Hlavní navigace

Týdenní revize: phishing, piráti a YouTube

14. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Stále aktuální phishingový problém v České spořitelně mediálně zcela zakryl nevýrazný Invex, který už předtím spíše marně lákal pozornost odborné veřejnosti. Výraznou událostí byla i olbřímí koupě videoserveru YouTube Googlem. BSA bude znovu pořádat varovnou kampaň pro podnikatele a Paypal už umí vést účty v korunách. Zkritizovali jsme také nový tarif Telefóniky O2 a portál Prahy.

Platební systém Paypal je v zahraničí velmi oblíbený a jeho ikonku najdete na většině významných e-shopů anglofonního Internetu. V Česku jsme na jeho příchod museli čekat poměrně dlouho, ovšem dočkali jsme se: Paypal už umožňuje nejen příchozí a odchozí platby pro zdejší obchodníky, ale i vedení účtů v korunách. Nyní tedy záleží hlavně podmínkách (podílech) pro provozovatele e-shopů a jejich ochotě nový platební kanál nasadit. Dočkáme se také oživení české e-komerce?
Vojtěch Bednář: Dlouhé tiché nic
Jiří Macich: PayPal podporuje českou měnu

Veletrh Invex býval v devadesátých letech povinnou zastávkou pro každého, byť jen letmo zapáleného příznivce informačních technologií. Poslední ročníky však zápolí s poklesem zájmu vystavovatelů i veřejnosti. Ten letošní trend pouze potvrdil: poloprázdné výstaviště a vášnivě odmítavé reakce vůči komunálnímu Internetu zdarma od kapitánů průmyslu elektronických komunikací. Také „procházející ministr“, který Invex zahájil a pak podal s celou vládou demisi. Slibné oživení „kamenného“ veletrhu, téma internetové telefonie, letos sice lákalo, avšak příznivci broadbandu a VoIP mohli sledovat doprovodný program z tepla svého domova či kanceláře. Co tedy dál s Invexem?
Jiří Peterka: Stalo se: začíná Invex a Invex 2006: ve znamení Internetu zdarma

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Chcete podpořit svoji oblíbenou službu na českém Internetu? Rádi byste dali provozovatelům webů najevo, že jim fandíte? Pak neváhejte a hlasujte v anketě Křišťálová Lupa 2006! Až do 31. října 2006 můžete ovlivnit, které projekty si budou přebírat ocenění pro vítěze pro tento rok. Navíc získáte roční licenci k bezpečnostnímu balíku od společnosti AEC a můžete vyhrát i některou z 50 hodnotných cen.

BSA je sdružení se stále poněkud poskvrněnou pověstí, jež si klade za cíl hájit autorská práva výrobců softwaru. Zatímco dříve pořádala i poměrně odvážné akce, dnes se raději zaměřuje na osvětu. Nyní varuje malé a střední firmy a dodává, že nejvíce softwarových pirátů je dopadeno v Praze, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Zajímavá je i její statistika, podle které přichází tuzemská ekonomika skutečně o 2,7 miliardy korun ročně. Jak na to v BSA přišli? Jednoduše – považují nový počítač bez zakoupených programů za počítač s programy nelegálními. A tipněte si, má už BSA právní subjektivitu?
Daniel Dočekal: Případy softwarového pirátství

Telefónica O2, stále dominantní poskytovatel připojení a telekomunikačních služeb pro domácnosti v ČR, nabízí pro přístup k Internetu velké množství tarifů. Minulý týden k nim přidala další, který by měl kombinovat pevné a mobilní připojení. Místo volnosti (pohybu?) však zákazníkům nabízí (bohužel už obvyklé) datové limity a ceny vyšší, než když si tarify zkombinujete sami. Jaký smysl potom taková nabídka má? Operátor má jasno, hůře už odpověď hledá zákazník.
Jiří Macich: O2 Internet Komplet: příliš omezená volnost

Pod výše uvedeným článkem se v diskusi mimochodem objevily dva pozoruhodné příspěvky, které bychom rádi doporučili vaší pozornosti. Jejich autoři se vydávají za pracovníky Telefóniky a jejich zkušenosti s denním provozem by tomu mohly nasvědčovat. V každém případě jde o velmi obsažný materiál, jenž by mohl vysvětlit některé zkušenosti, jež někteří zákazníci s tímto operátorem získávají. Pokud vás zajímá názor Telefóniky, pak vězte, že podle ředitele mediální komunikace Vlastimila Sršně jsou oba příspěvky minimálně vytržené z kontextu a ne zcela odpovídají skutečnosti.
/clanky/o2-internet-komplet-prilis-omezena-volnost/nazory/160923/
/clanky/o2-internet-komplet-prilis-omezena-volnost/nazory/160986/
Blog Františka Fuky na Lupě: Nový prd v komunikaci

