Hlavní navigace

Týdenní revize: tanečky kolem Skypu a čekání na placený obsah

8. 8. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
V ceníku Telefóniky O2 se objevil nový tarif ADSL, v nabídce ale zatím chybí. Nominační fáze ankety Křišťálová Lupa 2009 odstartovala. Dejte hlas svým favoritům v nových kategoriích. eBay se pře se zakladateli Skypu o P2P technologii. Jak vypadá a jak funguje ostrá verze datových schránek? Rupert Murdoch chce v průběhu roku převést některé své zpravodajské servery na placený model. „Microsoftu jde v případě Yahoo primárně o technologie,” říká Dušan Janovský, vedoucí týmu vyhledávacích služeb společnosti Seznam.
Ikona - WiFi

Americká organizace Pew Internet and American Life Project se ve svém výzkumu podrobně podívala na americké uživatele bezdrátového Internetu. Z výsledků vyplývá, že více než polovina Američanů využívá bezdrátové připojení, přičemž téměř třetina se připojuje k Internetu prostřednictvím mobilního telefonu. Nehlasové služby využívá skoro 70 procent dospělých majitelů mobilních telefonů.
Jan Handl: Jací jsou američtí uživatelé bezdrátového Internetu?

Ikona - ADSL

V novém ceníku Telefóniky O2, který je platný od 1. srpna se objevil další tarif tzv. nahého ADSL. Nový Internet Start o rychlosti 2048/128 kbit/s by měl být nabízen za 600 Kč měsíčně včetně DPH. Záměrně používáme spojení „měl by“, protože kromě nového ceníku služby elektronických komunikací o něm není nikde na webu Telefóniky O2 ani zmínka. Navíc nový tarif nemá analogii na velkoobchodní úrovni. Co s „pomalým“ ADSLkem Telefónica zamýšlí, tedy ukáže až čas. Jisté ale je, že operátor hledá jakýkoli impuls, který by pomohl oživit zájem zákazníků. Počet přípojek Telefónice O2 sice zatím roste (i když méně než v prvním čtvrtletí), ale děje se tak hlavně díky aktivnímu (masovému) marketingu a různým jednorázovým akčním slevám, které jsou samozřejmě značně nákladné.
Jiří Peterka: Stalo se: nový O2 Internet Start nabízí 2048/128 kbit/s

Kristalova Lupa 2009

Tento týden začala nominační fáze ankety Křišťálová Lupa, která letos vstupuje do čtvrtého roku své existence. Až do 6. září můžete nominovat své favority do jednotlivých kategoríí. Ty oproti předchozím ročníkům doznaly poměrně zásadních změn. Vyslyšeli jsme totiž kritické hlasy, které považovaly některé kategorie za zastaralé a nereprezentativní. Kategorií je tentokrát jedenáct, tedy o jednu méně než loni, ale pokrývají mnohem širší spektrum služeb. Novinkou letošního ročníku je expertní panel, který budou tvořit novináři, publicisté a blogeři. Expertní panel bude mít možnost doplnit čtenářské nominace o „divokou kartu“. Pět nejčastěji nominovaných projektů, služeb či společností v každé kategorii poté postupuje do finálního hlasování, které potrvá od 21. září do 25. října 2009.
Martin Malý: Nominujte své oblíbené internetové projekty do Křišťálové Lupy 2009

Datové schránky

V druhém dílu seriálu o prerekvizitách datových schránek jsme se věnovali elektronické podatelně a elektronické spisovně. Článek také neopomíjí postrekvizity formulářových služeb a uložení elektronických dokumentů. Autor v závěru představuje několik variant možného vývoje v oblasti elektronizace úřadů.
Vojtěch Kment: Prerekvizity datových schránek: k elektronické spisové službě v úřadě

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kanceláři. Poradíme vám, jak na to.

Minulý týden oslavil Instant Messaging program z dílny Microsoftu deset let své existence. Aby Microsoft pro svůj Messanger získal uživatele, integroval do něj od počátku podporu konkurenčního protokolu AOL/AIM, potažmo ICQ. V roce 2001 byla uvedena Windows XP a společně s nimi nový IM klient od Microsoftu pod názvem Windows Messenger, který byl standardně nainstalován do operačního systému. To mu pomohlo zvýšit podíl na trhu. Důraz na spolehlivost zase pomohl Microsoftu předejít selháním, které v případě sítě ICQ byla provázena ztrátou uživatelských účtů, seznamů kontaktů a osobních nastavení. Windows Live Messenger, jak zní současný název IM od Microsoftu, není z technického hlediska nejdokonalejším IM řešením, nicméně má stále statut spolehlivé sítě.
Vojtěch Bednář: Deset instantních let 

Microsoft si uvědomuje, že se mění obchodní model používání počítačů – od prodeje softwaru se přechází k prodeji služeb, přičemž klíčovou roli ve financování těchto služeb bude hrát vyhledávání a reklama. Proto do těchto oblastí masivně investuje, čímž ale přímo ohrožuje svého největšího soupeře, firmu Google. A protože má oproti němu trojnásobný obrat a dostatečné množství peněz, které může vrhnout na vývoj a na akvizice, Google to vnímá jako hrozbu a připravuje se na odvetu.
Jiří Donát: Jakou má Google strategii proti Microsoftu?

