Hlavní navigace

Týdenní revize: žertování o prasečí chřipce a vznikající kabelový operátor

9. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Poslanci Evropského parlamentu schválili tzv. telekomunikační balíček, nicméně v jiné podobě než dojednalo české předsednictví. Jak se nyní zachová Rada EU? Podle jednoho ze zakladatelů skončil Atlas.cz málem v rukou CME. Datové schránky vám zkrátí dovolenou pod 10 dní. Rio Media skupuje regionální kabelovky a chce masivně investovat do FTTH. Reportér Novy Jiří Dlabaja přišel o místo kvůli videopříspěvku na blogu.

České předsednictví minulý týden ohlásilo zprostředkování kompromisu o tzv. telekomunikačním balíčku, který by byl přijatelný jak pro Evropský parlament, tak pro Radu EU. Zmiňovaný kompromis byl velmi důležitý, protože dával jistou naději, že by norma mohla být uvedena v život ještě v tomto funkčním období europarlamentu. Jeho členové a jejich kolegové z Rady EU v daném případě rozhodují v režimu spolurozhodování. Konsensu bylo dosaženo i v otázce kontroverzního plánu na odpojování uživatelů od Internetu, v případě, že poruší autorská práva tvůrců obsahu. Europoslanci ustoupili tlaku Rady EU a připustili odpojování uživatelů od Internetu. Současně ale prosadili do textu zmínku o základních lidských právech a alespoň možnost následného soudního přezkoumání toho, jak budou uživatelé odpojováni. Optimistický scénář, kdy by europoslanci schválili kompromisní návrh, se na středečním jednání bohužel nenaplnil. Poslanci sice normu poměrně výraznou většinou odsouhlasili, jenže v jiné podobě, než jaká byla dopředu dohodnuta s Radou EU, se silnější ochranou uživatelů před odpojováním od Internetu. Jak se nyní zachová Rada EU.
Jiří Peterka: Stalo se: české předsednictví zprostředkovalo kompromis i ohledně odpojování od Internetu
Jiří Peterka: Telekomunikační balíček ještě žije

Michal Bláha

Michal Bláha, jeden ze zakladatelů portálu Atlas.cz, v rozhovoru pro Lupu například prozradil, že kdysi třetí nejnavštěvovanější český portál málem skončil v rukou mediální skupiny CME, která vlastní televizi Nova. Z prodeje, který byl v podstatě téměř před podpisem nakonec sešlo jenom díky tomu, že CME Nově dalo k dispozici na akvizice méně prostředků, než bylo třeba na odkup Atlasu. Ten pak následně získal majitel portálu Centrum. V rozhovoru se také mimo jiné dozvíte, proč část zaměstnanců dávala hlasitě najevo svůj nesouhlas s převzetím firmy konkurentem nebo jak se Bláha na spojení obou firem zpětně dívá.
Patrick Zandl: Michal Bláha – Atlas jsme málem prodali Nově

Logo NetClub
Hostem květnového setkání NetClubu bude David Duroň. Ředitel portálů v oddělení internetových služeb skupiny Vodafone v Londýně. Před nástupem do Vodafonu zastával mimo jiné pozici generálního ředitele internetového portálu Atlas. Registrovat se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.
Datové schránky

Datové schránky, jejichž zavedení nás čeká již k 1. červenci letošního roku, jsou natolik revoluční změnou, že řadu jejich důsledků a dopadů si dnes možná ještě ani neuvědomujeme. Pro některé uživatele může být nepříjemným zjištěním, že pokud se více než 10 dní nepřihlásí ke svému účtu, mohou si zadělat na pořádné komplikace. Současně s datovými schránkami se totiž zavádí také tzv. fikce doručení. Jinými slovy, pokud si zprávu, kterou vám zaslal nějaký státní úřad, nepřečtete do 10 dnů od jejího odeslání, je automaticky považována za doručenou. Útěchou by měla být možnost nastavit si zasílání upozornění o nově příchozích zprávách zdarma na e-mail nebo za určitý poplatek jako SMS zprávu na mobil.
Jiří Peterka: Telekomunikační balíček ještě žije

Společnost Nielsen nedávno zveřejnila zajímavé statistiky, týkající se struktury uživatelů Internetu a vývoje využívání konkrétních internetových služeb a technologií. Autoři studie si například všímají nárůstu uživatelů ve věkové skupině nad 50 let. Za nejrychleji rostoucí služby považují video a sociální média. Celosvětově se na vlně popularity vezou hlavně Facebook, Twitter, MySpace, z videoserverů pak Youtube.
Jan Handl: Nielsen: Jaké jsou trendy Internetu?

