Hlavní navigace

Týdenní revize: šéf Microsoftu v Praze

24. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Steve Ballmer se setkal s Ivo Lukačovičem, o prodeji Seznamu prý nejednali. Diskuse o diakritice v doménových názvech pokračuje. Sportovní přenosy se budou napříště vysílat nejen v televizi. Agentura, ve které vznikl předchůdce Internetu či GPS, slaví 50 let od svého založení. Co přinesla Internet Advertising Conference 2008? Stane se Firefox nejpoužívanějším prohlížečem? Míra softwarového pirátství v ČR podle BSA stagnuje.

Podle výsledků výzkumu společnosti Mediaresearch využívají Češi Internet stále častěji v době svého volna, konkrétně doma a o víkendech. Počet lidí, kteří se připojují k Internetu v pracovní dny vzrostl meziročně o 12,24 %, zatímco ve dnech volna, tedy o svátcích a víkendech, je nárůst ještě vyšší – 18,32 %. Zveřejněná čísla svědčí o tom, že dochází k posilování role Internetu jako prostředku pro zábavu a různé volnočasové aktivity. Internet tak začíná v tomto směru stále více konkurovat například televizi. Vstříc popsanému trendu již nějakou dobu vychází vstříc různé experimenty s živými přenosy po Internetu.

V oblasti sportu již delší dobu funguje koncept, kdy je přenos sportovního utkání vysílán současně prostřednictvím televize i Internetu. Na podzim loňského roku s ryze internetovými živými přenosy experimentoval portál iDnes. Fotbalové zápasy mohou fanoušci sledovat na webu Fotbalživě. Příští rok chystá Česká televize i živé vysílání z utkání fotbalové extraligy na Internetu. Zápasy hokejové extraligy umožňuje za poplatek sledovat služba O2 Hokej. Na další živé vysílání na Internetu se mohou sportovní fanoušci těšit v souvislosti s nadcházejícím Eurem2008. Televize Prima, která získala práva pro vysílání fotbalových utkání, se totiž ve smlouvě pořadatelům zavázala, že odvysílá všechny zápasy formou streamingu na Internetu, nicméně za blíže nespecifikovaný poplatek.
Jiří Peterka: Stalo se: sport jako killer aplikace?

Jak by měl vypadat kvalitní a zároveň funkční web? Mohlo by se zdát, že stačí vytvořit krásnou homepage, poptávkový a objednávkový formulář, rozdělení do rubrik, kontakty a další obsah, který určují současné trendy. Nicméně univerzální postup, který při smíchání patřičných ingrediencí zaručí vznik kvalitního a úspěšného webu, bohužel neexistuje. Martin Kučera však ve svém článku nabízí několik užitečných rad, při jejichž dodržení můžete získat náskok před svou konkurencí.
Martin Kučera: Jak postavit kvalitní web?

Ve streamovaném videu je budoucnost. Po úspěchu portálu YouTube si tento fakt uvědomili nejen investoři, kteří se pustili na českém Internetu do obdobných projektů. Videoklipy jsou dnes součástí online zpravodajských portálů a velké plány má s nedávno spuštěným videoserverem i televize Nova. Zkrátka nikdo nechce promarnit příležitost svézt se na vlně popularity online videa. Zajímavé bude sledovat tento videosouboj i co se technologií týče.
Zdeněk Polách: Videománie po Česku: každý chce být YouTube

V průběhu letošního roku se konečně z pohledu diváka začne projevovat přechod z analogového na televizní vysílání. Kromě dnes dostupných programů veřejnoprávní televize a dvou komerčních televizních kanálů totiž začnou vysílat i další soukromé stanice, které dostaly licence už na jaře 2006. Díky soudním sporů, vyvolaným Novou a dalšími žadateli, kteří v licenčním výběrovém řízení neuspěli se ovšem start šestice nováčků zbrzdil. Vyjma Febio TV mají všechny už aspoň základní představu o tom, jak se budou prezentovat na Internetu. Zpravodajsko-publicistická Z1 spustí se svým startem zpravodajský portál, plnoformátová Barrandov TV dokonce odstartuje na Internetu o měsíce dřív, než na televizní obrazovce.
Ondřej Aust: Barrandov TV začne na Internetu dřív než na obrazovce

Poté co minulý týden společnost Mozilla Corporation uvolnila testovací verzi webového prohlížeče Mozilla Firefox 3.0 RC1, zveřejnila nyní své plány týkající se pokračujícího vývoje zmiňovaného prohlížeče. Po Firefoxu 3.0 přijde Firefox 3.1. Jeho betaverze je v plánu na konec léta, finální verze je předběžně naplánována tak, že by měla vyjít ještě do konce roku a s jejím příchodem skončí podpora pro současnou druhou generaci Firefoxu. Některé statistiky nasvědčují tomu, že by se Firefox mohl brzy stát nejpoužívanějším prohlížečem a sesadit tak z trůnu Internet Explorer od Microsoftu.
Jiří Macich: Firefox 3.1 do konce roku 2008, Firefox 4.0 během příštího roku
Blog Michala Černého na Lupě: Firefox útočí

