Hlavní navigace

Týdenní revize: čekání na budoucnost

23. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden poodhalil mnohé z očekávaných novinek a technologických trendů dneška - Karneval nabízí hlasové služby, CZ.NIC spouští systém ENUM, týdeník Respekt představil své blogy. Zhodnotili jsme také možnosti gridů, zjistili, jak jsou na tom s bezpečností WiFi sítě v Praze a české internetové bankovnictví. Máte také svého virtuálního přítele?

Někteří politici zřejmě stále žijí v době telefonní, ač kolem už dávno s úspěchem sviští časy Internetu. Jinak by se nemohlo stát, že zatímco státní podpora rozvoje broadbandu zhusta končí ostudami typu Indoš či některými podivnými broadbandovými dotacemi, budeme platit sociálně slabším příspěvek na telefon. Na pohled srozumitelná otázka, zda je dnes více nepostradatelnou součástí života telefon či Internet, tak bohužel spadla do nesrozumitelné ideologické vřavy. Alespoň že nový zákon počítá i s telefony mobilními a nejen s tím pevným…
Jiří Peterka: Stalo se: telefon pro chudé

Google, jehož jméno je v aktuálních týdnech nejčastěji spojováno s jeho vstupem na trh v České republice, rád přicházívá s neobvyklými projekty. Kromě těch ryze virtuálních tak někdy překvapí i v nečekaných oblastech, jako je třeba dobročinnost. Ačkoliv – není dobročinnost jako výdělečná dobročinnost. Google totiž svým novým fondem nepodpoří jen tak kdekoho, ale spíš zajímavé a komerčně nadějné projekty. A jeden tip bychom pro něj rovnou už měli: miniaturní turbíny místo baterií.
Blog Františka Fuky na Lupě: Dobročinný Google a Turbína místo baterky?!

Zatímco dříve se s oblibou předvídal zánik některých tradičních médií pod tlakem Internetu, dnes můžeme být svědky potvrzování tezí známého médiologa Marshalla McLuhana: média se navzájem neničí, nýbrž splývají – konvergují. Internet tak zatím nelikviduje televizi (a o výsledku jejich konvergence si můžete přečíst v naší speciální příloze), stejně jako třeba ani telefon (internetová telefonie je již dostatečně „profláknutým“ pojmem). Kabeloví operátoři tak nabízí hlasové služby a telefonní poskytovatelé zase televizi. Karneval představil svoji hlasovou nabídku právě před pár dny. Jaká tedy je? A obstojí ve srovnání s „tradičními“ operátory? Co se týče spolehlivosti infolinek, nemají si podle některých zkušeností tyto dva „světy“ co vyčítat…
Martin Vyleťal: Karneval nabízí hlasové služby
Nishkamův blog na Lupě: Jak dlouho dokážete čekat na to, než se vám ozve operátor technické podpory O2?

Seznam, česká portálová jednička, experimentuje s novým typem vyhledávání. Zcela podle trendů nesmí chybět technologie AJAX, uživateli se vychází vstříc do té míry, že po zadání fráze nemusíte dotaz odesílat. Výhody nových technologií však mají i své mouchy (dvojnásob, jsou-li nasazeny „předčasně“). Jde tedy o správnou cestu, nebo jen o zajímavý experiment?
Blog „Lrv“ na Lupě: Albert (Einstein?) od Seznamu

Firma Meta Machina, která proslula svým výměnným systémem eD2K, se omlouvá, zavírá krám a platí. Ochránci autorských práv udělali další krok k tomu, aby se jejich „intelektuální vlastnictví“ šířilo Internetem zcela lavinovitě a bez kontroly. Je to skutečně onen cíl, ke kterému nahrávací společnosti směřují? Současná situace, kdy nestačí držet krok s vývojem, a tak se za něj snaží ostatní trestat, každopádně nesvědčí nikomu.
Vojtěch Bednář: Poctivost za všechny peníze

Zajímá-li vás bezpečnost sítí, jistě jste na Lupě nevynechali populární seriály o odposleších na Ethernetu a obraně proti nim. Nyní pro vás pravidelně přinášíme další bezpečnostně-naučný kousek, a sice seriál o DoS (denial of service) útocích. V jeho třetím dílu jsme se podívali na ty nejnebezpečnější DoS útoky. Kromě toho jsme prozkoumali i útoky, které vysávají systémové prostředky. V konkrétních útocích byly detailněji rozeberány útoky Teardrop (slza) a Ping of death (Ping smrti).
Martin Haller: Denial of Service (DoS) útoky: typy využívající chyb a vyčerpání systémových prostředků (1.)

Případ okradených klientů Komerční banky (KB) znovu otevřel diskusi o bezpečnosti internetového bankovnictví. Účty několika klientů KB někdo vykradl na konci letošního července, zneužití zaznamenala i Česká spořitelna (ČS). Obě banky tvrdí, že nedošlo k prolomení vnitřního systému banky, ale že problém vznikl neopatrným chováním jejich klientů, kdy klienti sami neprozřetelně poskytli přístupové údaje podvodníkům. Jak jsou na tom tedy vlastně české banky s bezpečností svého e-bankingu?
Helena Nykodýmová: Jak je to s bezpečností internetového bankovnictví?

