Hlavní navigace

Týdenní revize: U:fon český broadband nezachrání

19. 5. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Očekávaný příchod "čtvrtého mobilního operátora" zatím osvěžení nabídky mobilního připojení neznamená. U:fon má staré modemy a přísnou FUP. V ADSL ztrácíme na ostatní země čím dál víc, dočkáme se obratu? Někdo už dává přednost životu ve virtuálním světě. Jaký je takový Second Life? Nastavení českých DNS serverů mnohdy neodpovídá jejich významu. Krade Google videa své konkurenci?

Lidé z nahrávacího průmyslu jsou zřejmě jedni z mála, kdo by nejraději Internet vrátili do laboratoří univerzit. O trablech, které jim celosvětová síť – nová distribuční platforma z řadou konkurenčních výhod – přináší, můžete na Lupě číst téměř každý den. A také o tom, jak se nahrávací společnosti snaží dosud spíše marně vypořádat s touto výzvou. Věří ještě někdo, že zákazy a omezení stávajících zákazníků jsou tou správnou cestou? Nové médium přitom vydavatelům nabízí nejednu příležitost k využití… Probudí se včas?
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Sladké sny nahrávacích společností

Také věříte historkám známých svých známých o tom, jak jejich známý přišel díky jednoduchému nápadu v IT byznysu k rychlým milionům? Nadšení 90. let je sice pryč, obsah mnohých internetových diskusí však onu charakteristickou víru v „novou ekonomiku“ zjevně neztratil. Jednou se však může stát, že jste donuceni čelit zjevnému důkazu o tom, že „to skutečně může fungovat.“ Znamená to něco i pro nás?
Vojtěch Bednář: Přátelé, jde to! 

Březen bývá již 10 let v Česku zasvěcen Internetu. Zkušení internauti už možná nad aktivitami stejnojmenného sdružení (BMI) ohrnují nos, mnohý z jejich nových kolegů se však s Internetem seznámil právě díky nim. Jaroslav Winter, zakladatel a koordinátor BMI, má s internetovou evangelizací českých uživatelů i firem bohaté zkušenosti, o které se s Lupou rád podělil v rozhovoru. Jak to všechno začalo? Co se povedlo a co méně? A můžeme se těšit i na další ročníky BMI?
Jan Rylich: Jaroslav Winter: Internet jako nástroj, nikoliv cíl

Google Analytics je mezi webmastery populární nástroj pro analýzu návštěvnosti (podobně jako některé české systémy pro tentýž účel). Nedávné úpravy v rozhraní i funkcích provází rozporné reakce: někdo je nadšen, jiný zklamán. Důvodů pro oba typy nálad je přitom víc.
Austinův blog na Lupě: Nové Google Analytics jsou skvělé
Koppel blog na Lupě: Nové Google Analytics jsou šílené

Microsoft v posledních letech příliš potlesku u komentátorů i uživatelů nesklízí, navíc příliš nestíhá reagovat na rychlý vývoj internetového byznysu. Jeho Windows Live Hotmail (mimochodem, stíháte sledovat změny názvů tohoto freemailu?) jako by tento trend ztělesňoval: rozpaky nad strategií a jménem, zpoždění ve vývoji… Nová verze je však zde a je férové podívat se na její schopnosti s objektivním odstupem.
Jiří Macich: Zaslouží si nový Windows Live Hotmail aplaus?

Svoboda v přístupu k informacím je na Internetu přetrvávající a zřejmě nejvíc patrnou výsadou v porovnání s ostatními druhy médií. Výhoda však má i odvrácenou tvář – nejen pro totalitní režimy, které by rády bezbřehý prostor spoutaly, ale třeba i pro rodiče, kteří by rádi měli jistotu, že jejich děti na Internetu nic špatného nepotká. Jak však takového stavu dosáhnout?
Martin Pírko: Jak ohlídat děti na Internetu?

