Hlavní navigace

Týden ve znamení Primy: nový kanál, nové pořady a v plánu také HD vysílání

2. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Společnost FTV Prima, provozovatel kanálů pod hlavičkou Prima, na přelomu ledna a února odtajnila řadu novinek. Jednou z nejpříjemnějších je start Primy Zoom.

Prima bude vysílat možná už letos v nativním HD

Prima family jako vlajkový kanál Prima Group je v současné době jedinou z velkých televizí, která doposud nenabídla vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). V HD už pořady ke svým divákům distribuuje Česká televize (dokonce na dvou programech), Nova (s placenou Novou Sport také dvě stanice) i TV Barrandov. Pravděpodobně jedinou výjimkou na Primě family je tak Autosalon, který vysílá každou sobotu před devátou hodinou ranní a přináší dle své charakteristiky „světové novinky, nelítostné testy i koncepty budoucnosti“.

V tomto roce chceme rozhodně něco s kvalitou HD vysílání udělat a připravujeme jeden projekt, který bude k HD vysílání směřovat. Víc bych k tomu ale nerad prozrazoval, řekl serveru DigiZone.cz po tiskové konferenci k jarnímu programovému schématu novopečený generální ředitel FTV Prima Martin Konrád. Pro zajímavost připomeňme, že zmínka o HD vysílání tehdejší Primy se na DigiZone.cz objevila poprvé už v květnu 2009, tedy téměř před čtyřmi lety, a to v souvislosti s distribucí upscalovaného (přepočítávaného programu) v multiplexu 3.

V tomto roce chceme rozhodně něco s kvalitou HD vysílání udělat a připravuje jeden projekt, který bude k HD vysílání směřovat, slíbil nový generální ředitel FTV Prima Martin Konrád.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

V tomto roce chceme rozhodně něco s kvalitou HD vysílání udělat a připravuje jeden projekt, který bude k HD vysílání směřovat, slíbil nový generální ředitel FTV Prima Martin Konrád.

Lukáš Polák: Prima chce začít vysílat konečně v nativním HD, na jaro chystá jeden utajený projekt

Odstartovala Prima Zoom, nový kanál FTV Prima

Úderem osmé hodiny večer včera zahájil vysílání v pořadí už čtvrtý televizní kanál skupiny Prima, dokumentární Prima Zoom. Program, který cílí na podobné publikum jako ČT 2 a inspiroval se i výsledky sledovanosti veřejnoprávní Dvojky, však nenaladí úplně všichni diváci. Stejně jako Prima love totiž vysílá primárně v celoplošném pozemním multiplexu 3, který má horší pokrytí než multiplex 2 s prvními dvěma kanály Primy – Primou family a Primou Cool. Televizní novinku tak pozemní cestou nechytí třeba lidé na Domažlicku, Příbramsku, v okolí Sázavy, Beskyd, na Břeclavsku nebo Znojemsku.

Horší signál multiplexu 3 mají i nadále diváci na Liberecku a části severovýchodních Čech, kde se navzájem ruší dva vysílače: Černá hora a Ještěd tu šíří tuto vysílací síť na shodném kanálu 60, aniž by šlo o jednofrekvenční síť. Kvůli tomu programy multiplexu 3 nenaladí, nebo jen s obtížemi, i diváci, kteří bydlí i přímo pod Ještědem nebo na dohled od Černé hory. Situace je ale podle Českých Radiokomunikací, které síť prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech Digital Group (CDG) provozují, neřešitelná, protože Český telekomunikační úřad (ČTÚ) třetímu multiplexu dosud nepřidělil náhradní vysílací kanál, který by využila na jednom z těchto vysílačů.

Prima Zoom bude vítaným rozšířením základních programových nabídek operátorů Skylink a CS Link.
Autor: FTV Prima

Prima Zoom bude vítaným rozšířením základních programových nabídek operátorů Skylink a CS Link. Dostupná je i prostřednictvím DVB-T a nechybí ani u kabelových a IPTV operátorů.

