Hlavní navigace

Týdenní revize o zrušení tendru na technického operátora veřejnoprávního multiplexu

5. 7. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dvě nejzajímavější události tohoto týdne přineslo pondělí a pátek. V pondělí zrušil generální ředitel České televize Jiří Janeček výběrové řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu, v pátek pak zahájila vysílání vůbec první česká erotická televizní stanice Leo TV. Revize se ale věnuje i změnám ve zpravodajských pořadech České televize nebo prvnímu mobilnímu telefonu s podporou příjmu DVB-T vysílání, který si budou moci Češi koupit již v druhé polovině července.

První česká erotická TV odstartovala vysílání

Včera zahájila vysílání první česká erotická televizní stanice Leo TV, jejímž provozovatelem je vydavatelství PK62 zaměřené na erotická periodika. Leo TV bude vysílat denně od 22:00 do 6:00 ráno a diváci se mohou těšit nejen na tematické pořady, ale i na live show. Televize také slibuje vysokou míru interaktivity. Provoz prvního českého eroticky zaměřeného televizního programu má zajišťovat několik desítek zaměstnanců.

Od páteční dvaadvacáté hodiny večerní mohou vysílání Leo TV sledovat zákazníci vybraných placených televizních platforem. Kromě nabídek provozovatelů satelitní a kabelové televize by měla být Leo TV zařazena také do IPTV služby Telefóniky O2. Vyplývá to z licence, kterou Leo TV získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Libor Horáček, generální ředitel vydavatelství PK62, v rozhovoru pro týdeník Marketing a Media připustil, že stanice Leo TV bude zařazena do základních nabídek kabelových a satelitních operátorů.
Jan Potůček: Leo TV by nemusela být prémiová. Objeví se v základních nabídkách?
Jan Potůček: První česká erotická televize Leo TV odstartuje už v úterý večer
Lukáš Polák: Chod Leo TV zajistí několik desítek lidí

Česká televize zrušila tendr na technického operátora veřejnoprávního multiplexu

Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček v pondělí zrušil veřejnou soutěž na technického operátora veřejnoprávního multiplexu. Rada ČT se měla na středečním zasedání dozvědět jméno vítěze tendru, místo toho ale projednala zrušenou soutěž. Janeček ke zrušení tendru přistoupil na doporučení výběrové komise. Ta mu také navrhla, aby dále jednal pouze se dvěma ze tří přihlášených zájemců, a to s Českými Radiokomunikacemi o zajištění primární sítě vysílačů pro veřejnoprávní multiplex a se slovenskou firmou Towercom (dřívější Tri R), která by měla společně s Telefónikou O2 zajistit sekundární síť lokálních dokrývačů.

Na úterý 8. července je plánováno spuštění digitální sítě ČT a Českého rozhlasu na Plzeňsku. Kvůli zrušení tendru na technického operátora veřejnoprávního multiplexu je ale pravděpodobné, že k zahájení provozu 8. července nedojde. Pokud se navíc ČT s Českými Radiokomunikacemi na podmínkách spolupráce při spouštění zemského digitálního televizního vysílání nedohodne a do 15. července provoz veřejnoprávního multiplexu neodstartuje, odloží ČT zahájení provozu digitální sítě na Plzeňsku až po letní olympiádě v Pekingu, tedy na konci srpna. Před spuštěním digitálního vysílání totiž musí být vypnuto analogové vysílání ČT 2 z vysílače Krkavec na kanále 34. Po startu digitálního vysílání z vysílače Krašov by docházelo k rušení obou vysílačů. Navíc diváci by neměli dostatek času vyřešit situaci týkající se příjmu ČT 2. České Radiokomunikace ale nesouhlasí s tím, že by měly zajistit primární síť vysílačů a slovenský Towercom by jejich síť doplnil sekundární sítí dokrývačů. České Radiokomunikace jsou přesvědčeny, že jejich nabídka je nejlepší možná, a tvrdí, že pokud by se stali jediným vítězem, start DVB-T vysílání 8. července nebude ohrožen.
Jan Potůček: Rada ČT dnes projedná zrušenou soutěž na operátora veřejnoprávního multiplexu
Lukáš Polák: Jiří Janeček zrušil obchodní soutěž na operátora veřejnoprávního multiplexu
Lukáš Polák: Za týden by měl odstartovat veřejnoprávní multiplex na Plzeňsku
Jan Potůček: Digitální ČT v Plzni začne do 15. července, nebo až po olympiádě

