Hlavní navigace

Tradiční i alternativní. Česká televize překvapila především Vánoci na Dvojce

14. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nadcházející Vánoce na obrazovce České televize jsou prý ještě bohatší než ty loňské. Přítomné novináře se o tom na včerejší tiskové konferenci snažil přesvědčit i šéf Kavčích hor Petr Dvořák.

Grafy sledovanosti „trochu jinak“

O tom, že Česká televize odvysílá během letošních vánočních svátků celkem 58 pohádek, z nichž tři budou zcela v produkci tohoto veřejnoprávního média, jste si mohli na DigiZone.cz přečíst už včera. Generální ředitel Petr Dvořák ale na úterní tiskové konferenci ke svátečnímu programu také ukázal, že má smysl pro humor. Koláče sledovanosti, jejichž čísla označil jako svá oblíbená, tentokrát vyměnil za fakta týkající se všech pohádek, které se během Vánoc na obrazovce objeví. Ač to většina novinářů mohla brát jako trapnou vsuvku, v tomto směru je třeba Dvořákovi zatleskat – bylo to vtipné.

Odborná veřejnost se tak mimochodem díky vánočním grafům, které mimořádně nezobrazovaly sledovanost, avšak vtipně parafrázovaly podobné statistiky, mohli dozvědět o tom, že vzrostl výskyt čertů o téměř dvojnásobek, z osmadvaceti na dvaašedesát, a vyrovnal se také poměr princů a princezen, kterých je téměř shodně 32. Princů je jen o jednoho víc. Možná to bylo záměrné, možná ne, ovšem od Petra Dvořáka to byl opravdu povedený začátek tiskové konference. Ostatně sám k tomu řekl, že se Česká televize snažila ve všech směrech zlepšit parametry vánočního schématu.

Graf sledovanosti trochu jinak, tentokrát věnovaný pohádkovým postávám.
Autor: Česká televize

Graf sledovanosti trochu jinak, tentokrát věnovaný pohádkovým postávám.

Tři premiérové pohádky v čele s Dvanácti měsíčky

Česká televize ve svých tiskových materiálech uvádí, že největším pokladem letošních Vánoc budou tři premiérové pohádky z její vlastní produkce. O které půjde? I o tom už jsme včera referovali. Na Štědrý den se představí pohádka Dvanáct měsíčků s Veronikou Žilkovou, Romanem Vojtkem či Marií Majkusovou, na Boží hod vánoční komediální pohádka Šťastný smolař, kde si zahrají Filip Cíl, Martina Zábranská, Jiřina Bohdalová, Jiří Dvořák, Ondřej Vetchý, Dagmar Havlová nebo Ivan Trojan, a v neděli před Silvestrem pohádka O pokladech s Karlem Heřmánkem, Pavlem Liškou, Janem Budařem, Vojtěchem Dykem, Davidem Švehlíkem a řadou dalších.

Abychom alespoň trochu odhalili děj vánočních pohádek, stručně popíšeme tu štědrovečerní. Dvanáct měsíčků je adaptací klasické pohádky Boženy Němcové v novém provedení režiséra Karla Janáka, poprvé v celovečerní hrané verzi. Podaří se Marušce sehnat v třeskutém mrazu kytičku fialek, nebo jahody pro svou macechu a nevlastní sestru? Kdo stojí za zdánlivě nesplnitelnými úkoly a jaký je jejich skutečný cíl?, uvádí anotace k pohádce, která bude odvysílána na Štědrý den v 19 hodin. Na tiskové konferenci štědrovečerní televizní dárek zastupovali Veronika Žilková a Ivana Korolová.

Pohádku Dvanáct měsíčků uvidí diváci na Štědrý den v 19 hodin.
Autor: Česká televize

Pohádku Dvanáct měsíčků uvidí diváci na Štědrý den v 19 hodin

Vánoce jsou křesťanským svátkem a vedle toho se jedná i o svátek televizní. Příští rok slaví televize své šedesáté výročí. Vánoční vysílání navazuje na to, že televizní vysílání sehrálo v našem životě významnou roli, uvedl na včerejší tiskové konferenci programový ředitel České televize Milan Fridrich a dodal: Ve vánočním programu České televize si přijde každý divák na své. Pořady klasických formátů najdou diváci spíše na Jedničce, netradiční formáty a tematické snímky na Dvojce. Na Dvojce by mělo dojít spíše k uspokojení individuálních diváckých potřeb. Je však prý zároveň nejpestřejší za posledních deset let.

BRAND24

Nejlepší dokumenty? O Vánocích na Dvojce

Česká televize nabízí speciální program i těm divákům, kteří by nechtěli slavit Vánoce tradičně, ale dají přednost například dokumentům. Pro ně je připraveno vysílání kanálu ČT 2. Chybět v něm nebudou tematické bloky ani alternativní snímky. Jedním z největších taháků Dvojky bude pravděpodobně dokument Váňa o legendárním žokeji Josefu Váňovi. Připraven je na 30. prosince od 22 hodin. Den předtím si budou moci zájemci pustit dokument Věra 68 o nejslavnější české gymnastce Věře Čáslavské. Na Silvestra se bude na Dvojce vysílat například speciál stand up comedy show Na stojáka. Celý koncept svátečního vysílání Dvojky je vytvořen tak, že chce ukázat lidstvo a osudy velkých lidí.

Víkendy budou pojaty tak, aby se dětští diváci nenudili, i pokud budou vstávat velice brzo. Kromě 58 pohádek je připraveno i 40 dětských a rodinných filmů. Během vánoc provede Česká televize diváky i po různých divadelních a koncertních pódiích. Silvestr pak bude rozdělen na dva směry. První je ten tradiční, kdy se diváci setkají i s postavami typu Vladimíra Menšíka, ale jsou připraveny i současné hvězdy. Druhým směrem bude „alternativa“. Jak již bylo řečeno, ČT 2 bude vysílat například speciál Na stojáka (původně tato show běžela na HBO). Chybět nebude ani Neshow, která by měla být „neformální, mladou a lehce vychýlenou zábavou“. Na Dvojce bude vysílán i dokument Ivánku, kamaráde věnující se korupčnímu skandálu, který se v minulostí týkal Českomoravského fotbalového svazu.

Budete o Vánocích sledovat Českou televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).