Hlavní navigace

Týdenní revize o přijetí TPP i startu vysílání motoristické televize Sport 5

3. 5. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Vláda tento týden konečně přijala Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání a ze dvou variant termínů vypnutí analogového televizního vysílání zvolila pozdější datum. Analogová tma tedy Českou republiku definitivně zahalí v červnu 2012. Tento týden ale přinesl také start motoristické televizní stanice Sport 5 nebo oslavu tří let od zahájení vysílání zpravodajského programu ČT 24.

Vláda schválila Technický plán přechodu

V pondělí přijala vláda zásadní dokument české digitalizace – Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP). Návrh TPP obsahoval dvě varianty termínu definitivního vypnutí analogového televizního vysílání. Kromě původního data 11. listopadu 2011, který navrhoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), obsahoval také červen 2012, ten prosazovaly České Radiokomunikace. Politici se nakonec přiklonili na stranu Českých Radiokomunikací a zvolili variantu s pozdějším termínem vypnutí analogového vysílání. Poslední analogový vysílač bude tedy vypnut nejpozději v červnu 2012.

Většina diváků České republiky o analogové vysílání ale přijde do listopadu 2011, v červnu 2012 se bude vypínání analogu týkat pouze dvou oblastí, a to Zlína a Jesenicka. Podle ministra obchodu a průmyslu Martina Římana je v případě Zlína a Jesenicka pozdější termín vypnutí analogu nutný z technických důvodů na vysílačích.

TPP začne platit v polovině května, ČTÚ jej bude mít k dispozici až příští týden. Po jeho zveřejnění ve Sbírce zákonů budou mít provozovatelé televizního vysílání a operátoři digitálních sítí 90 dní na to, aby se k harmonogramu procesu digitalizace přihlásili. Pokud na TPP přistoupí TV Nova a Prima získají za to bonusovou licenci pro další celoplošně šířený televizní program. Pokud bude Prima s TPP souhlasit, spustí vysílání nového digitálního programu, který podle generálního ředitele Primy Marka Singera potěší nejvíce příznivce seriálu Ošklivka Katka. Prima by chtěla bonusovou licenci využít ke spuštění tematického programu.

První zprávu o implementaci TPP by měl ČTÚ vydat 15. září. Do Vánoc pak ČTÚ zahájí provoz serveru, kde bude možné vyhledat kromě informací o příjmu zemského digitálního televizního vysílání také podrobné informace pro každou obec.
Lukáš Polák: Vláda dnes pravděpodobně schválí Technický plán přechodu
Lukáš Polák: Vláda schválila Technický plán přechodu, přistoupila na rok 2012
Jan Potůček: TPP začne platit od poloviny května, může se ještě změnit
Lukáš Polák: ČTÚ připravuje nový web, k dispozici budou i informace o digitalizaci
Jan Potůček: Bonusový program Primy prý potěší diváky seriálu Ošklivka Katka

ČTÚ schválil vyhlášku, která stanovuje způsob měření pokrytí signálem zemského digitálního televizního vysílání. Přijetí vyhlášky, která je jedním z prováděcích právních předpisů zákona o elektronických komunikacích, bylo potřebné právě kvůli TPP. Dokument by měl zajistit stanovení jednotných a závazných kriterií, která jsou nezbytná po zjištění a porovnání příjmové situace obyvatel České republiky.
Jan Potůček: ČTÚ schválil vyhlášku o stanovení pokrytí televizním signálem

České HBO chystá výrobu vlastních dokumentů i seriálů

Do konce letošního roku HBO nepočítá se startem dalšího televizního programu ve vysoké kvalitě rozlišení (HDTV). V rozhovoru pro DigiZone.cz to uvedl Ondřej Zach, generální ředitel HBO Česká republika a současně i nově jmenovaný viceprezident HBO Central Europe pro program a akvizici. Od dubna letošního roku mohou zákazníci digitální kabelové televize od UPC sledovat HBO HD, zatím jediný televizní program v HD kvalitě z produkce HBO.

Společnost UPC byla podle Ondřeje Zacha na šíření HDTV vysílání nejlépe technicky připravena, v současnosti již ale HBO jedná i s dalšími operátory, a tak by se HBO HD mohli dočkat také zákazníci jiných poskytovatelů placeného televizního vysílání. Ondřej Zach považuje HBO HD za první plnohodnotný HD program na české mediální scéně, konkurence v podobě televizní stanice Filmbox HD se nebojí. O tom, jak bude HBO dál postupovat v oblasti rozšiřování HDTV vysílání, rozhodne zájem operátorů placených televizních služeb a také diváků. Od května bude HBO HD kompletně vysílat ve formátu 16:9, úspěšnost stanice posoudí společnost až na konci letošního roku.

