Hlavní navigace

Týdenní revize: novinky vyhledávačů

11. 3. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Zatímco úvod týdne ještě dozníval překvapením z prvního českého phishingu, další dny již měli ve svých rukou osvědčení inovátoři Internetu, Google a Microsoft. Novinky však ohlásila také česká GTS Novera. Dozvěděli jsme se také podrobnosti o "kabelové telefonii" Karnevalu, zjistili výhody anonymních P2P sítí a porovnali si ceny domén českých registrátorů. O pozornost si novou kampaní řekla i BSA.

Pokud si v televizi a dalších médiích nefiltrujete ovladačem reklamu, zřejmě jste zaregistrovali kampaň Českého Telecomu na jeho nové, „čtyřnásobně rychlejší připojení“. Zajímavé na propagačních letácích k témuž je, že na rozdíl od dřívějších dob již Český Telecom zřejmě nepovažuje takzvané „stahovače“ za problém, protože výhody rychlé linky vysvětluje na příkladech rychle stažených filmů a hudby. Rychle se zkrátka nevyvíjí jen internetový obsah, ale i infrastruktura poskytovatelů – jistě k nemalé radosti stahovačů ostřílených, ale také těch nově nalákaných reklamami.
Vojtěch Bednář: Krademe s Krausem

Logo COS
Vybírejte ve čtyřech kategoriích (software, projekt, akce a osobnost) to nejlepší z české open-source scény. Hlasujte ve velké anketě CZECH OPEN SOURCE 2006 a vyhrajte hodnotné ceny.

Phishing je podivné označení pro podivnou činnost, páchanou z bohužel poměrně obvyklých a zištných důvodů. Vytvoříte kopii webu finanční instituce, rozešlete e-maily s výzvou k přihlášení do internetového bankovnictví s odkazem na váš falešný web, několik napálených se skutečně přihlásí a past sklapne. Zatímco dříve byla tato zlodějina obvyklá hlavně v anglofonních částech webu, minulý týden si svoji premiéru odbyl i český Internet. Cílem byla Citibanka a neurčitelně velké množství e-mailových adresátů. Kdo je to však vlastně oslovil?
Zbyněk Pospíchal: Phishing po česku

Od nedávné velké rychlostní revoluce již podle mnohých uživatelů připojení uplynula dostatečně dlouhá doba na to, aby se ohlášené nové rychlosti projevily v denní praxi. Protože na nové parametry připojení poskytovatelů ADSL reagovaly i kabelové televize, je určitě zajímavé jejich výkony porovnat s aktuálními rychlostmi ADSL. Jaké jsou nejčastější výsledky pro jednotlivé poskytovatele?
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Rychlosti ADSL u poloviny přípojek navýšeny

Google sází na nové talenty a nápady, které pohání jeho inovátorský stroj téměř neuvěřitelným tempem. Při hledání nových nadějí pro svůj tým však rád využívá těch již osvědčených. Vint Cerf, „zakladatel Internetu“ a legenda počítačových geeků, tak třeba do Googlu láká studenty britských univerzit.
A svoje nápady také Google umí zkušeně prodat. Zatímco hračičkové a technoidi dávno využívají mobily pro blogování, e-mailování a prohlížení map, masa těch ostatních čeká, až jim nový mobil s příslušnými tlačítky dodá výrobce sám. Sony Ericsson bude své některé modely mobilů dodávat s aplikacemi, využívajícími služby Googlu, přidal se i Vodafone, který uzavřel spojenectví s Googlem ve vyhledávání v jeho Live 3G síti. Najdeme jednou Google i oné pověstné konzervě se sardinkami?
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Chcete pracovat pro Google? Vint Cerf vám to vysvětlí a Google do každého mobilu
Blog Františka Fuky na Lupě: Google už tam JE!

Zatímco v předchozích letech měla akce Březen – měsíc Internetu svoji poměrně silnou osvětovou i hodnotící odezvu, letos už tolik zpráv o nové kampani médii nezní. Možná i proto, že aktuální ročník je zaměřen na e-government a na komunikaci úřadů s občany, což je pro řadu lidí příliš „suché“ téma. Statistiky však naznačují, že ČR na tom v této oblasti není nejlépe. Stát se navíc zaměřuje spíše na podporu online agend a transakcí pro firmy než pro jednotlivé občany. Snahy zreformovat dosavadní způsob vedení registrů veřejné správy zatím moc neuspěly.
Jiří Peterka: Stalo se: začal Březen – měsíc Internetu

Dobrovolné věnování přebytečného výkonu vašeho počítače v době, kdy nemá nic náročného na práci, může znít jako hloupý vtip, ale dnes se jím přesto „baví“ statisíce lidí po celém světě. Co všechno užitečného tedy může váš stroj podnikat, když zrovna „jenom“ píšete dopis ve Wordu nebo surfujete? Možností je spousta a možná ani není náhodou, že Česko má ve světových statistikách distribuovaného počítání výborné místo – vždyť kolik je tu fandů, chlubících se výkonem svého počítače…
Michal Pavelka, Dušan Vykouříl: V distribuovaném počítání Česko boduje

Microsoft jako ještě nedávno dominantní softwarová firma jistě s nelibostí přihlíží narůstající konkurenci nových „internetových“ rivalů. Jeho odpověď Googlu má být zdrcující: nový vyhledávač prý brzy zaujme jeho místo. Prozatím Microsoft představuje beta verze svých online služeb, sdružené do portálu Live. Zmíněný vyhledávač tu překvapil netradičním uživatelským prostředím s technologií AJAX, která minimalizuje počty nahrávání stránek do prohlížeče. Mapy na portálu Live pak zase přišly se StreetSide Edition, pohledem na mapu z pohledu řidiče automobilu nebo chodce. Dočkáme se jednou i virtuální prohlídky českých ulic?
Jilmův blog na Lupě: Netradiční AJAX uživatelské prostředí Windows Live Search
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Rozporuplné pocity z výrobku od Microsoftu
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Mapy pohledem satelitu, z letadla, ptačím okem a co tak přímo z ulice?

