Hlavní navigace

TSGCom spouští WiFi síť MyNET

22. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další WiFi sítí, která byla v Praze (a tentokráte nejen v Praze) v nedávné době uvedena do provozu, je MyNET. Za 495 korun měsíčně nabízí nepočítanou linku o rychlosti 64 kbit/s s možností telefonních hovorů a navíc zajímavý obchodní model, prostřednictvím něhož si člověk může na připojení k Internetu přivydělat.

Mezi společnostmi, které se rozhodly spustit vlastní WiFi síť, se minulý týden objevilo i jméno firmy TSGCom. Běžnému člověku tento název patrně nic neřekne, avšak znalci mobilních telekomunikací se již možná setkali s její mateřskou nadnárodní společností TSG Telecomm Solutions Group, která se zabývá stavbou telekomunikační infrastruktury. V České republice se podílela na výstavbě sítí snad všech mobilních operátorů.

TSGCom až donedávna na poskytování služeb koncovým zákazníkům vůbec nepomýšlela, dokud ji nenapadlo svézt se na vlně všeobecného zájmu o WiFi. Původně se uvažovalo o sousedním Německu (konkrétně o pokrytí benzínových čerpadel v okolí dálnic), ale nakonec z toho sešlo. Myšlenka WiFi však v TSGCom nezapadla a nakonec byla oprášena v České republice.

MyNET se od ostatních českých WiFi sítí liší především tím, že je postavena na vlastním hardwaru a softwaru, jehož vývoj v České republice probíhá. Jmenovitě se jedná o jednotky Smart Access Point (SAP) se dvěma WiFi adaptéry a Smart Station (SS jsou vlastně tři SAP se zdrojem, osmi programovatelnými čidly a baterií, která jej v závislosti na počtu aktivovaných SAP udrží při životě až 36 hodin), jež podporují standardy IEEE 802.11 a, b a g.

Jednotky jsou osazeny procesory o taktu 266 MHz, což znamená, že jsou z hlediska výkonu oproti konkurenci značně naddimenzovány a dává jim to záruku delší životnosti (v případě potřeby upgradu se pouze vytrhají příslušné karty a zasadí karty nové…). Hardware je obsluhován vlastní distribucí operačního systému založeného na FreeBSD s upravenými ovladači.

To umožnilo vyřešit některá problematická místa standardu IEEE 802.11, jakým je například automatické bridgování, které umožňuje mezi počítači připojenými k jednomu přístupovému bodu přenášet libovolné (třeba i značně velké) objemy dat, aniž by tato data prošla billingovým systémem sítě.

Technologie přístupových bodů TSGCom je do značné míry zvláštní, protože nejsou připojeny do žádné páteřní sítě. Lze je připojit (na rozdíl od mnoha jiných technických řešení bez routeru) k libovolnému internetovému připojení, které je v dané lokalitě dostupné – například ADSL nebo kabelové televizi.

Na této hardwarové platformě pak TSGCom nabízí přístup k Internetu a telefonním službám (jejichž „subdodavatelem“ je Fayn, nabízející v rámci sítě volání zdarma) od 465 korun měsíčně za linku o rychlosti 64 kbit/s s n­eomezeným přenosem dat (více viz oficiální ceník).

V současné době je takto možné se připojit v Praze na Barandově, v Holešovicích, Ládví a Opatově, přičemž se chystají i další lokality. Mimo Prahu je pak prostřednictvím lokálního partnera (mimopražské sítě jsou vždy provozovány prostřednictvím lokálních partnerů) nabízeno internetové připojení v Českém Krumlově – kde je šest hotspotů -, pracuje se na pokrytí několika vesnic na Chomutovsku a v nejbližší době by měla být služba (či spíše služby) dostupná v dalších 20 městech v České republice.

TSGCom tvrdí, že poskytování Internetu není její prioritou a prioritou není ani obchod (resp. zaměřování se na obchodní zákazníky). Jedná se především o vyzkoušení hardwarové a softwarové platformy, která by měla být následně nasazena v dalších projektech TSGCom v Arménii, na Filipínách, v Malajsii, Thajsku či Spojených státech).

Co je však na síti MyNET zajímavé, je řešení MyNET iBOX. Jedná se vlastně o SAP vybavený specifickým softwarem, který si za 12, resp. 14 tisíc (za duální jednotku) korun může pořídit kdokoli a jeho prostřednictvím nabízet připojení k Internetu ve „své“ lokalitě, resp. na svém internetovém připojení.

TSGCom u každého iBOXu zabezpečuje billing, dohled a helpdesk (pro jeho uživatele), přičemž z inkasovaného poplatku vyplácí provozovateli iBOXu u linky o základní rychlosti 64 kbit/s 40 haléřů za jeden přenesený MB, maximálně však 400 korun za jednoho uživatele měsíčně. TSGCom tvrdí, že na základních rychlostech takřka nevydělává, zajímavé jsou prý ty vyšší.

BRAND24

Člověku to tak vlastně umožňuje „zlevnit“ si pro sebe vlastní internetové připojení tím, že mu uživatelé jeho hotspotu budou vydělávat třeba tři čtyři tisíce korun měsíčně. TSGCom přitom hlídá, aby nedocházelo k nadměrnému přeprodávání konektivity (maximální agregace je 1:4) a současně aby nedocházelo k předražování služeb.

Toto je varianta iBOXu Obytná zóna, TSGCom nabízí ještě alternativy Kavárna a Obytné místo, které se od sebe liší možnostmi tarifikace uživatelů. Kupříkladu kavárna funguje prostřednictvím aktivačních kupónů s časovou či datovou tarifikací, Veřejné místo zase nenabízí použití měsíčního paušálu atd.

Chtěli byste provozovat vlastní MyNET iBOX?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).