Hlavní navigace

Trh s mobilními daty je pokřivený, ukázal test ČTÚ. Otvírá cestu k jeho regulaci

17. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Český telekomunikační úřad zveřejnil dlouho očekávané výsledky tzv. tříkriteriálního testu, který měl ukázat, jestli je trh s daty dostatečně konkurenční.

Na mobilním trhu s daty v Česku neexistuje dostatečná konkurence, zejména v segmentu rezidentních zákazníků. Český telekomunikační úřad proto navrhuje začít s přímou regulací velkoobchodního mobilního trhu. To jsou ve zkratce závěry tzv. tříkriteriálního testu, jehož výsledek dnes regulátor zveřejnil

Otevřel si tím cestu k možné budoucí regulaci tohoto trhu. Ta je podle českých i evropských pravidel možná jen v případě, že jsou najednou splněna tři základní kritéria:

  1. existence značných a nikoliv dočasných strukturálních, právních nebo regulačních překážek vstupu, 
  2. struktura trhu, který v daném časovém horizontu nesměřuje k účinné hospodářské soutěži, a to s ohledem na stav hospodářské soutěže založené na infrastruktuře a jiné hospodářské soutěže, které vyvolávají překážky vstupu,
  3. samo právo hospodářské soutěže není schopno dostatečně reagovat na uvedené selhání trhu.

Úřad ve svém rozboru (PDF) po několika měsících konstatoval, že všechna tři kritéria jsou na českém mobilním trhu splněna.

Na základě vyhodnocení testu tří kritérií nalezl Úřad bariéry vstupu na trh, shledal, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu neprobíhá efektivní hospodářská soutěž zejména na segmentu rezidentních zákazníků a že právo hospodářské soutěže není dostatečné pro odstranění nalezených problémů. Úřad proto dospěl k závěru, že velkoobchodní trh přístupu k mobilním službám je trhem vhodným pro ex ante regulaci uplatňovanou Úřadem, a proto Úřad navrhuje tento trh zařadit do seznamu relevantních trhů, který vydává opatřením obecné povahy v souladu s ustanovením § 52 Zákona.

Regulátor teď vyhlásil veřejnou konzultaci, ve které se mohou k jeho závěrům do jednoho měsíce vyjádřit jak jednotliví hráči na trhu, tak sami zákazníci mobilních operátorů. 

Po konzultaci by měla přijít samotná analýza trhu a po ní by pak ČTÚ měl rozhodnout, jak bude trh regulovat – zda tedy například nějakým způsobem omezí i ceny. Na výsledek si každopádně ještě dlouhou dobu počkáme – celý proces zabere nejméně několik měsíců.

ČTÚ se svým hodnocením seznámil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, s nímž v otázce hodnocení situace na mobilním trhu úzce spolupracuje. Regulátor testoval trh už od loňského podzimu. 

Operátoři: souhlasíme, trh je pokřivený

Operátoři s regulátorem spolupracují. „Na to, že trh je pokřivený, upozorňujeme už dlouho a aktivitu ČTÚ proto vítáme. S regulátorem na analýze spolupracujeme a dodali jsme všechny potřebné doklady. Je dobře, že úřad se touto situací konečně zabývá, a doufáme, že to povede k řešení skutečných problémů na trhu,“ komentuje novinku mluvčí O2 Lucie Pecháčková.  

„ČTÚ v roce 2016 zveřejnil analýzu trhu č. 8 – přístup a původ volání (originace) ve veřejných mobilních sítích, ve které dospěl k závěru, že žádné ze tří kritérií požadovaných pro zahájení regulace trhu nebylo splněno. Nyní ČTÚ přichází s odlišnou analýzou, se kterou se nejdříve musíme seznámit. Na připomínky máme měsíc. Samozřejmě nás bude zajímat, jak regulátor v analýze zohlednil bezprecedentní sdílení sítí mezi společnostmi O2/CETIN a T-Mobile, které je kritickým problémem českého trhu a které již šetří Evropská komise, a k jakým zásadním změnám od předchozí analýzy na Českém trhu podle ČTÚ došlo,“ dodává mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová

UX DAy - tip 2

Krátce situaci okomentovali i v T-Mobilu. „Dokument ČTÚ prostudujeme a po jeho vyhodnocení se zapojíme do veřejné konzultace,“ shrnuje mluvčí operátora Lukáš Hrabal

A s univerzální všeobjímající odpovědí přispěchala i Asociace provozovatelů mobilních sítí. „Již delší dobu upozorňujeme ČTÚ na pokřivení trhu vlivem takzvaných ‚šedých operátorů‘. Vítáme, že se regulátor ve své zprávě začíná tímto fenoménem vážně zabývat. Zároveň věříme, že se nejedná pouze o laciné gesto na základě trvajícího politického tlaku na náš sektor,“ dodává předseda APMS Jiří Grund.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).