Hlavní navigace

Týdenní revize: novinky nečekané i ty ostatní

25. 3. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Silné společné téma uplynulým dnům tentokrát chybělo, což však neříká nic o zajímavosti jednotlivých událostí. Do ještě doznívajících výbuchů Google bomb oznámil Český Telecom svoje plány s pevnými linkami, odhalili jsme budoucnost telefonování a bezdrátových sítí a zamysleli se nad možnostmi rozvoje broadbandu v ČR. Tiscali zveřejňuje osobní údaje svých zákazníků a ČTÚ zase nejspíš čeká výměna předsedy.

Zatímco u Windows jsme zvyklí čelit jedné zprávě o bezpečnostní hrozbě za druhou, počítače Apple se dlouho pyšnily pověstí (z)dravého (Tiger) operačního systému. Nějaký ten virus (naštěstí ne jablečný červ) sice pro Apple už existoval, ale jeho šíření nebylo tak bezproblémové jako u neopečovávaných PCček s Windows. Nyní však Apple záplatuje častěji a nové hrozby jsou větší než ty předchozí. Znamená to konec klidu pro uživatele Maců? Možná ano, spíš ale ne – pokud ovšem Steve Jobs v dalším překračování tabu při plánování budoucnosti Applu nerozhodne o přechodu na Windows…
Vojtěch Bednář: Konec jistoty a bezpečí?

Nálet Google bomb na české politiky připravil laickým uživatelům webu a českým masovým médiím řádné překvapení: vyhledávač provozuje soukromá firma, která si nenechá mluvit do pravidel pro vyhledávání. Reakce některých politiků byla příznačná (stejně jako některých médií).
Český Telecom (ČTc) se mediální bouří nenechal zastrašit a vytáhl do ní s oznámením o dalším provozu veřejných telefonních automatů. Oproti předchozím rokům však podle všeho jejich provozování přestává být zátěží, ale rovnou se stává snad výnosným byznysem – zatímco jejich počet se výrazně sníží, úhrada odhadované ztráty se zvýší více než 25krát. Kromě toho se ČTc svěřil i s náznaky svých plánů na záchranu pevných linek: už žádný hlas, zato Internet a (multi)mediální obsah. Mimochodem, kdy myslíte, že se asi od ČTc dočkáme internetové telefonie?
Jiří Peterka: Stalo se: telefonní automaty jako lukrativní byznys?
Jan Vetyška: Nemáme ptačí chřipku, máme „namyšlenýho burana“

GTS Novera, která nedávno pohltila hned tři své konkurenty, má stále poněkud potíže s vyrovnáním se novoroční cenové bouřeADSL. Zatímco ostatní poskytovatelé alespoň rychle oznámili novou podobu svých tarifů, zákazníci Nextry a Contactelu byli dlouho v nejistotě, jak se jich převzetí GTS Noverou dotkne (a kdy se dočkají rychlejšího připojení). Posléze GTS zrychlila, avšak stávajícím zákazníkům nechala jiné podmínky než novým. Usazování podmínek si zřejmě ještě nějaký čas vezme, ale už nyní se webem nese spousta rozhořčených poznámek…
Ladis v PHP blogu na Lupě: Navýšení rychlosti u Nextry

Nové aplikace, větší pokrytí, malá spotřeba, všudypřítomnost bezdrátových systémů, tím vším jsou charakteristické senzorové sítě. O rostoucí popularitě jejich vyzkoušené topologie mesh i pro jiné režimy není pochyb. Senzory a RFID se dostávají doslova pod kůži a máme tu pervasive and wearable computing. Co nás čeká v blízké i vzdálené budoucnosti bezdrátové komunikace? Doufejme, že výhody převáží…
Rita Pužmanová: Quo vadis, bezdrátová komunikace? (3/3)

Trh s mobilní originací je podle regulátora (Český telekomunikační úřad, ČTÚ) v Česku již efektivně konkurenční. Kdyby tu však nebyl malý háček: tento trh fakticky neexistuje. Jaké možnosti tedy mají alternativní operátoři, pokud chtějí nabízet konvergované hlasové služby? Mají se pokoušet o propojení s mobilními sítěmi a o využití originace? Nebo raději aplikovat koncept virtuálního mobilního operátora?
Jiří Peterka: Jaká je budoucnost telefonování? (2.)

Notebooky, které by spolehlivě a bez zaváhání unesly na svých součástkách Linux, není lehké najít. Spousta doporučených tipů na osvědčené konfigurace může selhat na jediné hardwarové odchylce či specifické potřebě uživatele (málo rozšířená aplikace apod.). Co všechno takové obstarávání linuxového notebooku znamená a jak probíhá následný proces kompromisních ústupků a smiřování se skutečností, si můžete nechat dlouze vyprávět – třeba od Františka Fuky.
Blog Františka Fuky na Lupě: Tak mám laptop a na něm Windows XP

Do technologie RFID (Radio Frequency Identification) je vkládáno mnoho nadějí a jen o něco málo obav. Tento nástupce čárového kódu má usnadnit nákupy jak zákazníkům, tak prodavačům (žádné fronty u pokladen či zmatek ve skladu), hlavně ale snížit náklady obchodním řetězcům. A prý také poničit naše soukromí. Reálný vývoj půjde nejspíš jako obvykle někudy středem, ale pro jistotu neuškodí být v předstihu v obraze. Jaké v současnosti známé hrozby RFID obnáší? Mohou se radiové čipy nakazit virem? Nejspíš nebudete překvapeni – mohou…
Ondřej Bitto: Je vaše kočka nakažena počítačovým virem?

