Hlavní navigace

Týdenní revize: zlatá olympiáda, schválený TPP

16. 8. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Letní olympijské hry v Pekingu jsou jednou z největších sportovních událostí letošního roku a bezesporu také jedním z velkých diváckých lákadel. Česká televize připravila pro diváky porci sportu na programech ČT 2, ČT 4 Sport, ale i na internetu, slovenská veřejnoprávní televize STV spustila vysílání nového sportovního programu Trojka a olympiádu je možné sledovat také ve vysoké kvalitě rozlišení obrazu. Konec týdne přinesl také rozhodnutí TV Nova a Prima přistoupit na Technický plán přechodu.

Nova i Prima přistoupily na TPP

V pátek vypršela operátorům zemských digitálních sítí a provozovatelům televizního vysílání devadesátidenní lhůta pro případný podpis Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP). Komerční TV Nova i Prima ve stejný den oznámily, že proces přechodu na DVB-T vysílání podle TPP podpoří, čímž splní podmínky pro vydání bonusové licence.

Nova je podle generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka připravena začít od příštího roku vypínat analogové kmitočty v souladu s TPP. Dvořák také prohlásil, že nechce, aby byli procesem přechodu na digitální vysílání postiženi diváci. Šéf Novy uvedl, že jeho stanice má i nadále k TPP výhrady.

Stejný postoj má i TV Prima. Tisková mluvčí Jana Kocová uvedla, že FTV Prima upozorňuje na to, že některé důležité otázky týkající se přechodu na DVB-T vysílání nejsou vyřešeny. Není proto podle ní bohužel zaručeno, že nedojde k poškození práv provozovatelů vysílání vyplývajících z jejich licencí a k porušení českých právních předpisů nebo mezinárodních dohod o ochraně investic.
Lukáš Polák, Jan Potůček: Televize Nova i Prima přistoupily na Technický plán přechodu
Jan Potůček: Nova odpoledne pořádá setkání s novináři, řekne stanovisko k TPP
Jan Potůček: Zítra televizím končí lhůta k podpisu Technického plánu přechodu

I čeští diváci mohou sledovat olympiádu v HD kvalitě

„Baštou“ letních olympijských her v Pekingu se stalo vysílání České televize (ČT), která je exkluzivním držitelem vysílacích práv pro olympiádu v České republice. Diváci už podruhé mohou sportovní klání sledovat na ČT 2 a ČT 4 Sport.

Právě ČT 4 Sport kvůli olympiádě zahájil i zkušební provoz televizního vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Program je šířený v přepočítávané podobě ze standardního rozlišení obrazu. Stanici s označením „CT4 HD“ je možné naladit v přechodném zemském digitálním multiplexu C v Praze na kanálu 64 a v Brně na kanálu 25.

Společnost Telefónica O2 Czech Republic, která je provozovatelem multiplexu C, zařadila HD verzi ČT 4 Sport také do své nabídky placené televize přes internetový protokol O2TV. Zákazníci O2TV mohou záznamy přenosů z olympiády sledovat až sedm dní nazpět. Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy je HDTV vysílání sportovního programu pouze dočasné a po skončení olympiády bude zase ukončeno.

Olympiádu v HD kvalitě ale nenabízí jen ČT 4 Sport, ale i sportovní program Eurosport HD. Stanici v rámci IPTV sítě u nás nabízí frýdecko-místecká společnost Mattes AD a brněnský Smart Comp. Na satelitu lze pak naladit řadu dalších stanic, které také „žijí olympiádou“. Majitelé satelitních parabol mohou dění na olympijských hrách sledovat nejen na kódovaných stanicích, ale k dispozici mají i řadu volně šířených programů. Jde o stanice BBC HD, německý Anixe HD, druhý program maďarské veřejnoprávní televize označovaný jako M2, arabský kanál Al Jazeera Sports HD nebo stanice Beijing Olympics, za kterou stojí pekingští organizátoři her.

Kvůli problémům s vysílacími právy musí české zpravodajské televizní stanice ČT 24 a Z1 omezovat svá vysílání. Komerční Z1 po dobu konání olympijských her v Pekingu kóduje satelitní vysílání, i nadále jej ale mohou přijímat majitelé přístupových karet. Jen na přístup z „českých“ IP adres je omezené živé vysílání Z1 na internetu.