Podle předsedy Rady ČTÚ není u nás místo pro čtvrtého mobilního operátora, který by těm stávajícím mohl konkurovat nabídkou GSM a UMTS služeb. MobilKom ale se svým U:fonem chce zřejmě ze všeho nejvíce konkurovat pevným telefonním linkám. Navíc ve své moderní síti nasazuje technologicky poněkud zastaralé modemy, zabudované ve stolních telefonech. Ty zvládají nejvýše 153 kbit/s. Také objemové limity jsou dosti přísné. Zájemci o levný mobilní (či přenositelný?) Internet tak zatím zřejmě zůstanou dál v klidu.
Jiří Peterka: Stalo se: pro čtvrtého mobilního operátora prý není v ČR místo a U:fon má novou síť, ale zastaralé modemy

Vysokorychlostní Internet tak v Česku s příletem U:fona nový impuls nezíská. Přitom vývoj penetrace ADSL v posledních měsících přináší spíše zklamání: prodej přeprodávaných tarifů vázne, alternativní operátoři si stěžují na nepříznivé regulační prostředí a co hůř, podle posledních statistik společnosti Point Topic už nás v penetraci ADSL předehnalo Řecko a Maďarsko. Kde jsou příčiny celé situace a je možné doufat v brzkou nápravu?
Miloslav Sova: Řecku a Maďarsku už se v penetraci ADSL díváme na záda. Kdo bude další?

S některými jmény se na českém Internetu setkáte na každém rohu: někteří z nich jsou „otcové zakladatelé“, jiní jsou známi spíše nechvalně. K těm druhým patří i duo Michal Malý a Vladana Petržílková (nově Malá). Po doménovém spekulanství, spamování a podivném podnikání s rejstříkem firem se zdá, že se vracejí k jedné ze svých osvědčených činností – opět je to spam. Jak dlouho ještě?
Wiki* blog na Lupě: Jano, Vladano, Michale… nespamujte!

Projekt Second Life svým uživatelům umožňuje dělat téměř cokoliv, co je napadne. Mohou chatovat, vytvářet a prodávat věci, vzdělávat se, flirtovat spolu, a nebo jen tak nezávazně objevovat obrovský a dynamicky se vyvíjející svět. Vítejte v úžasném virtuálním prostředí. Vítejte ve svém druhém životě…
Jan Rylich: Second Life – život ve virtuální realitě

Příběh Googlu na sebe od počátku váže velkou pozornost – nese s sebou totiž mnoho atributů mediálně vděčné „success story“. Dva nadaní studenti, absence pokory, velké cíle a málo zištnosti – a úspěch je zaručen. Zajímá-li vás však, jak to všechno bylo doopravdy, museli jste donedávna studovat rozptýlené internetové zdroje či anglickou literaturu. Česky nyní vychází kniha Google story s ambicemi pokrýt všechny důležité otázky o vývoji této společnosti. Stojí za přečtení?
Jiří Peterka: Google story: recenze knihy

Projekt Galileo se měl stát ukázkou schopností evropských firem i úřadů a odpovědí na úspěch amerického GPS. Jeho realizaci však začaly provázet potíže, korunované odstoupením významného partnera, Číny. Evropská komise by nyní ráda dokončila projekt za peníze daňových poplatníků. Je to dobře, či nikoliv? A jsou publicisté v této otázce skutečně nestranní?
Pavel Houser: Galileo ukazuje máslo na našich hlavách

Systém doménových jmen (DNS) je neoddělitelnou součástí sítě Internet. Poskytuje překlad mezi doménovými názvy a IP adresami a ostatní překlady pro nalezení cíle pro doručení pošty aj. Věnují však administrátoři DNS serverů adekvátní péči jejich nastavení?
Petr Šťastný: Jak dobře jsou nastaveny české DNS servery?

BRAND24

Moderní prohlížeče disponují řadou užitečných pomůcek a funkcí, jež by měly uživatelům ulehčit přístup k informacím – tedy k tomu, co obvykle lidé na webu hledají, leč přes záplavu zdrojů často nenachází. Jak si jednotliví zástupci prohlížečů s tímto úkolem poradili a co všechno nám mohou nabídnout?
Pavel Salvet: Cesta za informacemi v moderních prohlížečích

Po koupi YouTube Googlem padalo mnoho otázek po smyslu této akvizice a co všechno nyní Google s novou službou udělá. Některé odhady se potvrdily, málokdo ale nejspíš čekal, že by Google mohl použít videa třetích stran tak, že zavdá podezření z porušení autorských práv.
Blog Davida Antoše na Lupě: Krade Google videa své konkurenci? 

Překročil Google při použití videí třetích stran autorská práva?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).