Loni ustavené broadbandové fórum přidělilo první část z vládou schválených 800 milionů pro podporu vysokorychlostního připojení. Dotovaných projektů je 47 ze tří základních kategorií: infrastruktura, obsah a aplikace a osvěta. Na prvním setkání podnikatelů z oboru Broadband Monday zaznívalo nejvíce otázek o tom, co z těchto částí má smysl podporovat nejvíce. Nejdřív vybudovat sítě, nebo vyvinout obsah pro ně? Pravdivé bude nejspíš hlavně to pravidlo, že kde je již infrastruktura, chtějí lidé aplikace a obsah, a kde možnost připojení není, volají zase hlavně po infrastruktuře.
Aleš Miklík: Potřebuje broadband nejprve obsah, nebo infrastrukturu?

O tom, že Google koupil projekt Writely (a samozřejmě firmu, která jej vyvíjí), jsme na Lupě již psali. Stejně tak o tom, že budoucnost tenkých klientů je značně závislá mj. na ochotě uživatelů sdílet svá data s cizím a vzdáleným serverem. Jaké jsou tedy vyhlídky zmiňovaného „Google Office“ v podobě online textového editoru? Připomeňme, že dosavadní pokusy o podobná řešení končívaly zhusta fiaskem…
Pavel Houser: Potíže s webovou kanceláří

Seznam nedávno spustil nové mapy a příjemně s nimi překvapil nejednoho zkušeného uživatele (pravda, rovněž nepříjemně překvapil nejednoho webdesignéra, který rozpoznal příliš silnou inspiraci mapami Googlu). Kvalitní snímky a AJAX rozhraní zkrátka na malém českém Internetu udělaly své. O tom, že ne vše však Seznam zvládl na jedničku a nejspíš silná návštěvnost si vybrala své, se můžete přesvědčit na záznamu výpadku jeho map z 23. března.
Mimochodem, ještě jedna novinka na Seznamu: nově začal přidávat odkazy ze služby Seznam Zboží do stránky s výsledky vyhledávání. Zboží se zároveň bere z databáze Seznamu místo původního Jyxa.
SiUX blog na Lupě: Mapy.cz a jejich potíže
Martinův blog na Lupě: Seznam zařadil zboží do výsledků vyhledávání

Žádosti o evropské domény od veřejné sféry v Česku trpí vysokou mírou zamítání. Proč je tomu tak – jaká jsou specifika jejich jmen a schvalování? Jak jisté je schválení jména podle názvu firmy? Po počátečním váhavém tempu hodnocení .eu domén došlo zřejmě k provoznímu záběhu. Bude rychlost hodnocení dostačující a jak dlouho bude hodnocení ještě trvat? Má stále ještě smysl podat si žádost v rámci Sunrise II? A komu bude patřit brno.eu?
Vojtěch Kment: Zvýhodněné registrace .EU se blíží k závěru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil pokutu ve výši 80 milionů pro Český Telecom za to, že v roce 2003 zveřejnil současně maloobchodní a velkoobchodní nabídku ADSL. Alternativní operátoři tak neměli dost času na přípravu vlastní konkurenceschopné nabídky. Židle pod předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se kymácí, hlavně kvůli zpožděným analýzám trhu. Vláda se změnami ve vedení ČTÚ bude zabývat za týden. Budeme mít po dlouhé době nového předsedu ČTÚ a co všechno to bude znamenat?
Jiří Peterka: 80 milionů pro ČTc, týden pro Davida Stádníka

Také vás zaráží přístup současného herního průmyslu k uživatelům jakožto nedůvěryhodným individuím, kterým je nutné pokud možno co nejvíc zabránit v užívání nelegálních kopií her? Zatímco dřív byly hry především zábavou, dnes obnáší jejich spuštění dramatické chvíle plné obav, co všechno do vašeho počítače nezanesou. A jestli se vůbec spustí… Ruku v ruce s tímto přístupem jde i postoj „antipirátských“ organizací a soudů, které vás neváhají stíhat za užívání klienta pro výměnnou síť. Nevěříte? Tak alespoň raději nesdílejte…
Blog Františka Fuky na Lupě: Chcete hrát naše hry? Váš počítač je náš
Jankův blog na Lupě: Trestní příkaz za užívání DC++ aneb Nejen BSA

Letos v únoru vyšlo RFC 4291 s aktuali­zovanou definicí architektury adres pro IP verze 6. Jeho obsah odráží skutečnost, že IPv6 již má za sebou přes deset let vývoje a v současnosti se spíše pilují detaily. Žádnou závratnou revoluci v adresách tedy nečekejme. Obsah RFC 4291 svědčí o tom, že adresní architektura IPv6 je stabilizovaná. Dochází jen k nepříliš významným změnám vyvolaným zkušenostmi s praktickým nasazením protokolu.
Pavel Satrapa: IPv6 adresy – mírný pokrok v mezích zákona

BRAND24

Jste-li zákazníkem společnosti Tiscali a vlastníte-li s připojením i veřejnou IP adresu, možná vás překvapí, že vaše osobní údaje včetně adresy bydliště Tiscali zveřejnilo a každý si je může dohledat pomocí služby WhoIs. Tiscali sice dovoluje zveřejňování domovské adresy zamezit, za neuvážlivé nakládání s osobními údaji ale firmě hrozí několikamilionová pokuta. Zákony ČR totiž s pravidly RIPE tak trochu nepočítají…
Jan Kálal: Chcete vědět, kde bydlí zákazníci Tiscali?

Microsoft oznámil, že novou verzi Windows (Vista) uvede až počátkem příštího roku. Dohadů o tom, proč tomu tak je, si na Internetu můžete najít spoustu, ale asi ten nejvěrohodnější našel náš sesterský web Root.cz. Co myslíte?

Budou nové Windows bezpečnější a spolehlivější než XP?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).