ČT 24 satelitní ani internetové vysílání nekóduje, ale v době, kdy jsou na obrazovce záběry z olympiády, je do vysílání zařazeno logo olympijských her a nápis „Omlouváme se, ale ČT nemá licenci pro volné šíření záběrů z OH prostřednictvím satelitu a na internetu.“
Jan Potůček: ČT 4 Sport HD vysílá zkušebně v pražském multiplexu C
Lukáš Polák: ČT 4 Sport v HD bude v DVB-T pouze během olympiády
Lukáš Polák: Kde a jak sledovat LOH 2008 ve vysokém rozlišení obrazu?
Lukáš Polák: O2TV nabízí olympiádu až sedm dní zpětně

Olympijská sportovní klání nabízí také internet a televize v mobilu

Diváci mohou olympiádu sledovat také na internetu, a to díky České televizi. Ta na adrese www.loh.cz umístila všech osm tras z Pekingu s přímými přenosy. Videokanály postrádají jediné – český komentář.

V nízké kvalitě může internetové přenosy z olympiády sledovat každý zájemce, a to zdarma. Podmínkou je pouze to, že bude na stránky přistupovat z IP adresy v České republice a že si nainstaluje aplikace Videopůjčovna ČT.

Za vyšší kvalitu obrazu si musí divák připlatit. Jednodenní přístup ke kvalitnějšímu rozlišení všech osmi kanálů stojí 9 korun v případě rozlišení 512×288 bodů a má datový tok 800 kbit/s. Za 19 korun se pak zájemce může dívat na rozlišení 720×405 bodů s datovým tokem 1,5 Mbit/s. Všech osm videokanálů nabízí v rámci své IPTV služby 802.tv také společnost Mattes AD. Zákazníci této společnosti mají k nim mají přístup zdarma.

Týden před zahájením letní olympiády uvedla společnost LG Electronics CZ na český trh mobilní telefon HB620T Elbrus, který majitelům umožňuje příjem zemského digitálního televizního vysílání, a to zdarma. Jedinou podmínkou je, aby se divák nacházel v oblasti, kde je dostupný signál DVB-T přechodného multiplexu A nebo veřejnoprávního multiplexu. Právě tady jsou zařazeny stanice ČT 4 Sport a ČT 2.
Jan Potůček: FOTOGALERIE: Multikanálové vysílání LOH 2008 z Pekingu
Jan Potůček: Olympiáda přinesla Čechům digitální novinky, ale i omezení

Olympiádu nabízí i slovenská Trojka

Společně se zahájením letní olympiády odstartovala slovenská veřejnoprávní televize STV vysílání sportovního programu Trojka. Třetí okruh STV bude až do 24. srpna, kdy olympiáda skončí, vysílat 24 hodin denně. Poté Trojka zahájí druhou fázi, ve které vysílací čas omezí na sedm hodin denně. Diváci ji budou moci po olympiádě do konce letošního prosince sledovat od 17 do 24 hodin.

STV, stejně jako Česká televize, nabízí divákům olympiádu tedy na dvou programech. Slovenská Dvojka se zaměřuje zejména na vystoupení slovenských sportovců, Trojka pak nabízí alternativní vysílání a více také ty sporty, při kterých vynikne vysílání ve vysokém rozlišení. Příkladem jsou skoky do vody nebo plážový volejbal.

Kromě DVB-T vysílání ve standardním rozlišení obrazu nabízí třetí okruh slovenské televize v době konání olympijských her také vysílání v HD kvalitě. Čeští diváci mohou vysílání Trojky přijímat prostřednictvím satelitu, jsou-li vlastníky přístupových karet Skylink.

Projektový manažer Trojky Andrej Miklánek se nicméně domnívá, že příjem Trojky na českém území je nelegální. Problém není technického charakteru, ale právního. STV totiž nakupuje vysílací práva pouze pro území Slovenské republiky, a tak by přístupové karty Skylink měly být prodávány jen pro příjem na Slovensku.

Stejně jako v případě ČT 2 bude i slovenská Dvojka snižovat množství sportu, který bude vysílat. Podle Miklánka bude veškerý sport z Dvojky přesunut na třetí okruh až tehdy, kdy bude mít Trojka dostatečné pokrytí signálem. V současnosti je penetrace sportovního programu odhadovaná na 60 % slovenských domácností.

