Hlavní navigace

Týdenní revize: potíže s broadbandem

22. 4. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Celý týden byl tentokrát ve znamení vysokorychlostního připojení: ministerstvo informatiky ohlásilo výše dotací z broadbandového fóra, které vzbudily řadu kritických otázek, a podívali jsme se také na poněkud málo informativní reklamy poskytovatelů. Antsipamový zákon bude brzy o něco měkčí, IP adresy možná zase změní svůj význam. Srovnali jsme také možnosti personalizace portálů a ceny ADSL pro domácnosti.

Ministerstvo informatiky konečně řeklo, jaké konkrétní sumy získají úspěšní žadatelé o dotace z tzv. broadbandového fondu. A výsledky jsou to mnohdy opravdu pozoruhodné: miliony si rozdělí především projekty obsahové a osvětové, infrastruktura zůstala vzadu. Dotaci získal i bulvární portál, nový časopis zavedeného vydavatelství nebo podivný projekt Národní broadbandové audiovizuální knihovny. Broadbandové fórum, které žádosti vyhodnocovalo, každopádně ve svém stávajícím složení končí – ministerstvo pozastavilo jeho činnost do voleb, aby si nové vedení resortu mohlo zvolit jeho nové personální obsazení. Někdo v tom může vidět racionální krok, jiný podezřelou shodu okolností…
Jiří Peterka: Dotace na broadband: kolik kdo dostane?
Aleš Miklík: Příliš širokopásmové dotace
Jankův blog na Lupě: Komu 25 milionů z „broadbandových“ pe­něz?

Správu podnikových počítačů a sítí by měli dělat profesionálové, ale někdy jsou to docela obyčejní kluci. Není pak divu, že místo osvědčených nástrojů jsou k řešení problémů používány spíše amatérské postupy. A někdy dokonce k poškození i zprovoznění sítě stačí dobře rozlitý šálek kávy. Nevěříte? Pak poslyšte následující příběh opravdového admina.
Vojtěch Bednář: Příběh opravdového admina

Seznam spustil novou verzi své titulní stránky, která je do jisté míry personalizovatelná – tedy upravitelná podle uživatelových zálib a preferencí. Plně přizpůsobitelné domovské stránky vyvíjejí i Yahoo, Google a Microsoft. Jaké jsou jejich možnosti? A je personalizace skutečně tím, co uživatelé potřebují? Snahy o její prosazení tu ostatně již byly, možná ale bylo ještě příliš brzy. Podaří se ji nyní díky novým technologiím RSS a AJAX konečně prosadit?
David Antoš: Personalizace vrací úder

Mozilla Foundation používá k propagaci prohlížeče Firefox mimo jiné i amatérská videa, která mohou na server firefoxflicks.com nahrávat jeho uživatelé. A mnohdy jde o opravdu pozoruhodné kousky.
František Fuka kromě toho na vás myslel i v souvislosti s jinými filmy a vyrobil skript pro automatické zařazování premiér do nedávno spuštěného kalendáře Googlu. Kalendář vás tak kromě pracovních schůzek a dalších povinností bude zvát i do kina, což se odmítá bezesporu hůř…
Blog Františka Fuky na Lupě: Uuuuuiiiiiííí­ííííí! – Dvakrát o filmech

Pokud vás zajímají provizní (affiliate) systémy na českém webu, jistě vám přijde vhod menší seriál, mapující vše podstatné včetně praktických zkušeností s jejich nasazením. Martin se tentokrát na svém blogu zaměřil na provizní systém společnosti NetTravel.cz, na jejímž serveru naleznete nabídku zájezdů od desítek českých cestovních kanceláří.
Martinův blog na Lupě: Affiliate programy na českém Internetu (3.)

Bezdrátové připojení je v Česku mimořádně oblíbené díky svým nízkým nákladům v porovnání s dlouho jen málo rozvíjenou nabídkou ADSL. Nikdo dlouho nepochyboval, že jde o přijatelnou alternativu nedostupného broadbandu. Český telekomunikační úřad však nyní zařadil zpátečku a při posuzování velkoobchodního trhu s broadbandem (relevantního trhu č. 12) už WiFi přípojky nezapočítává. Nejde prý o substitut za ADSL. Jiné statistiky, například od EU či OECD, však WiFi stále započítávají do broadbandu. Ovšem s dovětkem, že jde o výjimku kvůli specifické situaci v ČR.
Jiří Peterka: Stalo se: patří WiFi do broadbandu?