V pondělí čekalo na diváky vysílání veřejnoprávní televize několik změn. Hlavní zpravodajská relace Události byla prodloužena o deset minut a Události v regionech byly přesunuty na 18 hodinu a ČT prodloužila jejich stopáž na 25 minut. Další změny chystá veřejnoprávní televize na podzim, kdy zpravodajské pořady přejdou na širokoúhlý formát 16:9. V září se promění také ranní vysílání. Z vysílání zmizí moravská verze Dobrého rána a na ČT 1 a ČT 2 budou současně vysílány dva rozdílné pořady. ČT 1 (a také ČT 24) uvede zpravodajskou verzi Dobrého rána, která se přejmenuje na Studio 6, ČT 2 se pak zaměří na životní styl a zůstane u názvu Dobré ráno. Vysílací čas se ale nezmění, a tak se diváci budou s pořady setkávat od 6 do 8:30 hodin.
Jan Potůček: Prodloužené Události ČT sledovalo napoprvé více diváků než obvykle
Jan Potůček: Zpravodajství ČT přejde od září kompletně na širokoúhlý formát 16:9
Jan Potůček: Dobré ráno na ČT se od září změní, Dvojka se zaměří životní styl

Telefónica O2 rozšíření nabídky HDTV programů zatím nechystá

V úterý se do nabídky digitální televize přes pevnou linku od společnosti Telefónica O2 vrátila komerční televize Nova v HD kvalitě. Zákazníci O2TV tak mohou opět sledovat jeden ze dvou českých televizních programů ve vysokém rozlišení obrazu, který Telefónica na konci dubna z nabídky vyřadila. Podle Michala Táborského, ředitele pro IPTV služby společnosti Telefónica, musela být Nova a ČT 1 v HD kvalitě vyřazena kvůli spuštění služby multiroom. Telefónica totiž nedokázala technicky zajistit souběžný provoz služby multiroom a HDTV vysílání. Nova HD je ale v nabídce O2TV opět jen dočasně, jedná se totiž o zkušební provoz. Podle Táborského v současnosti probíhají jednání o dlouhodobější spolupráci.

Zákazníci O2TV se v nejbližší době rozšíření počtu televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu nedočkají. Podle Táborského spustí Telefónica HDTV vysílání až ve chvíli, kdy si bude jista obchodním potenciálem této služby. Důležitá bude především existence dostatečně silného segmentu zákazníků, která bude HDTV vysílání nejen poptávat, ale bude také vlastnit potřebné technické vybavení. Telefónica proto zatím testuje technické aspekty HDTV vysílání a se zařazením stanic jako například Eurosport HD nebo Filmbox HD vyčkává. V tuto chvíli se podle Táborského věnuje rozšiřování nabídky televizního archivu nebo zatraktivnění katalogu služby Video on Demand.
Jan Potůček: Od července se do O2TV vrátí televize Nova ve vysokém rozlišení
Jan Potůček: Michal Táborský: O2TV chystá nahrávání a DVB titulky

Přechodná digitální síť C, kterou provozuje společnost Telefónica O2, začala v Brně využívat vysílací kanál 64. Multiplex se na nový kanál přesunul po třech letech, kdy využíval kanál 25.
Jan Potůček: Přechodný multiplex C v Brně přešel na definitivní kanál 64

Dozvuky Eura i personální změny na Primě

Finálový zápas mistrovství Evropy ve fotbale, ve kterém se utkaly týmy Německa a Španělska, sledovalo na Primě průměrně 1,213 milionu diváků starších patnácti let. Větší zájem projevili diváci o fotbal v druhém poločase, kdy Prima ve sledovanosti porazila konkurenční Novu. Přestože český tým z Eura vypadl již v základní skupině, Primě se podle generálního ředitele Marka Singera přenosy z mistrovství vyplatily. Rozpočet byl podle Singera vyrovnaný, zvýšila se průměrná sledovanost a podle marketingové ředitelky Primy Denisy Schulzové pomohlo Euro k posílení značky televize. Diváci byli podle průzkumu, který si Prima nechala zpracovat, s přenosy spokojeni. 73 % diváků bylo podle výsledků průzkumu spokojeno s výkonem komentátorů, které považují za profesionální. 92 % respondentů uvedlo, že byli rádi, že Prima přenosy fotbalových utkání vysílala. Marek Singer proto nevyloučil, že Prima v budoucnu nabídne i další sportovní události, ovšem půjde o komerčně zajímavá sportovní odvětví.
Jan Potůček: Finále Eura vidělo na Primě v průměru 1,2 milionu diváků
Jan Potůček: Prima se pochválila za Euro, prý na něm dokonce vydělala