Přes všechno nadšení, které kolem dnešních vyhledávačů a jejich možností panuje, se však dost možná jednou budeme hodně divit, jak moc se jejich funkce na webu změní. Časté očekávání odborníků a vizionářů je totiž takové, že vyhledávače namísto odkazů budou na dotaz vracet rovnou odpovědi. Jak se s tím vypořádají majitelé stránek a dnes velmi populární optimalizace pro vyhledávače – SEO?
Pavel Houser: Budoucnost vyhledávání: majitelé stránek ostrouhají?

Poskytovatel kabelové televize a připojení Karneval Media nedávno zahájil komerční testování telefonních služeb ve své síti. Zajímá vás, jestli a zda se někdy změní ceny za volání, datové limity pro připojení u Internetu či dostupnost Karnevalu ve vaší lokalitě? Odpovědi na tyto i spoustu dalších otázek byste měli nalézt v našem rozhovoru s Marcelem Procházkou, ředitelem rozvoje telekomunikačních služeb Karnevalu.
Aleš Miklík: Marcel Procházka: pro nejvyšší rychlosti Karnevalu zatím nejsou vhodné aplikace

Největší tuzemský alternativní operátor, GTS Novera, představil po akvizicích Nextry a Contactelu svoji strategii dalšího rozvoje. Orientace na firemní klientelu zůstane zachována, přibudou produkty na bázi LLU ve formě balíčků (Internet, data a hlas), a také služby IP telefonie. Dohodu s mobilními operátory na virtuálním mobilním operátorství však GTS Novera stále nemá. Pomůže si alespoň konceptem UMA – využitím bezlicenčního pásma, třeba pomocí WiFi?
Jiří Peterka: Jaké plány má GTS Novera?

Historií peer-to-peer sítí se jako červená nit táhnou spory mezi držiteli autorských práv a uživateli. Jejich nedílnou dnešní součástí jsou firmy pročesávající nabídku a dožadující se nápravy, pokud najdou autorskými právy chráněný obsah. Jako přirozená reakce uživatelů se dá očekávat příklon k anonymním peer-to-peer systémům, kde je poskytovatel dat nezjistitelný. A potom už snad konečně přijde i změna obchodního modelu vydavatelů… Jak, to už je asi jiná otázka.
Pavel Satrapa: Anonymní P2P sítě – uživatelé vrací úder

I když z reklam poskytovatelů by zákazník snadno mohl získat dojem, že na prvním místě bude on a kvalita jemu dodávaných služeb, ne vždy se tento sen oběma stranám podaří naplnit. A že reklamace v případě neshody názorů na výši účtu mnohdy nechodí těmi ideálními cestami, je bohužel také časté. Přečtěte si ostatně příběh jednoho ze čtenářů, kterému jeho poskytovatel naúčtoval přenesená data v množství menším než malém…
Jakub Tayari: Překročený limit arogance od Bluetone

BRAND24

V lednu letošního roku vstoupila v platnost nová pravidla registrace doménových jmen v doméně .CZ pro registrátory, kteří jsou členy sdružení CZ.NIC. Pro koncové uživatele je nejzásadnější změnou zrušení jednorázového poplatku za registraci doménového jména. Jak na toto rozhodnutí zareagovali samotní registrátoři? A jaké jsou aktuální ceny nadnárodních a evropských domén od českých registrátorů?
Martin Vyleťal: Cenové srovnání českých a nadnárodních domén

Společnost Business Software Alliance (BSA), netěšící se právě nejlepší pověsti kvůli svým razantním pokusům o vymýcení nelegálního softwaru, pro tento rok přezbrojila na ohleduplnější munici a nachystala na březen osvětovou kampaň. V ní se BSA kromě jiného snaží upozornit na fakt, že za užívání nelegálního softwaru ve firmě může být odsouzen v podstatě kdokoli (ovšem až po nahlášení pirátského softwaru policii, samozřejmě).
Na novou akci BSA reagovalo sdružení uživatelů operačního systému Linux CZLUG ve spolupráci s organizací OSS Aliance a zahájily svojí vlastní propagační kampaň na podporu legalizace software prostřednictvím aplikací se svobodnými licencemi. Kdo asi zvítězí? A komu držíte palce vy?
Ondřej Bitto: BSA vystupuje ze stínu – konec záhad?

A nakonec pro jistotu opět Google: koupil Writely, online textový editor. Spekulace o záměru Googlu uvést proti Microsoftu vlastní kancelářský balík se tak potvrdily. Obsahovat by měl e-mail, kalendář, RSS čtečku, WYSIWYG editor webových stránek, textový editor a pravděpodobně i tabulkový editor. Nápad na přenesení práce z desktopu na web není nijak nový, avšak podaří se to právě Googlu? A jak asi zareaguje Microsoft?
Jilmův blog na Lupě: Velká věc – Google koupilo Writely! Google Office blízko

Používáte na svém domácím PC Windows, nebo systém se svobodnou licencí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).