V březnu byl na Lupě zveřejněn článek o spolehlivosti českých VoIP sítí, ve kterém byly publikovány výsledky za 1. čtvrtletí 2009 získané z testeru telefonních sítí xPhoNet. V navazující diskusi se mimo jiné objevily názory, že výsledná spolehlivost 99,5 % je nedostatečná. V následujícím článku naleznete obecný postup pro určení minimální požadované spolehlivosti telefonie i konkrétní hodnoty pro různé druhy telefonů.
Ivo Fišer: Jaká spolehlivost VoIP je dostačující?

Nova logo

Na začátku bylo video na blogu jednoho z reportérů, na konci vyhazov pro jeho tvůrce a další postihy pro všechny aktéry, kteří se v inkriminovaném videu objevili. Tak by se dala zjednodušit kauza, kterou svým článkem odstartoval bulvární deník Blesk a jeho internetová mutace. Reportér Novy Jiří Dlabaja na konci dubna pořídil video, ve kterém si jeho spolupracovníci dělají legraci z fenoménu prasečí chřipky. Následně jej umístil na svůj blog. Následovala mediální masáž z dílny Blesku a představitelé Novy pak zvolili tvrdý postup – Dlabaju jednoduše vyhodili. Ředitel Novy Petr Dvořák se přitom oháněl tím, že redaktor závažně porušil Etický kodex TV Nova. Jenže vztahuje se takový kodex i na soukromý blog?
Patrick Zandl: Chrochtání na blogu stálo reportéra Novy místo
Jiří Macich: Video z blogu redaktora Novy s chrochtajícími kolegy rozčílilo jejich šéfa
Jiří Macich: Jiří Dlabaja na Nově skončil, důvodem je kontroverzní video

Centrum Holdings se rozhodlo ukončit projekt komunitního portálu Sitko.cz. Stalo se tak po několika měsících beta od spuštění beta verze. Hlavním důvodem prý podle Jiřího Hájka z Centrum.cz byla stále větší obliba sociální sítě Facebook v České republice.
Alan Řepka: Jiří Dlabaja na Nově skončil, důvodem je kontroverzní video

BRAND24

Rio Media

O společnosti Rio Media jste se mohli na Lupě dočíst již minulý týden. V poslední době skupuje lokální poskytovatele připojení k Internetu a kabelovky, které zatím nepohltilo konkurenční UPC. V polovině dubna získala i severomoravskou společnost MATTES AD, která nabízí služby pod značkou 802.cz. Podle Petra Opletala, generálního ředitele Rio Media, hodlá firma masivně investovat do přestavby nově získaných sítí na systém FTTH. Zákazníky chce nalákat na balíčky služeb, kombinující digitální televizi, internetové připojení a telefonní služby. Jak je patrné z diskusí pod článkem, někteří čtenáři mají obavy, že kvalita nabízených služeb po převzetí poklesne. Usuzují tak z problémů, které se v minulosti objevily, když společnost UPC provedla akvizice několika lokálních kabelovek.
Zdeněk Polách: RIO Media chce být nová trojka na trhu komunikací

Tým ministra pro lidská práva Michaela Kocába, který zasedne i v přechodné úřednické vládě, má několik celkem ambiciózních plánů a patří mezi ně i zlepšení podmínek v českých věznicích. Z pohledu tématického zaměření Lupy je samozřejmě nejdůležitějším bodem zajištění kontrolovaného přístupu k Internetu pro vězně, kteří si během výkonu trestu zvyšují nebo vylepšují své vzdělání.
Jiří Macich: Internet do věznic? Úředníci ministra Kocába říkají ano

Schvalujete postup vedení Nova - vyhození Jiřího Dlabaji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).