S nástupem digitálního kabelového vysílání vyřazují někteří kabeloví operátoři HBO z nabídky analogového vysílání pouze do digitálně šířeného programového balíčku. HBO podle Zacha k opouštění analogového vysílání důvod nemá, má totiž zájem o všechny platformy tak, aby se televizní programy dostaly k co největšímu počtu diváků. HBO má v současné době zájem především na rozvoji satelitního vysílání a také televizního vysílání prostřednictvím internetového protokolu (IPTV). Digitalizaci se ale nebrání, především díky tomu, že umožňuje provoz nových služeb jako například Video on Demand.
Jan Potůček: Šéf HBO ČR Ondřej Zach ředitelem programu pro střední Evropu
Jan Potůček: Ondřej Zach: Kanály HBO a Cinemax čeká větší žánrová profilace

Česká verze filmového kanálu HBO chystá posílení vlastní tvorby. Po stand-up show Na stojáka a původních dokumentech se chce v příštím roce pustit do natáčení minisérií. Po talk show Na stojáka přijdou i další pořady z vlastní tvorby HBO. Společnost již vyhlásila výběrové řízení na první dokument, který bude realizovat. Ještě letos by HBO chtělo produkovat jeden dokument, příští rok už dva. Na dokumentární tvorbu by měla podle Zacha navázat také produkce seriálů a minisérií.
Jan Potůček: Ondřej Zach: HBO posílí vlastní produkci, ale ne tak jako v USA

Program ČT 24 oslavil včera třetí narozeniny

Veřejnoprávní Česká televize (ČT) plánuje na červenec letošního roku přesun Událostí v regionech, které vysílá hned po hlavní zpravodajské relaci Události. Diváci o zprávy z regionů nepřijdou, vrátí se zpět do Událostí a celková stopáž se proto prodlouží ze současných 22 na 35 minut. Události v regionech se sloučí s Večerníkem a budou v programu dřív.

Na přelomu června a července by ČT mohla zahájit zemské digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku. Diváci na Plzeňsku se měli spuštění veřejnoprávního multiplexu dočkat původně v květnu, ale kvůli dalším odkladům výběrového řízení na technického operátora se start multiplexu odložil.
Jan Potůček: ČT zruší večerní Události v regionech, hlavní Události budou mít 35 minut
Jan Potůček: Pavel Hanuš: Digitální ČT na Plzeňsku se dá stihnout do července

Již třetím rokem mohou diváci sledovat vysílání zpravodajského programu ČT 24. Narozeniny zpravodajský kanál oslavil zábavně laděným pořadem ze zákulisí, který mohli diváci sledovat včera na prvním programu ČT. Ve čtvrtek ČT oslavila další výročí, a to 55 let od zahájení pravidelného zkušebního vysílání tehdejší Československé televize.
Lukáš Polák: ČT24 oslaví v pátek třetí narozeniny
Lukáš Polák: Česká televize si připomněla 55. výročí svého zrodu

Sport 5 včera zahájila vysílání

Včera zahájila vysílání nová televizní stanice Sport 5, která bude divákům přinášet dění ze světa motorismu a automobilového sportu. Úvodní etapa vysílání nabídne divákům záznamy sportovních podniků, které startu vysílání Sport 5 předcházely. Kromě nich přinese Sport 5 tento víkend také přímé přenosy závodu DTM a také Formuli 3 nebo Porsche Carrera Cupu. Řádné vysílání zahájí motoristická stanice 1. září.

Sport 5 je možné od včerejška sledovat prostřednictvím satelitní platformy CS Link, zatím je nekódované, od června jej ale začne kódovat a dostupný bude jen držitelům karet Trade and Technology. Sport 5 bude také zařazen do programové nabídky digitální kabelové televize UPC, v současnosti probíhají také další jednání s operátory kabelových televizí, IPTV i satelitních platforem. Motoristická televizní stanice ale není jedinou, která na květen letošního roku připravila start vysílání. Zítra zahájí vysílání slovenská religiózní stanice TV Lux, na 25. května plánuje start v České republice také Eurosport HD.
Lukáš Polák: Sport 5 zahajuje 2. května
Jan Potůček: UPC zařadí do digitální kabelové televize nový program Sport 5
Lukáš Polák: Sport 5 začne testovat možná už dnes odpoledne (UVNITŘ FOTO + VIDEO)
Lukáš Polák: Květen nabídne řadu nových kanálů (UVNITŘ VIDEO ZE STARTU SPORTU 5)

