Hlavní navigace

Trh elektronicky distribuovaných knih roste

11. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Elektronická distribuce knih je opět tématem dne. Zajímavé se neděje jen ve světě, kde Amazon představil druhou verzi své veleúspěšné čtečky Kindle a Google kontroval představením mobilních Google Books. I u nás se něco děje: český distributor Palmknihy se při bilancování dopočítal pěti milionů stažených knih, a to už je také slušné číslo. Bude letošní rok patřit elektronickým knihám? Ano, ovšem jak kde.

Amazon Kindle 2

Na začátku byl jednoduchý nápad největšího internetového prodejce knih Amazon.com: nabídnout podobné řešení jako Apple iTunes, ale pro distribuci knih. A tak si společnost nechala vyvinout čtečku elektronických knih nazvanou Kindle, vybavenou displejem na bázi elektronického papíru a především CDMA modemem. Knihy se dají stahovat a platit přímo prostřednictvím portálu Amazonu mobilně přes americkou síť Sprint, na čtečce lze také odebírat některá periodika, noviny, vyřizovat elektronickou poštu nebo číst RSS kanály. To vše na cestách, za pevné ceny, v nichž jsou datové přenosy započítány. A pokud nechcete odebírat nějaké služby periodicky (noviny), není třeba platit měsíční paušál, jen si za únosných pár stovek dolarů koupit Kindle. V roce 2008 se prodalo podle odhadů přes půl milionu kusů čteček Kindle a tento měsíc Amazon představil druhou verzi nazvanou prostě Kindle 2.

Amazon Kindle 2

Ta doznala změn především vzhledových, je lehčí, tenčí, má lepší e-ink displej se šestnácti odstíny šedi, větší výdrž na baterie i větší paměť. Hezkou funkcí je převod textu na mluvenou řeč, ovšem dialekt stále potěší hlavně fanoušky R2D2. To vše za cenu 360 dolarů a když byste nevěděli, za co utrácet, tak k dispozici je přes 230 000 titulů knih k objednání online.

Základním zádrhelem Kindle zůstává výrazné omezení na region USA, protože jinak než přes síť Sprint se nedají elektronické knihy Amazonu nakupovat. Je to sice logické, firma se tak účinně brání pirátům, z počítače lze nahrávat i jinak pořízené knihy v dalších formátech jako MobiPocket, TXT, PDF a Mobi. Technické řešení a snadná dohoda s operátorem může být jedna část problému, smlouvy s vydavateli vyžadujícími regionální omezení ta druhá. Amazon ovšem na tiskové konferenci k uvedení Kindle 2 upozornil na to, že prodej elektronických knih se podílí deseti procenty na celkovém prodeji knih. A to už není zanedbatelné.

Google Books for Mobile

Google Books na iPhone

Aktivita společnosti Google nazvaná prostě Books je už staršího data: firma postupně scanuje řadu knih. V únoru přišla s verzí služby pro mobilní telefony, kde je vybráno několik tisícovek knížek s již prošlými právy, které si lze číst na adrese http://books.go­ogle.com/m – funguje to na celé řadě mobilů od Windows Mobile, Symbian, BlackBerry až po iPhone. Samozřejmě se musíte smířit s výběrem hlavně postarších titulů, jako je Oliver Twist nebo Napoleonovy paměti, jenže Google si tímto způsobem příjemně testuje trh. S řadou vydavatelů již má podepsané smlouvy o digitální distribuci jejich děl, s řádkou dalších se je snaží uzavřít. Má platební systémy jako Checkout a má marketingovou sílu srovnatelnou s Amazonem, na rozdíl od něj to ovšem s koncovými zákazníky tak dobře neumí. Ale učí se a rychle. Třeba i z tohoto mráčku postupně zaprší.

iPhone tolikrát omílaný

Je až nepříjemné, že v poslední době nemůže vyjít článek o nějakém novém trendu, kde by nebyl zmíněn iPhone. Ani o elektronických knihách. Jenže miliony prodaných kusů, kvalitně čitelný, byť svítící displej (a to není pro čtení knih žádná výhoda), to z něj dělá skvělou cílovou platformu pro elektronické knihy. Aplikace Stanza pro čtení a správu elektronických knih byla stažena za říjen 2008 téměř 400 000 krát. Čtení elektronických knih na iPhone díky Stanze zažívá hotovou renesanci, formát přizpůsobily i české Palmknihy a jsou desítky dalších zdrojů, odkud a jak knihy na Stanze a iPhone číst.

Stanza pro iPhone

Výrobce Stanzy Lexcycle čtečku nedělá z nudy, pomocí ní prodává knihy a v nabídce má přes 100 000 anglických titulů. Knihy lze přes Stanzu také kupovat, čísla prodejů ale nejsou známa.

Nutno podotknout, že podobný úspěch se na konkurenčních platformách zopakovat nepodařilo, u Windows Mobile kvůli roztříštěnosti platformy, u ostatních i kvůli malým displejům.