YouTube je server shromažďující profesionální a amatérské video z celého světa a potýkající se s autorsko-právními a finančními problémy. Má však jednu výhodu: je velmi, opravdu velmi populární. Tudíž se nemohlo stát nic jiného, než že přijde Google a třem zakladatelům vyplatí 35 miliard korun. Absurdní? Nikoliv, jsme na Internetu, kde právě zuří tzv. fáze Web 2.0 a nepodchycení trendů by se každému mohlo stát osudným. Komunitní videoslužby jsou každopádně na vzestupu, ovšem co můžeme čekat od nového YouTube?
Petr Fryš: Google koupil YouTube…
Jilmův blog na Lupě: Proboha ať Google to YouTube nekupuje!
Martinův blog na Lupě: Koupí Google YouTube?

Pražský primátor Pavel Bém v úterý na tiskové konferenci pražského magistrátu představil nový informační portál Prahy. Ten překvapivě najdete na webové adrese Praha.eu a při dalším zkoumání zjistíte, že je proprietární a počítá (prozatím) pouze s operačním systémem Windows. Portál navíc v den tiskovky neběžel a potíže měl i druhý den, kdy už mělo být vše v pořádku. Zajímají vás náklady na tuto legraci? Pak se hezky posaďte a čtěte.
Daniel Dočekal: Praha.eu – Praha světová, nebo služby pro občany?

O příchodu nového Internet Exploreru 7 (IE 7) vás na Lupě informujeme prakticky každý týden a vzhledem k publicitě, kterou tento zatím oficiálně nevypuštěný produkt sklízí, by mělo jít o zásadní změnu na poli prohlížečů. To však zatím není jisté, narozdíl od změn pro webdesignéry, které již jisté jsou. Zrevidovali jsme proto všechny známé charakteristiky a podali vám ucelený přehled toho, co můžete jako vývojář webů od IE 7 očekávat.
Chamurappi: Návrat modrého é

Před deseti lety se narodil první český internetový obchod – Vltava. Od té doby uplynulo v tuzemské e-komerci mnoho vody (a zdaleka ne jen té vltavské). Jak se nejstarší český internetový obchod (ne)rozvíjí? O tom jsme hovořili s generálním ředitelem společnosti Vltava Stores Josefem Suchánkem. Mimo jiné prozradil, že Vltava chystá obchod se stahovanou hudbou. Došlo i na problematiku Asociace pro elektronickou komerci.
Jan Ambrož: Josef Suchánek: e-byznys je dřina

Nahradí jednou naše desktopové aplikace jiné, běžící na vzdáleném serveru? Google by toho rád docílil zatím aspoň u kancelářských balíků. Tento týden představil další krok, když sloučil svůj webový textový editor Writely s tabulkovým kalkulátorem Spreadsheats (výsledek má jméno Google Docs). Ve druhém dílu našeho miniseriálu o webových kancelářských balících jsme se podívali i na produkty dalších firem: webmaily i programy na tvorbu prezentací.
David Antoš: Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (2/3)

Tipy C

Klienti České spořitelny tento týden museli odolávat (česky psanému) phishingu, tedy podvodnému e-mailu, lákajícímu na podvržené stránky za účelem získání jejich přístupových údajů do online bankovnictví. Zajímá vás, jací lidé stojí za podobnými aktivitami a jak internetové podsvětí funguje? My jsme měli možnost mluvit s člověkem, jenž se podle svých slov finančními podvody na Internetu živí. Jeho informace můžete brát s rezervou či jim vůbec nevěřit, každopádně však jde o zajímavou zprávu o tom, jak by to celé mohlo být…
Aleš Miklík: Cracker: na podvodné e-maily naletí až dvacet procent příjemců
Blog Františka Fuky na Lupě: Bojujte proti frodu!

Na frontě boje proti phishingu mimochodem od jara působí nový subjekt – Phishing Incident Reporting and Termination Squad (PIRT). Hlavní těžiště jeho aktivit vyjadřuje slůvko Termination v názvu. Snaží se co nejrychleji ukončit působení nahlášených útoků a díky tomu minimalizovat počet postižených. Pomůže nová aktivita eliminovat případy podvodů, jako je ten na Českou spořitelnu?
Pavel Satrapa: PIRT – krotitelé rhybhářů

Zmizí podle vás někdy phishing z Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).