Virtuální přátelství je vedle internetových vztahů hojně diskutovaným fenoménem mezi (nejen mladými) uživateli Internetu. A oba úkazy mají samozřejmě své výhody i úskalí. Na Internetu lze jistě být atraktivní, ale je možné být zde i dobrým přítelem se vším všudy? Kolik lidí se setkává se svými online přáteli i v realitě? Kdo má online přátel více a kdo méně – mladí, staří, ženy, či muži?
David Šmahel: Virtuální přátelství: je běžné, či nikoliv?

Zatuhlá politická situace se konečně trochu pohnula, což se překvapivě obratem promítlo i do oblasti informatiky a jejího státního řízení. Nový ministr informatiky provedl restrukturalizaci svého úřadu a začal podnikat první kroky k jeho zrušení. Naznačil také své hlavní priority a plány. V oblasti e-governmentu jsou snad až nereálně ambiciózní, v oblasti pošt přiměřené a u elektronického podpisu a elektronických komunikací nulové. Iniciovat řešení problému digitalizace se v brzké době nechystá.
Jiří Peterka: Quo vadis, informatiko?

Gridy jsou jednou z poměrně skloňovaných metod distribuovaných výpočtů. Na Lupě jim nyní věnujeme nový seriál, přičemž v prvním díle jsme naznačili jejich možnosti ve dvou extrémech: jednak v oblasti výzkumu elementárních částic a jednak v podnikatelské sféře. Jak se ale vůbec ke gridu dostat s vlastními úlohami a jak se naučit s ním pracovat, na to dává jednu z odpovědí EGEE grid.
Rita Pužmanová: Připojte se ke gridu EGEE

Blogy jsou stále jednou z novinek nových médií, alespoň pro tradiční (tištěná) média. Jen málokterý titul se odhodlal pokusit se naskočit na vlnu popularity (alespoň proklamované) blogů a přidat jejich čtenáře mezi své. Na Internetu je situace samozřejmě snazší, o čemž svědčí i obliba blogů na Lupě. Z českých tištěných týdeníků se nově rozhodl potenciál blogů využít Respekt. Jak celý podnik pojal a jaký lze očekávat výsledek?
Jan Ambrož: Budou mít blogy konečně Respekt?

Tištěná média se ostatně s těmi novými potýkají na více frontách – a jednou z nich je bohužel i neporozumění specifikům a výhodám, ze kterých mohou tradiční tituly na webu těžit (situace je tak obdobná, i když naštěstí ne tak vyhrocená, jako u Internetu a nahrávacího průmyslu). Belgický deník Le Soir tak žaloval Google za to, že do svých Google News bez svolení přebírá titulky a první věty z jeho článků. Google na soudní rozhodnutí reagoval rychle a vzorně – stáhl veškeré odkazy na Le Soir jak z Google News, tak z vyhledávání. Vynahradí Le Soir úbytek čtenářů ten pocit vítězství?
Blog Františka Fuky na Lupě: Google vrací úder (belgickým novinám)

V České republice byl nedávno spuštěn testovací provoz systému ENUM, včetně možnosti registrace ENUM domén. Jde o novinku, která má velký a zajímavý potenciál, byť dnes z něj dokážeme využít jen malou část. Možná proto, že to nejtěžší na celém ENUMu je vysvětlit, o co vlastně jde. Rozhodli jsme se proto pro vás přichystat několik článků, které by vám s orientací v nové technologii měly pomoci – a začali jsme opravdu od základů.
Jiří Peterka: Co je ENUM?

BRAND24

České aukční servery zatím nedosahují obliby, jakou by mohly – možná pro zatím malý trh, pro donedávna nerozvinuté podmínky online plateb v ČR a z dalších důvodů. Přesto jich vedle sebe existuje překvapivé množství, přičemž pro nezasvěceného není snadné odhalit výhody a slabiny každého z nich. Nejen pro takovou příležitost vám může přijít vhod pohled někoho, kdo si již práci s průzkumem aukcí na českém Internetu dal.
Blog „Plemp“ na Lupě: Prodá Jan Železný tretry přes Internet?

WiFi sítě se v České republice těší mimořádné oblibě, což je výsledkem více faktorů – jedním z těch hlavních je např. dlouhodbě nedostatečná situace s dostupností (nejen technickou) ADSL připojení. S množstvím WiFi sítí však souvisí i otázka bezpečnosti, kterou není zrovna vhodné podceňovat. Nedávný průzkum společnosti Ernst and Young v Praze potvrdil obecné očekávání – zabezpečených WiFi sítí je stále méně, než by mělo.
Daniel Dočekal: V Praze je nejmenší procento zabezpečených WiFi bodů

Provozujete WiFi síť?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).