K 1. srpnu opustí televizi Prima současný šéfredaktor publicistiky Jiří Závozda a jeho funkci převezme Pavel Zuna, který tak povede redakci zpravodajství i publicistiky. V souvislosti se jmenováním Pavla Zuny do funkce šéfredaktora publicistiky se Prima podle Singera nechystá zavádět investigativní pořady podobné například pořadu Na vlastní oči, který vysílá TV Nova. Prima by podle generálního ředitele chtěla připravit pořad, který by zábavnou formou shrnoval události uplynulého týdne. Na Primě i nadále zůstane Mirka Čejková, moderátorka hlavního zpravodajského pořadu. Koncem července měla Čejkové vypršet smlouva, Prima ji ale prodloužila o dalšího půl roku.
Jan Potůček: Jiří Závozda odchází z Primy, publicistiku povede Pavel Zuna
Jan Potůček: Prima uvažuje o pořadu podobném Střepinám a 168 hodinám
Jan Potůček: Čejkové končí smlouva na Primě, bulvár spekuluje o jejím odchodu
Jan Potůček: Mirka Čejková podepsala s Primou smlouvu na další půlrok

Stručně

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání povolila rozšíření programové nabídky IPTV televize společnosti Mattes AD a také kabelové televizi Nej TV, kterou vlastní firma BKS Capital Partners. Frýdecko-místecký IPTV operátor může nabídku televize 802.tv obohatit o dvacítku nových stanic, například o HBO Comedy, Nostalgia, Travel Channel, National Geographic Channel nebo Jetix. Nej TV může začít zákazníkům nabízet o devatenáct televizních programů více, mezi nimi například lifestylovou Public TV, slovenskou Markízu nebo rakouské veřejnoprávní stanice ORF 1 a ORF 2.
Lukáš Polák: Mattes AD může zařadit do 802.tv další kanály
Lukáš Polák: Programovou nabídku rozšíří také Nej TV

Slovenská společnost Towercom a česká firma Trade and Technology (T and T) mají podle výkonného ředitele T and T Jaromíra Glisníka spřízněné majoritní vlastníky, ale jejich majitel není totožný. Obě společnosti proto nejen uzavřely smlouvu o spolupráci, na jejímž základě například T and T Towercomu poskytuje zákaznický servis, ale mají i společního předsedu představenstva Romana Fischera. Spojení se slovenským Towercomem naopak odmítá investiční skupina J and T. Ta vlastní zpravodajskou televizi Z1 a slovenskou Joj.
Jan Potůček: Towercom a T and T mají spřízněné vlastníky, říká Jaromír Glisník
Jan Potůček: Týden: Za slovenskou firmou Towercom může stát skupina J and T

BRAND24

Další díl seriálu Na návštěvě u … tentokrát přinesl fotografie ze sídla Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které se nachází na pražských Vinohradech. V budově nechybí zasedací místnost, kde se radní každé dva týdny scházejí, archiv nebo monitorovací pracoviště. Rada se ale může pochlubit také historickou zasedací místností, kterou však využívá pouze při zvláštních příležitostech, aby se při běžném provozu nepoškodilo její zařízení. Server DigiZone.cz se ale tento týden zaměřil také na časopisy a internetové zdroje, které čtenářům nabízejí přehledy televizních programů. Cílem bylo zjistit, zda přinášejí například televizní program motoristické Sport 5, křesťanské TV Noe nebo Filmboxu. Z tištěných periodik byly jako nejpodrobnější vyhodnoceny magazíny TV Star a TV Duel, na internetu můžete zkusit TVprogram.cz nebo třeba tv.seznam.cz.
Lukáš Polák: Na návštěvě u… Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
Lukáš Polák: Kde zjistit program menších a nových televizních kanálů?

Od druhé poloviny července si budou moci Češi koupit mobilní telefon LG HB620-T, který jim umožní příjem DVB-T vysílání. Podle ředitele české pobočky společnosti LG Electronics CZ Song Ki Ju nebyla zatím cena mobilního telefonu stanovena. Záležet bude na tom, jak moc budou telefon dotovat mobilní operátoři. S těmi v současnosti probíhají jednání.
Jan Potůček: LG v Česku nabídne mobil s digitální televizí DVB-T (FOTO, VIDEO)

Dočká se Plzeňsko 8. července spuštění veřejnoprávního multiplexu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).