Pevná linka měla dlouhá léta monopol na náš hlas, ale časy se mění. Trendem dneška je internetová telefonie se všemi výhodami i zápory, které s sebou přináší. Jak vypadá přechod na VoIP v praxi? Pro jistotu začněme pěkně od začátku: výpovědí stávající pevné linky. Už tento krok však může překvapit svými nástrahami…
Skřítkův blog na Lupě: Přechod na VoIP – I.výpověď pevné telefonní linky

Reklama je zaklínadlo, bez kterého by dnes nic nefungovalo. Musí však být férová a ne zavádějící. Stejně by toto pravidlo mělo platit u pracích prášků jako u reklamy na připojení k Internetu. Sledujete je však? Velice často je možné se v nich setkat s tím, že se inzerent pohybuje na hraně toho, co se dá ještě označit za etické. A měl by zákazník skutečně vždy být v pozici toho, kdo musí rozumět všem zápletkám smlouvy a technickým parametrům, jinak by si připojení neměl vůbec pořizovat?
Vojtěch Bednář: Pravda a lákání na vysokorychlostní Internet

Populární databáze MySQL, užívaná velkým množstvím webů od amatérských po velké prezentace, zřejmě dostane nový storage engine. Minulé pondělí ohlásilo MySQL AB partnerství se Solid IT a dodávku solidDB storage enginu pro mySQL. Co to bude znamenat pro mySQL? SolidDB má plnou podporu transakcí a ACID vlastností, takže by se mohl stát rovnocennou alternativou k InnoDB. První prototyp solidDB pod mySQL bude předveden 26. dubna v Santa Claře.
Blog Miroslava Suchého na Lupě: MySQL bude mít nový storage engine ze solidDB

Dlouhá léta jsme byli v Internetu zvyklí, že IP adresa plní zároveň dvě role: jednak počítač identifikuje a rozlišuje od ostatních, zároveň je ale využívána pro směrování – podle ní se směrovače rozhodují, kam dopravit datagram. Nyní se zdá, že by se tyto dvě role mohly rozejít. Vedou se i úvahy, zda nezasáhnout do adresování Internetu koncepčně a definitivně neoddělit identifikátory od lokátorů. Aplikace by pak mohly používat identifikátory, zatímco jejich mapování na lokátory používané při směrování obstarají nižší vrstvy.
Pavel Satrapa: Změní se význam adresy?

Placené stahování obrázků, her a melodií v oblasti služeb na mobilní telefony nečeká žádná světlá budoucnost. Na trhu je totiž již příliš mnoho hráčů a zboží a služby jsou nekvalitní a předražené. Jaká přidaná hodnota čeká uživatele na stále vznikajících serverech pro mobilní personalizaci, vědí snad jen jejich provozovatelé. Jednou možností pro společnosti, které vsadily na tento segment, je připravit produkty v infotainmentu. O co se konkrétně jedná?
Tomáš Randus: Kam se vrtnout v mobilních aplikacích?

Jsou události, při kterých by člověk chtěl blogovat z mobilního telefonu nebo PDA rychle a často, vždy třeba jen jednou větou. Například při „blogpřenosu“ z nějaké živé akce. Už delší dobu to jde pomocí e-mailu. Před pár dny ale byla spuštěna služba, která to umožňuje ještě rychleji a pohodlněji. Jmenuje se Safiboo a je založena na tak jednoduché myšlence, že je s podivem, že to nikoho nenapadlo dřív. Vlastně napadlo, ale ne zrovna takhle…
Blog Františka Fuky na Lupě: Superinstantní blogování 

Evropská unie přinutila Českou republiku změkčit ustanovení zákona bojujícího proti spamu. Jde o změnu režimu v případě, že už jste zákazníky nějaké firmy. Až dosud se na vás vztahoval režim OPT-IN, ale nově už to vůči této firmě bude režim OPT-OUT. Firma už tedy nebude potřebovat váš souhlas k tomu, aby vás mohla zahrnovat svými obchodními sděleními. Je to dobře, či špatně?
Jiří Peterka: Antispamový zákon bude měkčí

BRAND24

Od posledního velkého cenového srovnání ADSL připojení na Lupě uplynulo téměř deset měsíců a za tu dobu se odehrálo mnoho událostí, které měly na český trh přímý či nepřímý vliv. Proto jsme pro vás připravili srovnání nové, reflektující aktuální události a ceny všech významných poskytovatelů na trhu. Zaměřili jsme se na domácnosti, protože ty mají výběr těžší (a častější) než firmy. Najdete si svého vítěze?
Martin Vyleťal: Cenové srovnání ADSL připojení pro domácnosti

Google po svém uvedení na burzu prošel několika fázemi propadů, avšak celkově si jeho akcie od počátku vedou velmi dobře. Černý den zažil Google a jeho akcionáři před třemi měsíci. Nejprve Yahoo a pak Google reportovali menší nárůsty, než bylo očekáváno. Akcie Google se tak postupně propadly z $470 až pod $340, tedy skoro o 30 procent. Ve čtvrtek však Google ohlásil výsledky za první čtvrtletí tohoto roku a ty jej v očích investorů plně rehabilitovaly.
Blog Michala Káry na Lupě: Velký den Google aneb rehabilitace po americku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).