Ačkoli česká média o tomto výročí téměř neinformovala, půl století od založení agentury DARPA by si větší publicitu rozhodně zasloužilo. Zmiňovaná agentura stála za vznikem řady původně vojenských projektů, které našly uplatnění i v mnoha civilních oblastech. V laboratořích DARPA pracovali odborníci například na projektu ARPANET, předchůdci dnešního Internetu, nebo vyvinuli systém Transit, jehož pokračovatelem je systém GPS. V současné době se DARPA spolu s NASA podílí na projektu meziplanetárního Internetu.
Pavel Houser: Půl století agentury DARPA: Arpanet, GPS i telekineze

Podle údajů organizace BSA u nás míra softwarového pirátství již druhým rokem stagnuje, zatímco v Evropě množství nelegálně nainstalovaného softwaru klesá. Za stagnaci míry softwarového pirátství v Česku podle BSA mohou dva protichůdné trendy. Zatímco ve firmách se daří proti pirátství účinně bojovat a nelegálního softwaru ubývá, v domácnostech naopak jeho užívání neklesá. Při srovnání s ostatními členskými státy však Česká republika patří mezi země se spíše nižší mírou softwarového pirátství, se 39 % nelegálního softwaru se umístila na 11. místě. Nejhorší situace je prý v Rumunsku a Bulharsku (68 %), ani sousední Polsko na to není dobře (57 %). Nicméně metodika výzkumu, na jehož základě BSA míru pirátství určuje, však nemusí odpovídat skutečnosti. BSA tvrdí, že ve statistikách zohledňuje i open source software. Vychází přitom z obecně dostupných informací o množství používaného open source softwaru. Zdroj těchto informací nebo metodiku, jakou jsou zjišťovány, však neuvádí.
Jan Handl: Softwarové pirátství v Česku: problém, nebo příležitost?

Projekt www.háčkyčárky­.cz, který 20. května spustilo sdružení CZ.NIC opět vyvolal diskusi o možnosti implementace znaků národních abeced do doménových názvů. Jedním z nejdůležitějších důvodů jeho vzniku byla snaha dát uživatelům příležitost skutečně si otestovat funkčnost systému IDN. Odpůrci zavádění diakritiky poukazují na skutečnost, že veřejnost si již na názvy domén bez diakritiky zvykla a její zavedení by způsobilo chaos. Provozní ředitel CZ.NICu Martin Peterka však podobné vášně tlumí: „Nehledáme si ani žádnou záminku, která by ospravedlnila nějaké už dané rozhodnutí. Konečné rozhodnutí každopádně zůstává v rukou české internetové komunity – dokud bude proti, IDN nezavedeme.“
Martin Peterka: Český Internet v diakritické krizi?
Zprávičkářův blog na Lupě: Domény s diakritikou ano či ne?
Blog Michala Černého na Lupě: Dají háčky a čárky smysl českému internetu?

Šéf Microsoftu Steve Ballmer, v rámci své cesty po Evropě, navštívil ve čtvrtek i Českou republiku. V Praze měl přednášku na Evropském fóru vědy a techniky, v níž mimo jiné nastínil, jak se bude vyvíjet Internet podle představ softwarového giganta. Steve Ballmer se také setkal s majitelem tuzemské portálové jedničky Ivem Lukačovičem. Ohledně této schůzky kolovala již delší dobu řada spekulací, které se týkaly možného prodeje Seznamu právě do rukou Microsoftu. Ivo Lukačovič však popřel, že by tématem rozhovoru byl právě prodej Seznamu. Také Steve Ballmer hovořil pouze o diskusi nad možnou budoucí spoluprácí obou firem.
Michal Černý: Internet podle Ballmera
Jiří Macich: Steve Ballmer v Česku, Seznam vysvětluje setkání
Blog Rostislava Kocmana na Lupě: Jak je to s Microsoftem a Seznamem?

BRAND24

V pondělí se konala celodenní konference Internet Advertising Conference 2008, kterou uspořádalo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) společně s internetovým vydavatelstvím Internet Info. Jednalo se zatím o nejvýznamnější letošní setkání s tématikou internetového marketingu v České republice, což dokládá i enormní zájem ze strany odborníků na mediálně inzertní oblast, kterých se na této akci sešlo více než dvě stě. Hlavním tématem konference byly aktuální trendy na českém internetovém trhu. Účastníci se například dozvěděli, že Internet v příjmech z reklamy již předběhl rozhlas.
Karel Wolf: Internet předběhl v příjmech rozhlas, na televizi však stále nemá
Jiří Macich: Proběhla konference Internet Advertising Conference 2008

Vedoucí českých vývojářů Googlu v Krakově nám prozradil, že tajemství PageRanku je jednoduché i geniální zároveň. Čeští programátoři jsou podle něj velmi šikovní, ale málokdo se z Česka dokáže prosadit celosvětově. Uznává však, že české internetové firmy dělají svoji práci velmi dobře.
Aleš Miklík: Jan Šedivý: v Česku by Google asi nevznikl

Domény s diakritikou - ano nebo ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).