorům.
Jiří Peterka: Jaký bude nový VOLNÝ?
Jiří Macich: Volný chce proniknout i do mobilních služeb

Na letošním mobilním kongresu v Barceloně byl „duch“ společnosti Apple, i přes její tradiční absenci, cítit snad na každém kroku. Výrobci mobilní telekomunikační techniky se totiž zhlédly v konceptu App store, se kterým Apple slaví nebývalý úspěch. Ostatní výrobci totiž věří, že další utrácení v mobilech má přijít právě skrze mobilní aplikace. Proto nebylo náhodou, že se v Barceloně představovaly nové operační systémy nebo nejchytřejší z telefonů. A kdo tedy provozuje koncept podobný App storu? Tak například Android podporovaný Googlem se svým Android Marketem. Ten se z hlediska uživatele liší v tom, že Android nelimituje, jaké aplikace se v jeho obchodu objeví, zatímco Apple aplikace testuje a schvaluje. Podobný koncept představila v Barceloně i finská Nokia. Služba pod názvem Ovi Store by ale měla být dostupná nejen pro smartphony s operačním systémem Symbian, ale i pro telefony s proprietárním S40.
Mobilní kongres se ale nenesl pouze v duchu služeb „kopírujících“ App store. Jedním z významných témat byla i otázka průniku finančních a mobilních služeb – ať už ho budeme vnímat jen jako mobilní způsob placení, či mobilní způsob přístupu ke klasickému bankovnímu účtu, nebo jako mobilní náhradu samotného bankovního účtu jako takového. Na barcelonském kongresu byl představen mimo jiné i tuzemský projekt, na kterém spolupracuje Telefónica O2Plzeňskými městskými dopravními podniky. Integrovaná městská karta by nově měla cestujícím umožnit platit za cesty veřejnou dopravou z mobilu, jakož i využívat různých nákupů a dobíjení kreditů. Nevýhodou systému je skutečnost, že cestující musí použít telefon podporující technologii NFC a těch je zatím pouze jako šafránu. Řešení pro mobilní platby představil také český Vodafone. Má „M-peněženka“ šanci na úspěch?
Patrick Zandl: Mobilní aplikace mají jít na dračku
Jiří Peterka: Mobilní peníze: příští velká věc?
Patrick Zandl: Vodafone M-peněženka

Podle statistiky, kterou zveřejnila monitorovací služba Navrcholu.cz, preferují čeští internetoví uživatelé rozlišení obrazovky 1280×1024. Růst podílu ale díky moderním LCD displejům a jejich nižším cenám zaznamenávají i vyšší rozlišení. Zaznamenám však byl i malý nárůst u nízkých rozlišení od 640×480 pixelů níže. Navrcholu.cz to přičítá rozmachu mobilního Internetu.
Jiří Macich: Češi preferují rozlišení 1280×1024 pixelů
Tisková zpráva: NAVRCHOLU.cz: Téměř polovina počítačů využívá rozlišení obrazovky 1280×1024 pixelů

Ačkoli si mnoho hráčů na trhu v druhé půlce loňského roku asi kladlo znepokojivou otázku, co udělá vzmáhající se ekonomická krize s příjmy z internetové reklamy, trh sám v tomto segmentu zatím utěšeně rostl, a dokonce nejen to. S přehledem ještě stačil překonávat starší předpovědi, ty totiž počítaly s meziročním růstem pod 22 %. Ale jak tomu bude letos? Máme se nyní obávat stagnace nebo dokonce propadů? Dosavadní vývoj napovídá, že nikoliv. Lze dokonce očekávat ještě výraznější akceleraci růstu než doposud.
Karel Wolf: V české internetové reklamě se loni protočilo 5 miliard
Internet blog na Lupě: Investice do reklamy (na internetu) rostou
Internet blog na Lupě: V Praze a Brně žádná krize není

Sedmý ročník soutěže Creative Communication Award, zaměřené na nejlepší internetové i mobilní aplikace na českém trhu, zná své vítěze. Uživatele stejně jako odbornou porotu zaujal například mobilní portál Seznam.cz a to jak rozsahem nasazených služeb, tak i obchodním modelem. Ocenění si odnesli i tvůrci mashup projektu Lokola, o kterém jsme na Lupě psali už dříve. Jako nejoriginálnější ze všech posuzovaných služeb lze označit projekt virtuální telefonní ústředny Telfa.
Patrick Zandl: Výběr nejlepších českých mobilních a internetových aplikací
Tisková zpráva: TUESDAY Business Network: Známe vítěze soutěže Creative Communication Award 2008

BRAND24

Ve čtvrtek proběhla v prostorách konferenčního centra City na pražském Pankráci velká konference o trendech v internetové bezpečnosti. Pořádaly ji společně čtyři servery Internet Infa: Root.cz, Lupa.cz, Měšec.cz a Podnikatel.cz. Hovořilo se mimo jiné o trendech v počítačových hrozbách, budoucnosti malwaru a phishingu nebo současných aktivitách Policie ČR ve vztahu k informační kriminalitě. To nejdůležitější, co na konferenci zaznělo, jsme pro vás shrnuli v následujících článcích.
Karel Wolf: Trendy v internetové bezpečnosti: největší hrozbou zůstává uživatel
Redakce: Trendy v internetové bezpečnosti: Většina českých bank není odolná proti ClickJackingu
Tisková zpráva: Internet Info: Největší hrozbou bezpečného internetu jsou sami uživatelé
Petr Krčmář na serveru Root.cz: Jaké aktuální hrozby číhají na uživatele Internetu?
Daniel Morávek na serveru Podnikatel.cz: Největší riziko úniku dat se nachází mezi klávesnicí a židlí

kucharik

Karel Kuchařík, Policejní prezidium ČR (Foto: Ivana Dvorská)


Používáte Operu Mini?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).