Hlavní navigace

Týdenní revize: český Internet znovu o kousek světovější

2. 9. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
V končícím týdnu jsme byli svědky přiblížení internetových služeb v ČR vyspělému světu - PayPal nám umožnil přijímat platby a O2 ("světově" přejmenovaná česká Telefónika) představila komerční provoz své IPTV. Samozřejmě lze říci, že i to je málo. A tak tu máme další novinky: Google je plně český, Atlas má novou homepage (a chystá ji i Centrum), novou značku a strategii mají i Radiokomunikace. Věříte na Web 2.0? My známe službu typu Web 3.0!

Začněme trochu netradičně přestávkou. A rovnou přestávkou zdravotní, která by měla povzbudit svalstvo a šlachy, které se vám možná za těch deset hodin u počítače každý den už trochu zkracují (ať už to víte, nebo ne). V zápalu práce je přitom tak těžké se od ní odtrhovat – vždyť kdo by kvůli pár cvikům vstával od dalšího rozdělaného báječného projektu (třeba typu Web 2.0 – viz dále). Právě pro takové případy je tu jedna užitečná pomůcka. Pokud byste váhali, samozřejmě ji najdete na Internetu…
Outsiderův blog na Lupě: Pracujete s počítačem? Naordinujte si přestávky.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dokončil analýzy relevantních trhů. Ovšem Evropská komise měla k některým z nich výhrady. Například u velkoobchodního trhu s broadbandem požadovala zavedení bitstreamu a regulaci velkoobchodních cen. Ale ČTÚ tyto připomínky neakceptoval. Místo toho slíbil alespoň technická opatření u přístupu na IP vrstvě.
Jiří Peterka: Stalo se: ČTÚ proti Evropské komisi

Potíže s Webem 2.0 evidentně nekončí. Poté, co jsme zjistili, že vlastně nejde o žádnou revoluci, je tu pokus o jeho rehabilitaci v rámci krátké internetové historie – beta služby Googlu a socioware možná neznamenají předěl, ale filosofický rámec určitě. A aby toho nebylo málo, přichází možná první služba Web 3.0 – DivX Stage6. Oč jde? O nic méně než videohosting o konečně slušné kvalitě. Tedy kvalitě uchovávaných filmů. Dočkáme se brzo internetové náhražky domácích videoarchivů tak, jako se nyní na servery přesunují třeba textové dokumenty?
Blog Guy Peterse na Lupě: Je Web 2.0 módní slovo?
Jilmův blog na Lupě: DivX Stage6 zahajuje web 3.0 éru

Telefónica O2 tento týden podle očekávání představila svoji službu internetového televizního vysílání (IPTV) v komerčním provozu. Na českém telekomunikačním trhu však bylo už předtím několik dalších poskytovatelů, hlásících se k IPTV. Někteří jsou již ve fázi zkušebního či pilotního provozu, jiní se na tento krok teprve připravují. Co mohou svým zákazníkům nabídnout?
Martin Vyleťal: Kde si v Česku naladit IPTV?

Máte pocit, že je v Česku nedostatek kvalitních IT pracovníků? Pokud ano, jste zřejmě zaměstnavatel – a naopak. Čím dál více firem totiž (soudě dle jejich nářků) nemůže sehnat skutečné odborníky, i když by jim rády dobře zaplatily. Čím to je? Přečtěte si názor zástupce jedné z nich.
Blog společnosti Beneta.cz na Lupě: IT specialista v ČR: druh na pokraji vyhynutí?!

PayPal je v zámoří i v Evropě velmi oblíbený (mikro)platební systém. O jeho zavedení do České republiky mohli příznivci online transakcí dlouho jenom snít, protože rozvoji mikroplateb dlouho bránily legislativní a trochu i tržní podmínky. Nyní se však PayPal otevřel českým uživatelům naplno, když oznámil, že umožní i přijímat platby (obchodníkům i dalším). Co všechno tedy nyní můžeme od této služby očekávat?
S trochou ironie dodejme, že možná i to, že se na některých stránkách s poněkud „vlezlým“ obsahem (a ve spamech) začne objevovat typická ikonka, vybízející k převodu peněz na PayPal účet. Žebrání totiž nemusí být jen doménou „kamenného“ světa…
David Antoš: PayPal se konečně otevírá českým obchodníkům
Vojtěch Bednář: A všichni budeme bohatí…

