Hlavní navigace

Názor k článku Šifrovací nástroj TrueCrypt končí za poněkud nejasných okolností od JKL - Nějak nechápu proč hledat náhradu nebo cokoliv řešit....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2014 9:27

    JKL (neregistrovaný)

    Nějak nechápu proč hledat náhradu nebo cokoliv řešit. Pro všechny, kdo mají TrueCrypt nainstalovaný se nějakými řečmi na webu vůbec nic nemění - aplikace funguje plně offline a nepotřebuje žádnou podporu.

    A kdo ho nemá a chtěl by jej používat, tak mu bohatě stačí, když si stáhne instalátor poslední verze TrueCryptu 7.1a z jiného zdroje, než z oficiálních stránek.

    Například z download.com nebo pokud má někdo raději české servery, tak je to i na slunecnice.cz, stahuj.cz, dwn.cz a jakémkoli serveru, který nabízí free software.

    Přičemž TrueCrypt má zveřejněné i plné zdrojové kódy, takže i pokud by na něm kdokoliv chtěl pracovat, dál jej vyvíjet nebo různě upravovat, tak mu vůbec nic nebrání.

    "Konec TrueCryptu" tedy nastane až teprve tehdy, když jej všichni dobrovolně odinstalují a dešifrují disky, všichni vymažou jeho instalátory a jeho zdrojové kódy dál nebudou zajímat vůbec žádného vývojáře :-D.

    Ale ono ostatně TrueCrypt není třeba ani nijak vyvíjet a upravovat. Funguje tak jednoduše, že může fungovat neustále bez nutnosti updatu. A vzhledem k tomu, že používá standardní šifry (jako např. AES-256), tak i když se něco změní na fungování procesorů, tak to na funkčnost TrueCryptu nebude mít vliv.

    Evidentně se stalo jen to, že někdo (vláda, nějaká soukromá společnost) zatlačila na majitele domény truecrypt.org a dostal prostě "nabídku, která se neodmítá".
    Takže jediné, co končí je ona doména a server. Ten ovšem nikdo nepotřebuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).