Nová televizní stanice se stala také tématem nepravidelného seriálu Na návštěvě u … Motoristická stanice sídlí v prostorách areálu letiště Věkoše v Hradci Králové, kde dříve sídlila Galaxie sport. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila stanici Sport 5 licenci v březnu letošního roku, kdy také začaly probíhat přípravy na spuštění vysílání. Sport 5 chtěla vysílání zahájit co nejdříve především proto, že v dubnu startují některé motoristické podniky a diváci by tak ztratili aktuálnost.
Lukáš Polák: Na návštěvě u… Sportu 5, očekávané motoristické televize

TV Nova chce řádně vysílat v HD

V pondělí odstartuje komerční TV Nova provoz nového zpravodajského portálu tn.cz, který bude úzce vázán na Televizní noviny a divákům bude kromě zpravodajství přinášet také publicistiku. Nový projekt TV Nova se netají ambicemi – chce se dostat mezi trojici nejnavštěvova­nějších serverů českého internetu. TV Nova také uvažuje, že by převedla televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) programu Nova HD z experimentálního do řádného režimu. Nova HD je v současnosti dostupná v rámci IPTV nabídek společnosti Telefónica O2, Mattes AD a také v přechodném digitálním zemském multiplexu C, jehož signál je šířen v Praze a v Brně.
Lukáš Polák: Nova přestaví svůj portál tn.cz novinářům až v pondělí
Jan Potůček: Nova chce, aby jí prodejci televizorů přispěli na HD vysílání

TV Nova se v nejbližší době nechystá zastavit šíření analogového zemského vysílání z Vraního vrchu u Domažlic. Analogové vysílání zde Nova ukončila v září loňského roku, koncem listopadu ale vysílání opět obnovila a v současnosti jej nadále využívá. Podle technického ředitele Novy Ivo Ferkla jde v případě vypnutí analogu na vysílači Vraní vrch o právní problém. Nova rozhodnutí neukončit v dohledné době analogové vysílání odůvodňuje tím, že nemá jistotu pokračování vysílání v oblasti Domažlicka až do konce platnosti licence v roce 2017.
Jan Potůček: Nova bude na Domažlicku nadále vysílat analogově i digitálně

Stručně

Zemského digitálního vysílání TV Prima se již brzy dočkají také obyvatelé Brna, Ostravy a pravděpodobně i Plzně. V současnosti je signál Primy šířen v DVB-T síti Czech Digital Group pouze v Praze. Prima by chtěla digitální vysílání zahájit před Eurem 2008 minimálně v Brně, kde je již také znám kanál, na kterém bude program šířen. DVB-T vysílání Primy diváci z Brna naladí na 59. kanále z vysílače Hády. Česká komerční dvojka bude v Brně vysílat prostřednictvím přechodného multiplexu B, kterou provozuje společnost Czech Digital Group. Předběžným termínem pro zahájení DVB-T vysílání v Brně je 25. květen. TV Prima také projevila zájem vstoupit do Koalice pro digitální televizní vysílání. Protože ale požádala až nyní, již se nemůže stát jeho zakládajícím členem. Sdružení chce v nejbližších zažádat o registraci a poté by do něj Prima mohla vstoupit.
Lukáš Polák: Prima by měla začít vysílat v Brně digitálně od poloviny května
Jan Potůček: Brňané naladí digitální Primu na kanálu 59 z vysílače Hády
Jan Potůček: Digitální Prima v Ostravě? Stihneme to do Eura, slibuje ředitel
Jan Potůček: Prima chce vstoupit do Koalice pro digitální televizi

BRAND24

Předseda RRTV Václav Žák se domnívá, že definice celoplošného televizního vysílání v zákoně je zastaralá a měla by se změnit. Současná legislativa za celoplošný považuje program, který signálem ze zemských vysílačů pokrývá nejméně 70 % obyvatel České republiky. Podle Václava Žáka by se měly platformy, ve kterých je vysílání televizních programů šířeno, sčítat. Jan Potůček: Předseda RRTV je pro změnu definice celoplošného vysílání

Ve čtvrtek zahájila digitální TV Barrandov provoz internetových stránek www.ukazse.tv, které jsou zaměřené na amatérské video. Kromě amatérských snímků, které mohou na stránky vkládat registrovaní návštěvníci a nejlepší ze snímků budou také odvysílány, nabízí stránky www.ukazse.tv také videa z přípravy pořadů TV Barrandov.
Jan Potůček: TV Barrandov zprovoznila web s amatérskými videi Ukažse.tv

Vadí vám posunutí vypnutí analogu na Jesenicku a Zlínsku až na červen 2012?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).