Hlavní navigace

Týdenní revize: broadband za každou cenu

6. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Bude nový rok rokem vysokorychlostního připojení? Na vyspělý svět máme každopádně co dohánět, takže by větší úsilí poskytovatelů i státu bylo sympatické. V Praze se už například objevil broadband z elektrické zásuvky, ale nejpoužívanější konkurenční tarify mezitím výrazně zrychlily. Zjistili jsme, že děti i rodiče podceňují rizika na Internetu a také to, že se Internet rozpadá. Telefonovat se však přes něj ještě dá.

Přelom roku už tradičně vyzývá k rekapitulacím a výhledům, kteroužto výzvu na Lupě samozřejmě každým rokem statečně přijímáme. Jedním z možných témat je svět českých elektronických komunikací, tedy poskytovatelů, operátorů, legislativy apod. Ve zdánlivě nudné oblasti se toho přitom loni odehrálo dost: významně pokročila konsolidace trhu operátorů (formou akvizic i přejmenování), změna se objevila i v předsednictví Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), s čímž souvisejí slavné analýzy místního trhu, „začalo“ se s digitalizací televizního vysílání atd.
Jiří Peterka: České elektronické komunikace v roce 2006

Ivan Langer je novým šéfem státního resortu informatiky, který si dal za úkol zrušit – tedy alespoň v jeho samostatné ministerské podobě. Jako o novém člověku na novém místě o něm koluje řada mýtů a pověr, které jsme se rozhodli uvést na pravou míru – a vzali jsme si k tomu na pomoc jeho vlastní prezentaci. Díky ní už dnes víme, že Ivan Langer má s informatikou úplně jiné záměry, než jaké se mu podsouvají!
Redakce: Ivan Langer: nechci informatiku zrušit, ale polidštit 

A u politických dopadů na rozvoj informatiky ještě zůstaneme. Koaliční smlouva změnila statut chystané Rady vlády pro rozvoj informační společnosti. Místo poradního orgánu vlády má jít o strategický a koncepční orgán státu. Nově vypsaná výběrová řízení na KIVS (Komunikační infrastrukturu veřejné správy) zase počítají s cenou do 11,5 miliardy (bez DPH) za čtyři roky za hlasové a datové služby. Je to málo, nebo příliš? Rada ČTÚ stihla vydat Technický plán přechodu.
Jiří Peterka: Stalo se: KIVS za 11,5 miliardy

Kromě politiků ohrožují zdárný rozvoj Internetu a adopce jeho technologií i další nebezpečné jevy – třeba sociální hrozby, plynoucí z anonymní a vzdálené komunikace. Těmi jsou nejvíce ohroženy děti a mladiství, přičemž na jejich rodičích a škole by mělo ležet břemeno prevence a ponaučení. Jenže jak se ukazuje, ani rodiče nemají o hrozbách na Internetu valné ponětí, přičemž jejich děti se zde často chovají přímo hazardérsky. Kde je chyba?
Jan Rylich: Děti i rodiče podceňují rizika na Internetu

Změní Internet svět, nebo změní svět Internet? Stará otázka, jejíž odpověď začíná dostávat jasnější obrysy. Původní naděje na to, jak globální síť zboří politické a geografické hranice, vzaly za své a místo toho se ukazuje, že i Internet má své hranice. Vytváří je přitom ochotně provozovatelé služeb, kteří mnohdy sami doufali, že jim síť bez hranic pomůže získat nové zákazníky. Jaká je tedy současná situace s bezbřehostí Internetu a budoucí předpokládaný vývoj?
Pavel Houser: Rádoby globální médium aneb Jak se Internet rozpadá

Jednou z příčin úspěchů Googlu mezi vývojáři je jeho nabídka aplikačních rozhraní pro snadné použití některých zajímavých služeb na vašich stránkách. Se svým API pro mapy nedávno přišel také Seznam. Svázal je však s několika omezeními, které mohou některé zájemce o integraci map Seznamu odradit.
Online blog na Lupě: API Mapy – příliš mnoho omezení

Situace s broadbandem – vysokorychlostním připojením – se v Česku dlouhodobě zlepšuje, ale asi žádný stav nebude pro koncové uživatele dost dobrý. A je snadno doložitelné, že za vyspělou Evropou stále zaostáváme v parametrech i cenách. Přesto i loni došlo k několika významným událostem, které nás k lepší společnosti znovu o kousek přisunuly.
Martin Vyleťal: Broadband v roce 2006: zvýšení rychlostí a konsolidace trhu

Co se nám dnes zdá jako samozřejmé, mohlo být (a často bylo) ještě před pár lety jen představou vizionářů. Moderní technologie navíc často kromě svého původního účelu přináší netušené možnosti do spousty souvisejících oblastí běžného života, které je jen těžké předvídat. Někdy se však přece zadaří a vy zpětně cítíte hrdost nad tím, jak dobře se vám povedlo nový trend předpovědět… Anebo také ne.
Pavel Houser: Jak jsem byl alespoň jednou vizionářem

Další z těžko prostupných oblastí nových technologií bývají nová slova, označení a… zkratky. Máte pocit, že znáte každou, týkající se informačních a komunikačních technologií? A kolik myslíte, že jich vlastně existuje? Hádáte-li pár tisíc, jste pořádně vedle. Situace je mnohem horší. A podle současné produkce je možné soudit, že bude ještě hůř…
Rita Pužmanová: Zkratky, kam se podíváš

V moderní době již není místo pro operátorku ručně přepojující jednotlivé účastníky, která tak vlastně vytvářela hovory, ukončovala je a nabízela všechny dostupné funkce. Rozmachu Internetu a všech počítačových sítí jako takových se také přizpůsobily technologie telefonování. Nový seriál o VoIP vám představí vše podstatné, co byste o internetové telefonii měli vědět.
Ondřej Bitto: Jak se volá přes Internet: základy VoIP

Sklik, inzertní kontextový systém Seznamu, přišel se dvěma novinkami: možnost přístupu pro více uživatelů a funkce exportu a importu dat pro větší množství klíčových slov a celých kampaní.
Blog Marka Zábrodského na Lupě: Sklik má nové funkce

BRAND24

Průměrné rychlosti nejčastějších typů českých přípojek se během loňského roku zvedly o celých 82 procent. Pohyby se však lišily jak podle různých poskytovatelů, tak i napříč jednotlivými tarify. Ne vždy však se zvyšováním rychlostí šly ruku v ruce vyšší datové limity, které naopak často přestávají současným potřebám svých uživatelů stačit.
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Nejpoužívanější DSL služby vloni zrychlily o 82 %

Zajímavými parametry však disponuje i aktuální novinka, vysokorychlostní Internet po rozvodech elektrické energie. Tu začala komerčně nabízet společnost ElectraStar, zatím jen v části Prahy, ale v plánu je zřejmě pokrytí celé metropole. Jak vychází „elektrický Internet“ ve srovnání se svými staršími a tradičními konkurenty? A jaké jsou další plány a možnosti na rozvoj sítě a nabídky?
Jiří Peterka: Pražský Internet ze zásuvky má velké ambice

Chtěli byste mít Internet ze zásuvky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).