Hlavní navigace

Názor k článku Učitele si žák může vychutnat i jinak, než připínáčkem na židli od Flasi - Tak v první řadě byl král. Ten měl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2012 7:38

    Flasi (neregistrovaný)

    Tak v první řadě byl král. Ten měl nějakou družinu a nějaké stálé vojáky. A potom měl vazaly - jiné šlechtice, kteří byli zavázáni po jeho boku na rozkaz bojovat. A podle toho, jak byl šlechtic významný, kolik měl od krále půdy, tak tolik vojáků musel postavit.
    10 vojáků, že měl významný šlechtic? To tak možná 10hlavou družinu jiných šlechticů. Stálých vojáků minimálně desítky až stovky. Navíc před každým tažením se ad-hoc staví vojsko třeba i z prostého lidu, aby si to válčení taky užil a aby měli rytíři na koních do čeho sekat :-)
    Bitvy, které vedl panovník měli minimálně tisíce až desetitisíce účastníků.
    Ty významné bitvy o kterých se učíme, tam byly snad vždy desetitisíce účastníků na každé straně.

    Pokud by došlo k bitvě několika málo tisíc jezdců a deseti tisíc pěšáků (řekněme málo významná královská bitva, která ja na hranici toho, co se v dějepisu učí), tak hlavně kvůli té jízdě by střetnutí se 100 000 neozbrojenými (resp. čepicemi ozbrojenými) odboráři dopadlo zcela jednoznačně ve prospěch krále :-)

    10 vs. 10 ozbrojenců - to mohla být tak šarvátka mezi dvěma rytíři, co se nudili a rozhodli se, že si navzájem vyhlásí válku. Rozhodně nic, co by se probíralo v dějepise.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).