Není to tak dávno, co jsme na Lupě psaliGoogle Talku, instant messengeru, který v počátcích překvapil spíše absencí překvapení než čímkoliv jiným. Jaká je jeho kondice po roce zápasů se silnou konkurencí? Zatím stále bojuje o svoje místo, ale vyhlídky má díky podpoře Googlu a integraci do jeho služeb více než dobré.
Jilmův blog na Lupě: Google Talk je na dobré cestě

Očekáváte od zpravodajského serveru kromě textových a obrazových informací i video? Pokud vy ne, tak jejich provozovatelé určitě – alespoň zhruba od loňského podzimu. Tehdy se spustilo Aktuálně.cz a řada serverů si vzpomněla, že video vlastně umí přinášet už dávno. Jaká je situace dnes? Nabízí zpravodajské servery zhruba to samé, nebo přišly s něčím novým? A jak s videozprávami pracují?
Jan Kálal: Zpravodajské video zatím nabízí jen hrstka serverů

Už tedy víme, že český Internet je v řadě služeb a rysů o pár let pozadu za anglosaským. Jak je na tom v oblasti SEO a jeho komunity? Podle některých názorů snad ještě hůř než u penetrace broadbandu. Specialistů je málo, a všichni se tudíž znají, včetně provozovatelů a autorů vyhledávačů. Je takový stav normální a může vést k rozvoji kvalitních SEO diskusí?
Outsiderův blog na Lupě: Andílkovské SEO a impotentní české SEO diskuse

České radiokomunikace tento týden trochu překvapily razantními změnami – loga, obchodního jména i novými službami. Jednou z nich je hlasový tarif s neomezeným voláním v pevných sítích (jedno volání do délky 30 minut) a „ADSL připojením zdarma“, tj. hlasová služba, která ve své ceně zahrnuje i „minimální ADSL“. Získají tyto novinky Radiokomunikacím nové zákazníky? Jistě ano, hodně ale záleží na tom, jak rychle se k nim ČRa dokáží přiblížit svým pokrytím.
Jiří Peterka: Radiokomunikace mají novou strategii i značku

Všichni se těší na 100Mbit/s bez­drátovou síť podle IEEE 802.11n, která je zatím na trhu jen v „nestandardní“ podobě. Zanedlouho ale už bude možné si pořídit certifikovaná zařízení 802.11n, což znamená jistou záruku spolupráce se zařízeními plně podle normy, která bude ovšem schválena nejdříve v roce 2008.
Rita Pužmanová: WiFi bezpečně rychlejší

České radiokomunikace nakonec nebyly poslední, kdo tento týden přišel s prudkou obměnou vizáže a strategie. „Konec“ Telefóniky O2 Czech Republic však byl znám již dlouho, takže to takové překvapení nebylo. Novinkami však jsou parametry a ceny jejího internetového televizního vysílání (IPTV). Na co všechno se můžeme tedy těšit? Pokud bychom službu srovnávali s její předlohou, provozovanou pod názvem Imagenio Telefónikou ve Španělsku, je zatím české IPTV pozadu – ovšem každý jednou začínal…
Jiří Peterka: Všechno bude O2 a Jak vypadá IPTV?

BRAND24

A restartem prošel i portál Atlas. Vzal to přitom od podlahy, když vyhlásil útok na druhé místo mezi českými portály, kde nyní sídlí Centrum. Bitva portálů tak byla zahájena (ačkoliv samozřejmě běží už dávno – třeba o lepší využití jízdních řádů). Atlas představil novou grafiku, logo, pár nových služeb, Petra Čtvrtníčka a dostatek sebevědomí. Bude to stačit?
Jan Ambrož: Atlas zahájil novou bitvu českých portálů
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Atlas.cz bude mít novou home page

Usilují tedy české portály o konkurences­chopnost? Jistě ano, ovšem je otázka, jakými cestami. Prakticky každý z nich průběžně čelí nařčením, že svoje služby funkčně a ještě častěji designově kopíruje od velkých konkurentů v zahraničí. Je to chyba? A kam až může uzavřenost českého Internetu vést? Dost možná až k horšímu výkonu národního hospodářství – a to nepřeháníme. Možná se však brzy dočkáme pozitivnějšího rozuzlení. Google tento týden konečně definitivně obsadil českou doménu svým obsahem.
Jilmův blog na Lupě: Nesmyslný internetový nacionalismus

Je podle vás český Internet málo inovativní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).