V Česku kralují Palmknihy

Český trh má většinou tendenci následovat ten americký s notným odstupem, v elektronických knihách to ale tak překvapivě není. Od roku 2000 existuje server Palmknihy.cz nabízející několik tisícovek titulů, přičemž zdaleka ne všechny jsou ty s „propadlými“ právy. Co je příjemné: stahování je zdarma a pro celou řadu platforem. Palmknihy původně nebyly jediným serverem nabízejícím legálně elektronické knihy, eVídky a Neknihy ale nakonec podlehly čekání na přijatelný obchodní model, a tak dnes Palmknihy představují de-facto monopol na českém trhu, když odmyslíme ojedinělé nabídky PDF formátu u některých vydavatelství, které ovšem spíše suplují nabídku titulů, jež už se nevyplatí dotisknout na papír.

Dlouhá historie existence Palmknih umožňuje vysledovat určité trendy. Velkým impulsem pro elektronické knihy byl nástup kvalitnějších mobilních telefonů kolem roku 2004, na které jsme zareagovali nabídkou knih, které je možné číst na mobilních telefonech online. Druhou špičku zažíváme právě nyní, když už je mezi lidmi dostatek zařízení s větším displejem. Elektronické knihy si mohou uživatelé přečíst také na telefonech Apple iPhone, které jsou pro čtení textu zvláště vhodné díky svému čitelnému displeji a přímému propojení s Palmknihami. Nově vzrůstá zájem o specializované čtečky na bázi elektronického papíru, které umožňují při čtení stejný komfort jako běžné knihy, říká Jiří Vlček, spolumajitel projektu.

Palmknihy do ledna letošního roku distribuovaly celkem pět milionů knih, čímž se i v celosvětovém měřítku řadí mezi ojedinělé projekty, za rok 2008 bylo staženo téměř milion knih a trend růstu je příjemně vzestupný.

Počet stažení z Palmknihy.cz

Zdroj: informace provozovatelů Palmknihy.cz

Letos podle Vlčka mají přibýt i atraktivní placené tituly ve spolupráci s jednotlivými nakladatelstvími, jež doposud nabídku na Palmknihách braly jako obranu před rozkradením svých titulů, zajímavou alternativu nebo propagaci.

Největší zájem je o beletrii, lehké čtení na cesty, sci-fi a fantasy. Lidé oceňují, že si knihu mohou stáhnout elektronicky a nemusí řešit neustále rostoucí knihovnu, zvláště když jde o knihy, ke kterým se nevrací tak často, říká Jiří Vlček, vedoucí projektu Palmknihy. Populární jsou také technické texty a historická literatura, hlavně díky tomu, že elektronická verze umožní pohodlné vyhledávání, dodává Vlček.

Chybí levné čtečky i vůle vydavatelů

Problémem nejenom českého trhu je nedostatek levných čteček na bázi elektronického papíru. Uživatelská zkušenost je s nimi naprosto jiná, než u čteček s LCD displeji. Elektronický papír je opravdu něco jako papír: jde o neprůhledný materiál (díky tomu se ani nepodsvěcuje), který elektrickým impulsem změní barvu. Materiál je bistabilní, elektřina je potřeba jen pro změnu barvy, ne pro její udržení, takže dokud znovu stránku nepřestránkujete, zařízení nemusí odebírat proud. Ne každá elektronika se s tím ale vyrovná a umí se po potřebnou dobu uspat, průměrně vystačí baterie lehounké čtečky na 4000 otočení stránek.

Jenže na trhu je jen několik málo modelů, a to celosvětově. Kromě zmíněné Kindle vyrábí e-ink čtečky ještě Iliad, Sony, Hanlin a Booken/CyBook, většina ostatních modelů jsou malosériové výrobky s konstrukčními nedostatky nebo OEM výrobky výše uvedených produktů. Slušný přehled najdete zde. Řada krásně vypadajících čteček existuje jen v pár prototypech a čeká na další Amazon, který si objedná desetitisíce kusů. To způsobuje, že ceny e-ink čteček se nejenom na českém trhu pohybují stále docela vysoko, kolem 200–300 USD. Navíc levné čtečky neumí chráněné formáty, které zase vyžadují vydavatelství ve strachu o svá autorská práva, ve formátech panuje mírný zmatek a není lehké dát do kupy řešení, které by nabídlo lidem slušný komfort, nabídku i cenu.

Readius s 3G rozhraním

Nádherná čtečka Readius s podporou přístupu přes 3G sítě. Dva roky jen prototypem.

BRAND24

Přitom elektronické knihy postihuje to samé, co elektronickou hudbu. Nemilosrdné porušování autorských práv, kdy i například české knihy se záhy objevují na nejrůznějších „warez“ serverech ve vysoké kvalitě a aktuálnosti. Jistě, běžný a slušný zákazník by si knihu za pár desetikorun koupil místo toho, aby ji vyhledával po internetovém undergroundu, jenže nemá šanci.

Budoucnost elektronických knih by měla být světlá. Pořád to není ideální, ale situace se lepší rok od roku.

Přemýšlíte o čtečce elektronických knih?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).