Hlavní navigace

Názor k článku Turbo Internet: Vodafone nasadí LTE v pásmu 900 MHz od Hobbit - A další taková věc. Stav je zakonzervován, i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 11. 2013 11:43

    Hobbit (neregistrovaný)

    A další taková věc. Stav je zakonzervován, i když se aukce uskuteční. Účastní se jí pouze tři hráči, T-Mobile, Vodafone a PPF. Uvidíme, zda PPF spustí čtvrtého jakooperátora kterej, světe div se, využije síť Telefonicy, možná výměnou za "sdílení" spektra, které takto PPF získá pěkně téměř za vyvolávací cenu, jinými slovy takto budou okradeni daňový poplatníci ČR ve prospěch nejbohatšího Čecha). Čtvrtý operátor může PPF sloužit jako lowcost brand.

    Co se týká LTE technologie a výstavby. SAMOZŘEJMĚ, že všichni využijí existující síť základnovek. Pokrývá prakticky celé území a je budována na 900 MHz, tudíž na 800 MHz se pokrytí ještě o něco zlepší. 1800 MHz nelze plnohodnotně použít, protože pro zcela srovnatelné pokrytí s držitelem 800 MHz by to znamenalo poměrně výraznou výstavbu, navíc GSM hlas nelze v dohledné době snadno někam odlifrovat. Pro rychlé, levné a kvalitní pokrytí pro následujících 3-5 let je 800 MHz obrovská konkurenční výhoda.
    Stejně tak ty softwarová rádia - moc pěkná věc, v čiré teorii. V praxi to téměř vždy znamená nové karty a často i nové antény nebo zesilovače, tudíž stejně musíte na základnovku a něco tam instalovat. Ale hlavně potřebujete přenosové trasy a to je největší bolest. Žádným softwarovým čudlíkem neuděláte z pár megabitových rádiových pojítek optiku, nebo alespoň 100 Mbit rádia. A bez nich by vám sice na mobilu svítilo LTE, ale pojede to stále jako EDGE.

    LTE na 900 MHz je v současné době pejsek a kočička, protože tahle frekvence prostě není volná a nemůže být rychle uvolněna. Kdyby se podařilo uvolnit aspoň 5MHz, tak každej rozumnej operátor na tom spustí 3G, protože daleko více zařízení a mobilů tuto frekvenci a technologii už dávno podporuje, takže by z toho benefitovalo mnohem více zákazníků. LTE na 3MHz 900 pásma je opravdu z nouze cnost s horšími rychlostmi, než 3G, ale stále obrovský skok proti EDGE, takže smysl to má, i když koordinovat provoz GSM a LTE v oblastech, které budou hraničit s GSM hlasem, bude asi docela výzva a nedivil bych se, kdyby to mělo negativní dopad pro GSM hlas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).