Logo Seznam

U příležitosti spuštění zahraničního vyhledávání, které dodává Microsoft prostřednictvím svého nového vyhledávače Bing, jsme přinesli rozhovor s Dušanem Janovským, vedoucím týmu vyhledávacích služeb společnosti Seznam. Dušan alias Yuhů Lupě například prozradil, že vyhledávání na zahraničních stránkách tvoří jednotky procent z celkového objemu vyhledávání na Seznamu. Srovnával pracovní prostředí v Seznamu a Googlu, nebo se zamýšlel nad ohlášenou dohodou mezi Microsoftem a Yahoo. Podle jeho názoru jde Microsoftu v případě Yahoo primárně o technologie.
Martin Vyleťal: Dušan Janovský: Microsoft dal Seznamu větší volnost

Skype

Když před čtyřmi lety společnost eBay koupila Skype za astronomických 2,6 miliardy dolarů, mnozí komentátoři se zdráhali této zprávě uvěřit. Čas ukázal, že zejména ti skeptičtí, měli dobrý odhad. Skype je sice zdaleka nejpoužívanějším VoIP klientem a sítí, ale ve skutečnosti je většina hovorů, které se skrze Skype realizují, zdarma a eBay má jen málo možností jak Skype monetizovat, aniž by odradil jeho uživatele. Aby toho nebylo málo, vstupují nyní do hry původní majitelé Skypu, prostřednictvím firmy Joltid, která společnosti eBay licencuje „P2P technologii“ na níž je Skype postaven. Představitelům Joltidu se nelíbí, že eBay prý zasahuje do podstaty a funkce P2P sítě tvořící Skype. eBay naopak argumentuje tím, že na počátku celého sporu byla snaha Joltidu zvýšit licenční poplatky za dodávanou technologii. Celý spor nejspíše skončí u soudu.
Patrick Zandl: Joltid se pokouší potopit Skype
Vojtěch Bednář: Bitva o Skype

Po letech diskusí se zdá, že vydavatelé přistoupí k masivnímu zpoplatňování obsahu na Internetu. Alespoň pokud tedy budou následovat mediální dům News Corp. Jeho šéf, mediální magnát Rupert Murdoch, totiž tento týden oznámil, že kvůli nízkým inzertním příjmům z online obsahu hodlá jeho společnost v průběhu roku převést některé své zpravodajské servery na placený model, kdy se bude za jejich návštěvu platit s tím, že výhledově by ráda zpoplatnila všechny své zpravodajské servery. Internet se zatím probírá z šoku a komentátoři se staví k prohlášení různě, někteří to považují za šílenství, jiní za zajímavý experiment. Například Petr Koubský na červnovém setkání NetClubu prohlásil, že na zpoplatnění internetových mutací tištěných médií je příliš pozdě. Uživatelé si prý zvykli na obsah zdarma a placené zdroje budou ignorovat. Jisté ale je, že News Corp, jakožto velká mediální společnosti, s sebou může strhnout i další vydavatele. Murdoch se už dříve nechal slyšet, že za využívání obsahu by měli platit i provozovatelé agregátorů zpráv. Právě produktový šéf Google News Josh Cohen v rozhovoru pro Lupu uvedl, že pokud chce vydavatel za obsah na Internetu platit, musí nabídnout unikátní a zajímavý obsah, jinak si uživatelé najdou jednu z mnoha bezplatných alternativ.
Patrick Zandl: News Corp bude účtovat za svůj obsah
Karel Wolf: Josh Cohen: placený obsah na Internetu může fungovat, ovšem za splnění jedné podmínky

BRAND24

Komunitní servery Facebook a Twitter měly ve čtvrtek problémy s dostupností. Důvodem byl DDoS útok, jehož cílem se staly také některé služby Googlu. Na Facebooku byly nedostupné některé klíčové funkce. Nejhůře dopadl Twitter, který neběžel několik hodin a ještě po obnovení provozu někteří uživatelé hlásili různé chyby a podivné chování populární mikroblogovací služby. Útok byl pravděpodobně veden proti jedinému uživateli a souvisel údajně s blížícím se výročím vojenského konfliktu mezi Ruskem a Gruzíí.
Jiří Macich: Twitter a Facebook mají problémy s dostupností (aktualizováno)
Jiří Macich: Twitter se snaží blokovat odkazy na záškodnické weby
Jiří Macich: Útok na Twitter a Facebook kvůli jednomu uživateli?

Datové schránky

Problematice datových schránek se na Lupě dlouhodobě věnujeme. Od obecných textů jsme tentokrát přešli k praktické zkušenosti. Jak tedy vypadá a jak funguje ostrá verze datových schránek? Liší se v něčem od testovací verze?
Jiří Peterka: Datové schránky: první praktická zkušenost

Používáte pravidelně Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).