Jan Potůček: Startuje Prima Zoom, čtvrtý kanál skupiny Prima. Nenaladí ho ale všichni

Lukáš Polák: Společnost UPC umístila Primu Zoom i do svého kabelového DVB-T multiplexu

Sport TV připravuje vysílání v HD kvalitě

Další sportovní kanál v češtině začne vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Do několika týdnů by měla HD verzi spustit jedna z dvojice stanic Sport 1 a Sport 2, které v Česku provozuje společnost Chello Central Europe. Firma to ve středu oficiálně potvrdila na svojí stránce na Facebooku, aniž by upřesnila, o který z kanálů půjde a uvedla přesný termín startu HD vysílání.

“Milujete Messiho s Ronaldem? Milujete Klepiše a Šatana? Určitě ano – a už brzy uvidíte vaše oblíbené hráče tak ostře, jako byste byli přímo na stadionu! Je to tak, SportTV spustí HD verzi jedné ze svých dvou stanic už v nejbližších týdnech. Začněte žádat u vašeho operátora. Brzy řekneme víc,” napsal na sociální síti Jakub Švestka z Chello Central Europe. Firma má stejného vlastníka jako největší česká kabelová společnost UPC – mediální skupinu Liberty Global.

Jan Potůček: Sport 1 nebo Sport 2 budou v Česku vysílat v HD kvalitě. Start slibují do několika týdnů

Stručně

Na konec února naplánovala televize Nova start svého sedmého televizního kanálu, stanice Telka. Oznámila to v úterý v oficiální tiskové zprávě k oslavám 19. výročí zahájení vysílání. Zároveň potvrdila, že Telka bude vysílat stejně jako Fanda a Smíchov v pozemním multiplexu 4.

Jan Potůček: Telka odstartuje na konci února. Na závěr oslav 19 let vysílání televize Nova

Celoplošná stanice Pětka, která sama sebe charakterizuje jako „televizi plnou české zábavy“, zůstává stále aspirantem na nejkratší televizní projekt v České republice. Pětku sice převzal nový vlastník, podle informací DigiZone.cz jde o majitele vydavatelství Mladá fronta Františka Savova, televize ale od něho doposud neviděla žádné peníze.

Lukáš Polák: Pětce hrozí přerušení vysílání. Chybí jí peníze od nového vlastníka

Jan Potůček: Nechává nový majitel Pětku schválně vyhladovět? A je to Savov, nebo Soukup?

Příbramská společnost Teleko, která byla v České republice prvním provozovatelem digitálního rozhlasu, expandovala s touto technologií do další lokality v severních Čechách, konkrétně na „ústecký“ vysílač Milešovka.

Lukáš Polák: Teleko spustilo digitální rozhlas z Milešovky, prozatím s omezeným výkonem

Autor textu má v hledáčku tuner Yamaha T-D500. "Tranzistorák", i když s upraveným vstupem pro anténu, není pro dálkový příjem úplně vhodným kanditátem.
Autor: de.yamaha.com

Tuner Yamaha T-D500 sloužící pro poslech digitálního rozhlasu je i vhodným kandidátem pro dálkový příjem.

Hned čtyři varianty názvu a loga připravovaného dětského kanálu, který chce spustit letos v září, si nechala u patentového úřadu zapsat Česká televize. Kromě obligátní ČT 3, což má být pouze pracovní název chystané stanice, jde o názvy ČT ahoj, ČT :D (grafické zobrazení smajlíku, pozn. red.) a ČT D.

Jan Potůček: Česká televize si registruje názvy dětského kanálu. Kromě ČT 3 i ČT ahoj a ČT :D

Český éter je od 1. února 2013 o jednu televizi chudší. Svou existenci ukončil podle plánu severočeský program Genus Plus, který byl pozemní cestou šířen prostřednictvím vysílačů Ještěd a Černá hora.

Lukáš Polák: Liberecká televize Genus Plus je minulostí. Podívejte se na její poslední minuty

BRAND24

Hudební kanál Óčko, který je volně šířen na satelitu Astra 3B a také prostřednictvím pozemního digitálního vysílání, přerušil tradici svých výročních cen, jež uděloval převážně mladým umělcům v několika kategoriích, mj. Zpěvák roku, Zpěvačka roku nebo Skupina roku. Televize to oznámila prostřednictvím stručného tiskového vyjádření.

Lukáš Polák: Óčko nečekaně zrušilo svoje výroční hudební ceny. Přesný důvod tají

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).