Podle Miklánka má Trojka přibližně osmdesát zaměstnanců v čele se šéfredaktorem sportovní redakce Gabrielem Kollárem. Sportovní redakce je ale společná pro všechny tři stanice STV, a tak redaktoři nerozlišují, zda pracují pro Trojku nebo pro jiný okruh.
Jan Potůček: Andrej Miklánek: Trojka bude mít co vysílat i po olympiádě

Stručně

Šéfredaktor a pověřený ředitel rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál Alexander Pícha ve středu oznámil, že nemá zájem stát se ředitelem tohoto rádia. Necítí totiž jednoznačnou podporu Rady Českého rozhlasu (ČRo). Pícha se možnosti stát se ředitelem prvního okruhu ČRo vzdal předtím, než měla Rada ČRo na mimořádné středeční schůzi projednat návrh na Píchovo jmenování. Podle generálního ředitele ČRo Václava Kasíka zůstane Pícha na Radiožurnálu dál šéfredaktorem.
Jan Potůček: Alexandr Pícha se vzdal možnosti stát se ředitelem Radiožurnálu

Na konci srpna bude vypnuté analogové vysílání Českého rozhlasu 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák. Podle Alexandra Píchy by mohla stanice pro mladé posluchače připravovat pro ČRo 1 – Radiožurnál pravidelný pořad s alternativní hudbou. Ten by kromě hudby obsahoval i publicistickou složku.
Jan Potůček: Vypnuté Rádio Wave by mohlo mít týdenní pořad na Radiožurnálu

Analogové vysílání dvou stanic České televize, Novy a Primy je dostupné v 53 % obcí na území České republiky, které zahrnují 72 % obyvatel. Vyplývá to z výpočtů rozsahu pokrytí obyvatel analogovým signálem celoplošných stanic, které provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). 30 % obcí s 16 % obyvatel přijímá analogové vysílání České televize a Novy. Zbývajících 17 % obcí s 12 % obyvatel jsou místa s problémovým příjmem většiny analogových stanic. Nejproblematičtější situaci s pokrytím analogovým signálem je podle výpočtů ČTÚ v Jihomoravském a Zlínském kraji.
Lukáš Polák: ČTÚ propočítal pokrytí Česka analogovým televizním signálem

Česká televize vypověděla smlouvu společnosti BSP Lawyer Partners, která měla pro ČT vyhledávat neplatiče koncesionářských poplatků. Firma BSP Lawyer Partners zjišťovala adresy neplatičů a advokátní kancelář Dalibora Kalcsa na tyto adresy rozesílala výstražné dopisy vybraným živnostníkům. O nich se mylně domnívala, že podnikají v oboru výroby, prodeje nebo oprav televizních přijímačů. Advokát Dalibor Kalcso poslal na 50 tisíc výzev, a to bez vědomí Kavčích hor. ČT pak byla zahlcena stížnostmi na omyly vymahačů poplatků.
Jan Potůček: Česká televize vypověděla smlouvu firmě, která hledala neplatiče
Jan Potůček: Aféra s dopisem ČT je dílem firmy, která už zklamala na Slovensku
Lukáš Polák: Podnikatel.cz přinesl další novinky ohledně poplatkového skandálu ČT

BRAND24

Provoz veřejnoprávního multiplexu s programy České televize a Českého rozhlasu (ČRo) nebudou pravděpodobně zajišťovat pouze České Radiokomunikace (ČRa). ČT uzavřela minulý pátek s ČRa smlouvu o technickém zajištění provozu veřejnoprávního multiplexu. Nyní ale jedná se slovenskou firmou Towercom o zajištění dokrytí některých oblastí. Podle ředitele pro transformaci ČRa Kamila Levinského budou ČRa zajišťovat 95% pokrytí do roku 2010. Veřejnoprávní multiplex zatím i nadále neobsahuje stanice Českého rozhlasu. ČRo přitom sliboval, že vysílání zahájí hned poté, co dojde k podpisu smlouvy o provozování veřejnoprávního multiplexu mezi ČT a ČRa.
Jan Potůček: ČT jedná o veřejnoprávním multiplexu i s firmou Towercom
Lukáš Polák: Odchod ČT z multiplexu A by měl mít asi dvouměsíční skluz, míní ČRa
Lukáš Polák: Veřejnoprávní multiplex je zatím stále bez stanic Českého rozhlasu

Další díl nepravidelného seriálu Na návštěvě u … věnoval server DigiZone.cz Českému telekomunikačnímu úřadu. Ten sídlí v Praze 8 a kromě budovy na Sokolovské ulici má také oblastní pracoviště v jednotlivých krajích. ČTÚ je státním úřadem, který reguluje trh elektronických komunikací a poštovních služeb. Server DigiZone.cz se při návštěvě ČTÚ nejvíce zaměřil na Odbor Správy kmitočtového spektra, který spravuje záležitosti týkající se plánování, přidělování a stanovování podmínek pro provozování radiových kmitočtů.
Lukáš Polák: Na návštěvě u… Českého telekomunikač­ního úřadu

Dostojí TV Nova a Prima termínům obsaženým v TPP?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).