Hlavní navigace

Týdenní revize: útlum přeprodávaného ADSL a dobírka navěky

17. 1. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Nový vlastník společnosti VOLNÝ chce utlumit přeprodávané ADSL jako neperspektivní. Komu patří Kasa.cz? Mediální skupina CME je i přes negativní reakce vítězem loňského tuzemského internetového dění. Evropská digitální knihovna mohla být ve skutečnosti odstavena kvůli nevhodnému obsahu přímo na své domovské stránce. Ačkoli platebních metod na českém Internetu přibývá, uživatelé stále preferují dobírku.

Když v prosinci minulého roku koupila společnost Dial Telecom českou pobočku Telekomu Austria, bylo již tehdy jasné, že značka Volný, pod kterou nabízela své služby, zůstane zachována. Na začátku letošního roku odhalili představitelé nového vlastníka také plány do budoucna. Od února se změní původní název společnosti na Volný, a.s. Ta se v oblasti vysokorychlostního připojení zaměří na ADSL připojení, poskytované na vlastní platformě. Podle Aleše Zemana, předsedy představenstva Dial Telecom, dojde k utlumení neperspektivních služeb, jako je přeprodávané ADSL na platformě Telefóniky O2. Právě segment přeprodávaného ADSL připojení, který Telefónica nabízí na velkoobchodní bázi, dlouhodobě skomírá a jeho perspektivista do budoucna je mizivá.
Jiří Peterka: Stalo se: Internet už zasahuje i do české politiky

Zprávy o prodeji internetového obchodu Kasa.cz plnily v listopadu stránky českých médií. Nejdříve Hospodářské noviny přinesly informace o tom, že by do Kasy měla vstoupit společnost HP TRONIC Zlín , spol. s.r.o., která patří k leaderům na trhu domácích spotřebičů a spotřební elektronikou. Ačkoli se později ukázalo, že se nejedná o prodej nýbrž o fúzi s dalším e-shopem, zlínská firma firma si zajistila v nově vzniklém holdingu ne zrovna malý vliv.
Karel Wolf: Kasa a Obchodní dům mají holding – co bude dál?

Přestože bývají internetové projekty mediální skupiny CME často terčem kritiky, není možné přehlédnout, jak velkého skoku v podobě nárůstu návštěvnosti se jí podařilo v minulém roce dosáhnout. CME a její web Nova.cz se posunul z role „návštěvnost-zhruba-jak-můj-blog“ na příčky nejvyšší, mezi „milionáře“, tedy ty, komu na web měsíčně zavítá přes milion uživatelů. První z internetových projektů, zpravodajský portál TN.cz, který CME spouštěla v květnu s velkou pompou, sice dokázal první měsíc přilákat rekordní počet uživatelů, ale pak jeho návštěvnost rapidně poklesla. Na konci května si Nova opět pomohla ke zvýšení návštěvnosti, když koupila společnost Jyxo, mimo jiné provozovatele serveru Blog.cz. Po zpravodajství a komunitách, přišla na řadu zábava. V říjnu se objevil nový videoportál Nova.cz, který těží zejména z vlastního obsahu a archivu televizních pořadů. Podívejte se, jak se vyvíjela návštěvnost webů skupiny CME v minulém roce.
Patrick Zandl: Vítězem roku 2008 se stává CME a její Nova.cz

Logo NetClub
Hostem druhého NetClubu v roce 2009 bude Pavel Zima výkonný ředitel společnosti Seznam.cz. Pavel Zima působí ve společnosti Seznam.cz od jejího založení (1996). V letech 2004 – 2006 zastával pozici technického ředitele. V srpnu 2006 byl jmenován výkonným ředitelem a od roku 2005 je členem představenstva. Registrovat se můžete již nyní.

Když byla krátce po svém spuštění uzavřena evropská digitální knihovna Europeana, jako hlavní důvod byl uváděn velký zájem ze strany internetových uživatelů, který vedl ke kolapsu systému. Alespoň takové vysvětlení poskytla médiím sama Evropská komise. Ve skutečnosti však mohlo být všechno trochu jinak. Nikdo nemůže zpochybnit, že byl o Europeanu po spuštění obrovský zájem. Nicméně s odstupem času se objevují i další vysvětlení skutečnosti, proč byla nová digitální knihovna záhy znepřístupněna. Doplatila na pikantní obsah na své domovské stránce?
Jiří Peterka: Doplatila Europeana na erotické malby a Mein Kampf?

Minulý rok lze z pohledu placení na Internetu označit za přelomový. Objevil se nový mikroplatební systém a některé banky představily svá internetová tlačítka. Na pole internetových plateb také vstoupila společnost Sazka se službou superCash. Placení menších částek pomocí mobilního telefonu plánuje spustit letos i Vodafone. Jaká je situace v oblasti internetového obchodování? Proč zákaznící stále upřednostňují platby na dobírku?
Ondřej Malý: Stalo se: Internet už zasahuje i do české politiky
Zprávičkářův blog na Lupě: Dobírka bude vládnout ještě dlouho, hodně dlouho

Prvním letošním hostem NetClubu byl Tomáš Matějček, finanční ředitel společnosti Miton CZ, u které si zpravidla ani ostřílení analytici českého internetového trhu nejsou ochotni tipovat, kudy se bude ubírat její další vývoj. V minulém roce Miton koupil společnost Hotel.cz a navázal spolupráci s provozovatelem aukční síně Aukro. Podle Matějčka se firma hodlá v budoucnu zaměřit zejména na sféru internetových médií, založenou na klasické reklamě, ale také na transakční služby.
Karel Wolf: Miton – firma, která dělá od všeho trochu
Netclub blog na Lupě: Fotogalerie ze setkání s Tomášem Matějčkem

Mezi deseti nejstahovanějšími programy z našeho sesterského serveru Slunečnice.cz se umístily hned čtyři spadající do kategorie komunikačních klientů. Třetí místo za PDF prohlížečem Adobe Reader a antivirem NOD32 obsadil alternativní instant-messagingový klient QIP 2005, který si meziročně polepšil o dvě desítky příček a stal se tak skokanem roku 2008.
Jiří Macich: QIP 2005 skokanem roku 2008 na serveru Slunečnice.cz

BRAND24

Slunečnice banner
Server Slunečnice.cz, přestavil před Vánoci svou zcela novou podobou. Přepracovaný design a obsahová struktura přispívají k větší přehlednosti a ještě více usnadňují uživatelům orientaci v rozsáhlé nabídce softwaru. Díky novému členění se uživatelé mohou rychleji a pohodlněji orientovat v rozsáhlém katalogu aplikací určených jak pro PC, tak i pro PDA, či mobilní zařízení. Úpravami prošel i magazín serveru, nyní s novým názvem Recenze a tipy.

Internetová telefonie v České republice v posledních dvou letech zažívá období, které pro ni není zázračně úspěšné. Alespoň to si myslí Jiří Hlavenka, který ve svém článku shrnuje důvody, jež se na této situaci podepsaly. Proč bude VoIP letos zaznamenávat citelné zvýšení své atraktivnosti?
Jiří Hlavenka: Zablýsklo se na lepší časy v internetové telefonii?

Femtobuňky patří mezi další potenciální přírůstek do domácnosti, kde mají výrazně zlepšit pokrytí signálem i rychlost internetových a hlasových služeb pomocí běžného mobilního telefonu. Jejich technologie se stále vylepšuje a provozovatelé pracují na podnikatelských modelech, které by byly zajímavým řešením jak pro ně samotné, tak pro uživatele.
Rita Pužmanová: Femtobuňky do každé domácnosti?

Platíte na Internetu někdy kartou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).